Zde exodus byl: Nenáviděný ředitel ztratil doktory, primátor ho drží

03.03.2011 7:36

Akce Děkujeme, odcházíme skončila. Už se nedozvíme, jakby vypadalo naplnění krizových scénářů po skutečném odchodu lékařů. Omyl. Z brněnské Nemocnice Milosrdných bratří se rozhodlo definitivně odejít osm anesteziologů. Výsledek? Nemocnice zruší pět lůžek nejvyšší intenzity na anesteziologicko-resuscitačním oddělení.

Zde exodus byl: Nenáviděný ředitel ztratil doktory, primátor ho drží

Pacienty si už převzaly jiné nemocnice, informoval ředitel Josef Drbal s tím, že v nemocnici se operovat bude, lékaři ale nebudou provádět ty nejsložitější ze zákroků, které dosud zajišťovali. "Možná to povede k restrukturalizaci interní intenzivní péče, abychom třeba udělali její sjednocení," dodal pro ČT24 Drbal.

Ve středu pak ředitel informoval zřizovatele nemocnice, tedy brněnskou radnici. „V tomto zdravotnickém zařízení došlo v návaznosti na akci LOK Děkujeme odcházíme k výrazné destabilizaci personální situace," řekl ParlamentnímListům.cz brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Drzost, vypěnil Kubek na šéfku sester z ODS. Něco se chystá
Šéfka sester doktorům: Kubkova komora je k ničemu, rušte členství
Hašek přikyvoval Hegerovi. Lůžek musí být méně

Nezajistí provoz? O místo se bát nemusí

Podle něj radní dali řediteli nemocnice za úkol zajistit plný provoz zdravotnických služeb nejpozději od 15. března. Na dotaz, co se stane, pokud ředitel Drbal provoz v plném rozsahu neobnoví, primátor odmítl, že by řediteli hrozil personální postih.

„Nic takového řečeno nebylo. Nesplnění termínu znamená omezení poskytovaných služeb v nemocnici," reagoval Onderka s tím, že v takovém případě musí ředitel vypracovat krizový plán fingování nemocnice do budoucna.

Šli za lepším?

Anesteziologové nemocnici opustili s tím, že si v každý z nich už našel v Brně nové místo. Ovšem jako důvod, proč už se z akce Děkujeme, odcházíme nevrátili zpět do nemocnice, uvedli jméno ředitele Drbala.

Více:
Anesteziologové se svěřují: Zůstali bychom rádi. Odcházíme kvůli řediteli

„Ředitel Drbal nám nedal záruky, že všechny lékaře vezme zpět. V kolektivu se rozšířila nedůvěra v současné vedení. Navíc každý anesteziolog musel asistovat u nepřiměřeného počtu zákroků, proto jsme se rozhodli svoje výpovědi nestáhnout," vysvětlil postup lékařů bývalý šéf LOKu v nemocnici a rovněž odcházející anesteziolog Jaroslav Kutý.

Ředitel nebere mobil

Sám ředitel Drbal nereagoval ani na SMS zprávy, ani na vzkazy a svůj mobil nezvedal. Do médií nicméně vzkázal, že nechápe výhrady proti své osobě, Chtěl výpovědi s lékaři probrat osobně s tím, že ke stažení výpovědí chyběly potřebné formality.

Ať tak či tak, nemocnice už vypsala potřebné inzeráty na nové lékaře. S dalšími osmi lékaři anesteziology, kteří v nemocnici ještě zůstali zůstali, nyní vedení řeší rozdělení služeb. "Vždycky jednoho anesteziologa musíme mít plně k dispozici pro případné porody vedené císařským řezem," zdůraznil ředitel už dříve pro ČTK.

Nemocnici Milosrdných bratří zůstaly po akci lékařských odborů Děkujeme, odcházíme nejvážnější problémy. Celkem nemocnice v kraji opustí 35 lékařů z 567, kteří výpovědi podali. Podle informací z nemocnic drtivá většina odcházejících lékařů našla práci jinde v českém zdravotnictví.

Dozvuky exodu lékařů:
V IKEMu jde o místo i synovi režiséra Kleina
Lékařům osm tisíc nestačí: Zase budeme dělat dvacet let otroky
Poslední výspa exodu: Ředitel se sklonil, lékaři nastupují

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…