Někdo mne chce zničit, reaguje na skandál hejtman Zimola

09.03.2011 10:57

Nátlak na šéfa úřadu pro rozdělování evropských dotací Jiřího Trnku měl údajně vyvíjet náměstek českobudějovického primátora a extajemník jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly, vlivný politik ČSSD Petr Podhola. Chtěl po bývalém šéfovi úřadu pro přidělování evropských dotací Jiřím Trnkovi, který čelí obvinění ze zmanipulování evropských dotací, aby zvýhodnil dvacet uchazečů o evropské dotace. Uvádí to deník MF Dnes.

Někdo mne chce zničit, reaguje na skandál hejtman Zimola

Jihočeský hejtman Jiří Zimola to ale kategoricky odmítá. „Nic takového jsem já nedělal, žádné příkazy jsem nedával. Nevěděl jsem o tom. A pokud by se to stalo, nesouhlasím s tím," uvedl hejtman, který patří mezi nejoblíbenější v zemi.

Právě to může být jedním z důvodů, proč na světlo světa vyplynuly tyto informace. „Je to jen snaha zdiskreditovat oblíbeného hejtmana. Navíc máme před zásadním sjezdem ČSSD. Někdo mne chce prostě zničit," míní první muž kraje, který zanedlouho oslaví své čtyřicátiny.

Podezření, které se nyní objevilo, z ovlivňování, se mělo odehrát před dvěma lety, když byl Petr Podhola tajemníkem hejtmana. Podle MF Dnes se při nátlaku odvolával na to, že je to přímý zájem hejtmana. Případ se opírá i o nahrávku z jednání s tajemníkem Podholou, kterou si Jiří Trnka tajně pořídil.

Sám Trnka se půl roku poté ocitl ve vazbě za údajné manipulace. A tvrdí, že je stíhán právě proto, že odmítl zvýhodňovat kamarády politiků. Na vše prý upozornil teď, protože se už půl roku marně snaží upozornit policii, aby v jeho kauze prošetřila i roli hejtmana Jiřího Zimoly a jeho pravé ruky Petra Podholy. Mezitím se Podhola dostal na českobudějovickou radnici, kde je náměstkem primátora pro školství a sociální věci.

Hejtman prý vyvíjel nátlak

Podhola měl nejdříve předat Trnkovi seznam projektů, pro něž firmy žádaly evropské dotace. „Tuto první schůzku nahranou nemám, ale pan Podhola mi na ní v červenci 2009 předložil seznam projektů a u dvaceti z nich udělal tečky, a řekl, že zatečkované projekty by měly na přání hejtmana projít," říká Trnka.

Za označenými projekty stáli podle něj lidé z ČSSD nebo hejtmanovi blízcí podnikatelé.
Protože však výběrová komise 15 ze zatečkovaných projektů nedoporučila ke schválení pro nesplnění základních podmínek, pozval si Podhola Trnku na kobereček. Tuto schůzku si už Jiří Trnka nahrával. Odehrála se 20. srpna 2009.

„Předpokládal jsem, že když jste dostal nějaké informace, tak jste je nedostal jenom proto, abyste je strčil někam do šuplíku," spustil na Trnku tajemník Podhola. A o pár minut později zdůraznil, že označené projekty byly zájmem hejtmana. „Náš minulý rozhovor na vás nezanechal vůbec žádnou stopu a nějaká přání, která měl pan hejtman, tak jsou vám jedno," říká Podhola na skryté nahrávce, kterou má nyní deník k dispozici.

Trnka podle záznamu odpověděl: „Panu hejtmanovi jsem říkal, že je to proces, do kterého nemohu ani nehodlám zasahovat."

Podhola vydal jen krátké prohlášení: „Nebudu se k tomu vyjadřovat. Ale s policií jsem připraven na vyšetření spolupracovat."

Zimola vše odmítá

Hejtman vše odmítá: „Nic takového jsem nedělal, o ničem jsem nevěděl. Skutečně, pokud by se něco takového stalo, rozhodně bych s tím nesouhlasil. Asi vím, odkud vítr vane. A jsem si jist, že je to snaha o diskreditaci mé osoby," uvedl Jiří Zimola.

Ten je totiž také možným žhavým kandidátem na některou z nižších funkcí v předsednictvu ČSSD na sjezdu, který se už za pár týdnů odehraje v Brně. Už nyní je předsedou jihočeské ČSSD a stínovým ministrem pro místní rozvoj. Očekává se, že by právě druhý nejmladší hejtman mohl zastávat post místopředsedy sociální demokracie.

„Je to jasná snaha Jirku zničit. Vždyť tohle by musel udělat někdo, kdo nepřemýšlí a nemá v hlavě nic, protože to by bylo tak strašně rizikové, něco takto chtít ovlivňovat. A Jiří Zimola je nadprůměrně inteligentní člověk. Má však jen jedno minus, že se místy obklopil lidmi, kteří ne vždy s ním hráli fér a to se mu teď může vymstít," říkají někteří z členů jihočeské ČSSD, kteří ale stoprocentně stojí za Zimolou.

Více:

Hejtmanův muž žádal o manipulaci dotací, ukázala nahrávka 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Zimola: Nové návštěvnické centrum u Kvildy víc otvírá Šumavu návštěvníkům

22:29 Hejtman Zimola: Nové návštěvnické centrum u Kvildy víc otvírá Šumavu návštěvníkům

Za zpestření, které více otevírá Šumavu návštěvníkům, považuje hejtman Jiří Zimola nové návštěvnické…