Bárta má trable: Vzpouru manželky a schůzky s Klausem

10.03.2011 10:38

AKTUALIZOVÁNO Na dnešním jednání K9 se bude mluvit především o sazbách DPH, jejichž zvýšení má sloužit k podpoře důchodové reformy. O její podobě nedávno hovořil ministr Vít Bárta s prezidentem Václavem Klausem, a tak bude koaličním partnerům vysvětlovat, zda považuje hlavu státu za čtvrtou stranu koalice. Ke všemu unikl na veřejnost mail, v němž si Kateřina Klasnová stěžuje na totalitu ve VV a obviňuje z ní právě Bártu.

Bárta má trable: Vzpouru manželky a schůzky s Klausem

Koaliční špičky dnes budou rokovat o tom, jak by měly vypadat sazby DPH, jejichž zvýšení bude významným zdrojem financování chystané penzijní reformy. Informace, které se dostaly na veřejnost, vyvolaly bouřlivou odezvu především poté, co prezident Václav Klaus zkritizoval návrh důchodové reformy jako málo prodiskutovaný.

„Celá ´bouře´ vznikla nad pracovními dokumenty. Hlupáci, kteří je vynesli novinářům, by se měli chytit za nos a vyfasovat exemplární výprask. Vše je otevřené. Já pro dvacetiprocentní DPH ruku nezvednu. Požaduji manévr pracující se všemi komponenty odvodové zátěže, snížit zdanění práce," uvedl pro ParlamentníListy.cz k rozvířené diskusi o sazbách DPH poslanec ODS Michal Doktor.

Důchodová reforma:
Důchodové novinky: ve hře jsou nižší sazby nebo tři daňová pásma
Klaus: Vláda podporuje fondy. Nečas: Jinak to nejde
Bárta mlžil o reformě, pak se usmál "problémům" s Klasnovou
Reforma penzí není potřeba. Vláda straší, píší vědci
Více ZDE

Vstřícná TOP 09, nečitelné Věci veřejné

„Jsme schopni se bavit o všech návrzích, které nebudou založeny jen na populismu. Ani jednotná sedmnáctiprocentní sazba, kterou navrhuje Hospodářská komora, pro nás není nepřijatelná. Pokud to bude ekonomicky vycházet a když to navíc systém zjednoduší, tak proč ne," naznačil pro ParlamentníListy.cz vstřícnost jakýmkoli rozumným návrhům předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

„Očekávám zklidnění situace, kdy si všechny koaliční strany řeknou, co a proč říkají. Ale nedokážu si představit výjimky na potraviny a na knihy ne," pokračoval Gazdík. Mnohem méně sdílná byla předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných. „Doufám v dohodu, kterou následně odsouhlasí náš poslanecký klub," uvedla pro ParlamentníListy.cz Kristýna Kočí, aniž by cokoli ze záměrů, s nimiž jdou VV na jednání prozradila.

Čtvrtá koaliční strana zatím neexistuje

To deník Právo přišel s informacemi, že se nejmenší vládní strana vytasí na rokování K9 s novými návrhy. Mohlo by jít o zvýšení nižší sazby z 10 na 13 či 15 procent, nebo dokonce tři daňová pásma počínající nulovou sazbou DPH. To je ale téměř bez šance, protože ČR před vstupem do EU vyjednala jen dvě sazby DPH. „Ke změnám musí být i jiné důvody než populistické," uvedl pro LN Miroslav Kalousek.

Věci veřejné se ale musí připravit i na to, že budou nejen předkládat své návrhy, ale i čelit dotazům, kdo všechno je pro ně partnerem při vyjednávání o penzijní reformě. „Čekáme vysvětlení od Věcí veřejných ohledně schůzky ministra Bárty s panem prezidentem a jejich jednání o důchodové reformě. Pan prezident zatím není čtvrtá koaliční strana, dosud jsme se na ničem takovém nedohodli," podotkl Gazdík.

Před jednáním K9 se na Bártu provalil i manželčin mail

Hlavní vyjednávač Věcí veřejných Vít Bárta si tedy dnes minimálně podruhé kousne do kyselého jablka. Poprvé tomu bylo, když MF Dnes zveřejnila mail, který napsala jeho manželka a zároveň místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová, v němž ohlásila rezignaci na funkci ve vedení strany s odkazem na naprostou ignoranci ze strany Bárty a panující totalitu ve Věcech veřejných. Ani autorka mailu, ani její manžel se však k mailu nebyli ochotni vyjádřit.

Až odpoledne Klasnová informovala ParlamentníListy.cz slovy: "Zůstávám členkou Věcí veřejných i jejich místopředsedkyní, jako loutka si v této straně určitě nepřipadám. Ani stranická, ani manželská krize se nekoná. Více se k této úsměvné "kauze" Mf Dnes nehodlám vyjadřovat a děkuji za pochopení."

K věci:

Bárta mlžil o reformě, pak se usmál "problémům" s Klasnovou 

Poslanec ODS o zdražování: Kdo to vyzradil, zaslouží výprask 

Jak může Rath zabavit úspory na stáří? Třeba zdaněním 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…