John slíbil, že policie v sobotu zajistí bezpečnost v Bydžově

12.03.2011 5:41

Policie je připravena v sobotu zajistit v Novém Bydžově bezpečnost během pochodů pravicových extremistů i jejich odpůrců. V Hradci Králové to v pátek prohlásil ministr vnitra Radek John. K zajištění ochrany Romů žijících v Novém Bydžově vyzvaly české úřady Amnesty International (AI) a Evropské centrum pro práva Romů. Do Bydžova svolala svou demonstraci Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), ve městě se uskuteční také shromáždění dalších iniciativ.

John slíbil, že policie v sobotu zajistí bezpečnost v Bydžově

DSSS bude v sobotu v Novém Bydžově pořádat demonstraci. Podle Radka Johna se policie postará o maximální bezpečnost, prohlásil to během návštěvy hradeckého policejního ředitelství.

Dodal, že nechce, aby se 20 let po sametové revoluci museli lidé bát o svou bezpečnost. "Doufám, že na tomto zákroku se ukáže, že bezpečnost v této zemi je policie schopna perfektně zajistit," řekl John.


DSSS by si měla zaplatit za policejní zásah

Podle Johna se náklady na policejní zásah v Novém Bydžově budou pohybovat v řádech stovek tisíc korun, zásah by si podle něj měli zaplatit sami extremisté. "Pan Vandas (předseda DSSS) a extremisté by si měli zaplatit to co my kvůli nim musíme udělat. Samozřejmě to ale nenastane, my ze zákona zajišťujeme bezpečnost," řekl John ČTK.

Ministr John také uvedl, že po posílení policie v Bydžově na začátku letošního roku se ve městě nic vážnějšího nestalo. "Bydžov je dneska naprosto bezpečné město. Jestli se zítra něco stane, ponese za to zodpovědnost pan Vandas a extremisté, protože on tam hledá krev, on tam hledá eskalaci," řekl John.

AI: Zajistěte bezpečnost Romům v Bydžově

Amnesty International věří, že respekt k lidským právům a jejich ochrana patří k základním principům svobody a demokracie, které je třeba dodržovat. "Sdílíme obavy z plánovaného shromáždění DSSS , které staví na nenávisti," uvedla ředitelka Dáša van der Horst.

AI ve své zprávě apeluje na ministra Johna, aby zajistil bezpečnost romským komunitám v Bydžově a okolí a podpořil jednání jednání mezi policií a romskými komunitami, které povede k prevenci a odstranění rasově motivovaného násilí a diskriminace vůči příslušníkům těchto komunit i občanům České republiky obecně.

Přijedou příznivci krajní pravice a levice

Na čtyři sobotní demonstrace do Nového Bydžova může podle starosty Pavla Loudy přijet až 1000 lidí. Policie ve čtvrtek oznámila, že je na udržení pořádku ve městě připravena a nasadí několik stovek mužů, včetně těžkooděnců a vodního děla.

Mítink do města, které v posledních měsících poukazuje na zvýšenou kriminalitu Romů, svolala Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS). Další subjekty následně oznámily konání dalších tří shromáždění. Do Bydžova se na ně chystají příznivci extrémní pravice i levice.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …