Romové vpřed, extremisty nechceme. John byl u Jílkové navíc

11.03.2011 7:41

Když se ministr vnitra Radek John objeví v televizi, obvykle se kolem něj točí celý pořad. Čtvrteční Máte slovo bylo jiné. John tam byl spíše jen do počtu. Jako středobod diskuse i slovních útoků totiž figuroval starosta Nového Bydžova Pavel Louda, který prý vyvolal nejnovější celospolečenskou nenávist vůči Romům.

Romové vpřed, extremisty nechceme. John byl u Jílkové navíc

"Vy za všechno můžete," osočil Loudu Rom Patrik Banga. "Vypustil jste do médií ten rasistický pamflet a celé jste to odstartoval." Louda skutečně nedávno zveřejnil prohlášení, ve kterém obviňoval "cikány" ze zločinů a nepokojů ve městě. Prý aby se mu povedlo přilákat k Novému Bydžovu pozornost vládní garnitury. Aby se začalo konečně dít něco ke zlepšení vyhrocené situace, která tam podle něj panuje.

OBRAZEM Romové u Jílkové

Ministr Radek John se rozhodl obhajovat svou stranickou funkci. Více ZDE

"Vy jste za to zodpovědný," přidal se i bydžovský Rom Zdeněk Mitál. "Vy jste proti nám poštval celou společnost." Louda se bránil. Prý nic nevyvolal, Romové si za to mohou sami. On nad nimi ale přesto hůl nezlomil.

"Já se zástupci Romů úzce spolupracuji. Vysvětlovali jsme si už několikrát co a jak." Proč generalizoval "cikány" jako sociálně nepřizpůsobivou skupinu, vysvětlil statistikou. Přes 70 procent z nich totiž prý nepracuje a žije jen ze sociálních dávek.

Sledujeme téma Romové v Bydžově

Někdo tam akorát rozbil okno. Jestli byl černý, bílý nebo fialový se neví

"Teď to vypadá, jako kdyby byl Bydžov nějaké ghetto," snažil se ministr vnitra Radek John vstoupit do debaty. "Ale to není, to je teď úplně klidné město. Policie tam má objasněnost zločinu 88 procent. Za víkend tam došlo k jednomu rozbití okna. Ani se neví, kdo to byl, jestli bílý, černý, modrý, fialový."

Diskutéři se shodli, že se zločinů dopouštějí i "bílí". A těch "extra bílých" se teď Bydžov bojí, protože o víkendu se do města chystá Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS). Chce prý tamní naučit, jak bojovat proti romské kriminalitě. Proti tomu nemůže starosta Louda nic dělat. "My se bojíme, naše ženy a děti jsou v nebezpečí," děsil se Mitál. Starosta jim prý pomoc nabídl, ale oni nechtěli, prý situaci zvládnou sami.

Policisté jsou napojeni na extremisty? Prověřím

Roma Drahomíra Horvátha z Děčína zajímala jiná věc. Jak celou akci zabezpečí policie, kterou John tak chválí. "Já si cením a vážím policistů," začal opatrně. V ruce držel papír s vytisklým článkem ze serveru ParlamentníListy.cz. "Ale 6. jsem si na Parlamentních listech přečetl rozhovor s předsedou Dělnické strany panem Vandasem." Horváth pokračoval citací, v níž Vandas naznačoval, že se střetu s policií v Bydžově nebojí. Má tam totiž spoustu známých a sympatizantů.

Více: Vandas: Do Bydžova si boxer neberu. Policisté jsou na naší straně

"Předseda legitimní politické strany si přeci nemůže dovolit tvrdit, že mu jde policie na ruku," rozčílil se Horváth a žádal Johna o vysvětlení. Ten všechno rezolutně popřel. "To je pomluva," vrtěl hlavou. "U policie nejsou žádní extremisti nebo sympatizanti extremistů, to je monitorováno. Ale beru to jako tip, ten rozhovor si přečtu a uvidím, jak to budu řešit."

Policistů budou o víkendu v ulicích Nového Bydžova stovky. Prý udělají všechno proto, aby k ničemu nedošlo. John by ale uvítal, kdyby Louda nabídl Romům pomoc a na den je nechal odvézt někam mimo město. Aby se vyhnuli případným nástrahám.

"My jsme tam pořádek sjednali. Pan Vandas se teď pokouší najít nějaké zbytky nepořádků," podotkl John. "Oni chtějí vylézt ze svých děr a udělat si na Bydžově image, to je celé. Ale my je nechceme, nepřinášejí žádná řešení."

Řešením je podle všech diskutujících větší zapojování Romů do běžného života. Motivovat je, aby posílali své děti do školy, aby si hledali práci. Když budou postupovat tímhle směrem, budou se pomalu obrušovat hrany konfliktů a společnost bude tuto menšinu vnímat jinak než dosud.

Nový Bydžov si dlouhodobě stěžoval na kriminalitu Romů. Lidé se báli vyjít do ulic, došlo k několika násilným činům. Tamní starosta už tlak nevydržel a požádal o pomoc. Ministr John mu "daroval" více policistů a situace se relativně zklidnila. Na víkend se do města ale chystá krajně pravicová DSSS a vynořují se spekulace o tom, že je její pochod provokací, aby se ve městě něco násilného "semlelo".

Více o Romech v Novém Bydžově:

Romové v Bydžově varují Vandase: Budeme bránit naše ženy a děti

Není už čas ukázat naši sílu? objednal se Vandas na bydžovské radnici

Vandas se těší do Bydžova: Starostu chápu, chce tam klid

Celé téma: Romové v Bydžově

ParlamentníListy.cz už zveřejnily sérii reportáží z ulic Nového Bydžova. Tíživou situaci tamních ulic mimo jiné podpořil i fakt, že pohrůžkám Romů čelil i náš fotograf.

Více: Drsný Bydžov na vlastní kůži: Náš fotograf čelil výhrůžkám Romů

I pochod DSSS Bydžovem budou ParlamentníListy.cz o víkendu podrobně sledovat.

O pořadu Máte slovo:

Svinstvo! Styďte se, zbabělci, křičela u Jílkové samoživitelka na ministra

Heger u Jílkové: Půjdu po korupci, i kdyby mi to zlomilo vaz

U Jílkové jako na tržišti: Doktoři nepoděkovali a křičeli

Šlendrián úředníků u Jílkové. Občan Drábek kýval, řešil a sliboval

Léčba prostaty robotem? Holt ne pro každého, padlo u Jílkové

John u Jílkové: Policie zpružní. Zatočíme se spáči a lenochy

Bárta šokoval Jílkovou: Dorazil s batohem plným sádla

Nevídaně drsný Kalousek: U Jílkové seřval hosta i odboráře

Bártův očistec u Jílkové: Křik a nepříjemné narážky

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…