Romové v Bydžově varují Vandase: Budeme bránit naše ženy a děti

15.02.2011 5:20

Romové z Nového Bydžova se prý budou aktivně bránit pravicovým radikálům, kteří chtějí 12. března pochodovat městem. Na pomoc přijedou prý i z okolních měst a vesnic. Trasu totiž podle nich lidé z DSSS naplánovali tak, aby vedla pouze problémovými lokalitami, to ale město razantně popírá. Stejně jako to, že by kriminalitu "bílých" záměrně házelo na Romy.

Romové v Bydžově varují Vandase: Budeme bránit naše ženy a děti

V Novém Bydžově se člověk vyzná už jen těžko. A s mapou lokalit to zřejmě už neumí ani místní. Jak jinak si vysvětlit, že zatímco vedení radnice a městské policie hovoří o bezproblémové trase březnového pochodu radikálů, zástupci místní romské komunity důrazně upozorňují na fakt, že prý vede takřka výhradně místy, kde žijí Romové a jako taková měla být bydžovskou radnicí zakázaná.

Někteří místní zase ironicky poznamenávají, že pokud by neměla vést lokalitami, kde žijí Romové, musela by obejít Bydžov velkým obloukem a především nekončit mítinkem právě na náměstí před radnicí.

Nebudeme čekat doma

Právě kvůli naplánování trasy údajně romskými ulicemi a tolerování celého pochodu ze strany vedení města se Romové nechtějí spoléhat na stát ani místní samosprávu, ta je prý neochrání. Pět stovek "jejich lidí" v ulicích prý ale rozhodně ano.

"Ta nálada po oznámení akce DSSS je v naší komunitě velice špatná. Zvláště starší lidé a především naše ženy mají velké obavy z jejich akcí. Víme, jak to vypadalo v Janově a jak to tam také mohlo skončit. My ale rozhodně nebudeme schovaní doma a čekat na Dělnickou stranu, která tu chce suplovat státní policii a radnici, která místo toho, aby něco dělala, vydala prohlášení, díky němuž teď přijde Dělnická strana," řekl serveru ParlamentníListy.cz Zdeněk Mitál, který je součástí skupiny, která ve spolupráci s radnicí pracuje na vyřešení situace ve městě.

Související:


Je to naše město, budeme se bránit

Bydžovští Romové se proto rozhodli, že DSSS rozhodně nenechají volné pole působnosti. A nebudou prý sami. Pouze ve městě jich žijí přibližně čtyři stovky a ti zdejší prý nezůstanou bez pomoci. "Toto je problém, který nenechá v klidu žádného Roma. Dostaneme posilu z okolních vesnic, přijedou i Romové z dalších měst. Budeme před Dělnickou stranou bránit své město, své rodiny a své domy. Rozhodně nebudeme čekat, až nás začnou napadat. To ale neznamená, že bychom chtěli sami vyvolávat konflikty, to určitě ne. Schovaní doma nebudeme, ať si nikdo nemyslí, že si v našem městě mohou dělat, co budou chtít. To tedy rozhodně ne. Nebudeme čekat, až někoho vypálí," uvedl pro ParlamentníListy.cz Mitál.

"To není jen jeden dům, to jsou všechny domy, v těchto ulicích žije nejvíc Romů. Ta trasa je určitě vybraná nějakými místními lidmi, kteří dobře znají Nový Bydžov. Pan místostarosta nemluví pravdu, když říká, že to nevede okolo domů, kde žijí Romové, mě to podle plánu DSSS připadá jako dobře organizovaný hon na Cikány, proto nás tu bude přibližně pět stovek. Okolní města, jejich romské komunity, se nám samy hlásí, aby v budoucnu nedopadly jako my," doplnil Mitál.

Zástupci radnice spolu s velitelem zdejší městské policie ale jeho slova zpochybňují. "Není to pravda, na trase pochodu je jediný dům obývaný Romy," řekl ParlamentnímListům.cz vrchní strážmistr Radek Černík. Ve stejném duchu hovořil i místostarosta Bohumil Orel (nez.).

Kdo v Bydžově vlastně zlobí?

Soudě podle Mitálova vyjádření, nepanují mezi radnicí a místní komunitou Romů zrovna ideální vztahy i přes vznik vyjednávacího týmu. Místní obyvatelé spolu s radnicí se prý snaží svalovat na romskou komunitu veškerou kriminalitu ve městě. "Přitom z těch medializovaných případů spáchali Romové jen jediný. To znásilnění také udělal člověk, který s námi Romy nemá nic společného. Starosta nás rasisticky hází do jednoho pytle, to je pro nás urážející," uvedl dále pro redakci Mitál, který se spolu s dalšími dvěma zástupci komunity zúčastnil natáčení nedělních OVM z Nového Bydžova i proto, aby si postěžoval na postup radnice ministru vnitra Radku Johnovi.

Související:


Velitel strážníků Černík ale bere jeho slova prý s velkou rezervou. "Tak především je třeba mluvit i o nehlášených případech, kterých je většina. A i u těch nahlášených bych rád panu Mitálovi připomenul, že to byli jeho příbuzní, kteří zmlátili jednoho z místních lidí tak, že je v invalidním důchodu. Takže asi si opravdu nevymýšlíme," řekl ParlamentnímListům.cz Černík.


ParlamentníListy.cz v Novém Bydžově:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…