Policejní manévry v Bydžově a radikálové. Řešení je stále v nedohlednu

14.03.2011 6:56

Pár prázdných kelímků od piva, nedopalky od cigaret, zabenděné výlohy obchodů a tři napadení Romové. Přesně takové jsou výsledky sobotního defilé Dělnické strany, antifašistů a lidskoprávních aktivistů spolu s Romy Novým Bydžovem. Situace místní české většiny se ale nepohnula k lepšímu ani o píď. ParlamentníListy.cz včerejší chrastění zbraněmi v Bydžově podrobně sledovaly. O nic jiného totiž na obou stranách nešlo.

Policejní manévry v Bydžově a radikálové. Řešení je stále v nedohlednu

To, že se v Bydžově může situace pěkně vyhrotit, svědčila už bezpečnostní opatření při příjezdu do města. A to nebylo ani sedm hodin ráno. Muži ze speciálních zásahových útvarů nechtěli ponechat nic náhodě, a jak se později ukázalo, jejich úvaha byla správná. Už od rozbřesku tak zesílené hlídky dopravních a pořádkových policistů kontrolovaly vše, co přijíždělo do města. Nevynechali ani linkové autobusy.

Psali jsme:
Starosta Bydžova je rozčílen: Liška a Kocáb si na nás dělají kariéru

Nevinné násady od krompáčů

"Máte akreditaci? Ne? tak si co nejrychleji pořiďte u paní mluvčí," upozornil tým ParlamentníchListů.cz jeden z policistů. Hrozí prý vyvedení z akce DSSS, či dokonce zabavení fotoaparátu. Extrémně přísná kontrola kohokoliv včetně novinářů ale poněkud poleví při setkání s mluvčí královéhradeckého krajského ředitelství policie Ivou Ježkovou. "Proboha to ne, to je jen nějaký informační šum. Je to na každém z vás, policie vám nijak v pohybu bránit nebude, je to jen kvůli vaší beezpečnosti," uklidňuje mluvčí.

Jednu věc ale policejní akreditace usnadní, checkpointy na příjezdech do města jsou hned prostupnější. Ve směru od Hradce Králové se tvoří slušná fronta automobilů, trochu zdržuje prohlídka autobusů. Ostražitost ale nese ovoce, v rukách policistů končí hned několik nově zakoupených násad od krompáčů, tři tyče a...zlomené hrábě. Ty by v něčí hlavě dokázaly udělat pěknou paseku.

Teď už bývalí majitelé pracovního náčiní z řad hořických Romů protestují marně, policisté je ale pouští dál. "Bude nás tu tisíc. Ale nepřišli jsme se rvát," komentuje nepovinnou výbavu svého vozu jeden z nich. "Vystrojili se spíše nevinnými věcmi a měli to k sebeobraně," okomentovala kilogramovou nevinnost z poctivého dřeva bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková.

Sledujeme téma Romové v Bydžově

"Přátelské" setkání u kostela

V centru města se zatím všichni připravují na avizovaný pochod Vandasovy DSSS. Nejvíce jsou zde vidět místní přihlížející, novináři a policisté. To před sídlem České spořitelny přistavili monitorovací vůz a několik dodávek s těžkooděnci. "Přišli jsme se podívat na mítink DSSS. Nesouhlasím s ultrapravicí a už vůbec ne s násilím, ale Dělnická strana je první, která sem přišla něco řešit. Lidé v Bydžově potřebují zastání, situace zde je mnohem horší než jinde. Proto si Vandase poslechnu a nestydím se za to," poznamenává místní mladík v doprovodu dvojice půvabných kamarádek. Svým slovům dostojí, později po začátku demonstrace jej vidím jen pár kroků od lídra DSSS. Stejně jako řadu místních, kteří se vmísili mezi pravicové radikály. Těch do města postupně dorazí několik stovek, prý až 500.

OBRAZEM Vandas v Bydžově

Zatímco náměstí vychutnává poslední okamžiky klidu, k místnímu kostelu dorazí průvod antifašistů a Romů. Antifa zde ale není. Jak je během akce několikrát zdůrazněno společnou motlitbou, jde o průvod náboženský. Má velkou výhodu, nemusí se totiž hlásit. Lze jen těžko předpokládat, že by totiž policie pustila obě strany tak blízko sebe. DSSS ale dění před kostelem zaregistrovala také a na místo dorazí více než desítka jejích členů s vlajkou strany.

Bývalá ministryně Stehlíková si je točí na kameru ze vzdálenosti ani ne tří metrů, oba tábory oddělují těžkooděnci. "Ta situace tady i v jiných městech vyžaduje řešení. To přiznala i vláda vytvořením Agentury pro začleňování sociálně vyloučených lokalit. To, že tady to vyeskalovalo snahou zkratkovitě to řešit, to je cesta, kterou by se naše země ubírat neměla. Vyvolává to atmosféru strachu mezi obyvateli a možná přidává populistické body politikům, kteří se do toho angažují a navrhují represivní řešení, dlouhodobě situaci spíš zhoršujícící. Toto poklidné náboženské shromáždění ukazuje cestu, kterou se máme ubírat, všichni společně, abychom problémy vyřešili," řekla ParlamentnímListům.cz Stehlíková. Shromáždění přihlíží mlčky i starosta Pavel Louda s novobydžovskými občany.

Radek Joint a "podnikatelský spolek" VV

Za asistence policejního kordonu, oddělujícího Romy a aktivisty od členů DSSS, se pak náboženské shromáždění odebírá na výchozí bod. Provází je ale polohlasné poznámky místních, že právě opouštějí místo, kde došlo ke znásilnění jednadvacetileté ženy, které soužití mezi Romy a zbytkem obyvatel letos před Vánoci v Bydžově vyhrotilo. Poklidné náboženské shromáždění ale o sobě dá vědět ve chvíli, kdy krátce po jedné hodině odpolední začíná mluvit předseda "dělníků" Tomáš Vandas. Ten ve svém  projevu nešetří zejména ministra vnitra Radka Johna, se kterým si krátce před sobotním pochodem vzájemně vyměnili trestní oznámení.

Vandase prý rozčílila Johnova slova o tom, že DSSS si do Bydžova jede pro krev. Ministra proto nazývá podle populárního kuřiva "Radkem Jointem" a logicky na tomto mítinku nejvíce schytá "podnikatelský spolek pana Bárty, který dostal do sněmovny jen kvůli tučným kšeftům." Suchá nit ale nezůstane ani na starostovi Pavlu Loudovi či bývalé chomutovské primátorce Řápkové, která prý jen kopíruje programové body Vandasovy DSSS.

Na náměstí tvrdá slova, o kus dál jízda s obušky

Reportéra navyklého během podobných akcí na zvuk vrtulníku, vznášejícího se přímo nad hlavami, ale vzdálený zvuk policejního stroje poněkud znejistí. Posádka totiž ze vzduchu monitoruje zásah policie, která se antifašisty spolu s Romy snaží vytlačit pomocí koní a obušků z trasy, po které má za chvíli vyrazit průvod "dělníků". Výsledkem je několik zatčených aktivistů. Na náměstí mezitím z improvizovaného ozvučení zní i poněkud tvrdší slova na adresu Romů. "Vy tu v Čechách řešíte cikánský problém. Buďte důslední, my už totiž na Slovensku řešíme cikánský teror," varuje české soukmenovce jeden z lídrů slovenských nacionalistů z Matice slovenské.

Neonacisté se potom dávají na avizovaný pochod městem, který se dá popsat snad jen jako čtveřice pravých zatáček za pokřiku "Nic než národ" či "Češi pojďte s námi." V jednom místě pak průvod radikálů provází pískot antifašistů, které odděluje policejní kordon. Vandas tak po návratu na náměstí před radnici může svým příznivcům poděkovat za to, že "ukázali, že DSSS není tím, čeho by se měli občané obávat."

"Cestu k autům" provází dělobuchy a policejní kordon

Akce DSSS končí, ale mediálně atraktivní dění v režii radikálů teprve začíná. Holé lebky se zprvu trousí z náměstí po skupinkách, aby se najednou za skandování hesel vydali směrem na výpadovku na Chlumec nad Cidlinou vydali v davu. Policisté reagují okamžitě a uzavírají Revoluční třídu. To radikály odradí od dalšího postupu a kromě několika dělobuchů ke střetu s těžkooděnci nedojde.

Zástupci DSSS pak s policisty koordinují další postup, jak dostat demonstranty z náměstí. Ti mají kontaktovat členy antikonfliktních týmů, které s nimi proberou jejich odchod k automobilům. Většina přiznivců DSSS totiž dorazila do Bydžova nikoliv vlakem, ale po vlastní ose, což komplikuje hlavně práci policistů. Podél Revoluční třídy, kudy radikálové odcházejí ke svým vozům, zahlédneme skupinu Romů, připravených zastavit postup směrem k jejich domům. Přítomna je i policejní těžká jízda, která už po poledni zasáhla proti antifašistům.

Klid ale v Bydžově ještě chvíli nebude, skupinky příznivců DSSS se za monitoringu policistů vydávají do restaurací. Na náměstí zasedne ke stolu i část vedení "dělníků", zatímco mladá dívka patřící k antifašistům objednává u barového pultu pivo do kelímků.

První a poslední krev

Později odpoledne pak proběhne médii zpráva, že skupina neonacistů napadla trojici bydžovských Romů. Kromě zásahu těžkooděncům proti antofašistům jediné násilí tohoto dne. Objevuje se informace, že jeden z Romů je po útoku "nácků" v bezvědomí, policie pak měla zadržet třináct radikálů, kteří Romy napadli. Podle novobydžovského občana ale incident proběhl jinak. Popsal jej na stránkách bloggera Tomáše Koubka.

"Stalo se to cca 100m ode mě. Rom vyhrožoval společně s dalšími dvěma obyvateli Bydžova - bílému. Slova, která používal rom, se nedají publikovat.(město je naše a pod...). Viděla to skupinka mladíků a šli bílému na pomoc. Ano, cikán dostal na budku, ostatní dva utekli. Nic mu není, už večer byl propuštěn z ošetření. Ale to nejhorší nakonec - vlítla tam zásahovka Policie a veškerý tlak byl na bílé.. Demonstrace síly, protože našimi médii je nám vnucováno, že špatní jsou ti v černých bundách s kapucemi. Sám je nemám rád, ale zde je holá pravda. Je mi přes padesát let, jen chci, aby veřejnost věděla jak to je doopravdy. Na náměstí pořádek, nic nezničeno... Musím říci, že obrázek o DSSS se mi po vlastním pohledu trošku změnil...k lepšímu. Pokud diskuzi smáznou, jako na jiných serverech, je to jen důkaz, že pravda zde nevítězí. Jiří Vávra, Nový Bydžov."

Louda: Aktivisté si na tom dělají kariéru

Lepší tečku si snad představit nelze. Ať už má pravdu ta či ona strana, ukazuje Vávrův text na dvě věci. Za prvé, vystihuje pocity části obyvatel Nového Bydžova, kteří radikálům během jejich pochodu tleskali a které shrnul ve svém vyjádření starosta Pavel Louda: "Byl jsem označován za viníka shromáždění, ale od začátku do konce se na něm nic nestalo. Horváth, Liška, Kocáb a Stehlíková si na takových událostech dělají kariéru, a kdyby to oni nevyprovokovali, šlo by o zcela mírumilovné jarní setkání. Velkou roli na nepokojích také měla média, nicméně vše špatné je k něčemu dobré a je třeba se z toho poučit." (Zmínění Zelení přitom v tu dobu nesli na policii požadavek na zrušení mítinku DSSS kvůli několikanásobnému porušení zákona ze strany "dělníků")

Za druhé, dělobuchy, potyčkami a vzájemnými žalobami na DSSS, novobydžovskou radnici či ministra vnitra se situace v Novém Bydžově skutečně řešit nedá. O to podivněji, a zároveň bohužel srozumitelněji působí proklamace některých příznivců DSSS, že se do východočeského městečka, na jehož náměstí vypadá příchod jara skutečně kouzelně, určitě vrátí. Na mysl se tak vkrádá myšlenka, jestli si jen tak náhodou nemapovali v Novém Bydžově terén. Průchodnost několikasethlavé skupiny přes kordon v určitém místě, stejně jako schopnost přesunu protivníka si totiž člověk vyzkouší jen s několikasethlavou skupinou a skutečným kordonem v konkrétním místě. A ty nepěkné věci se v Janově udály také až napodruhé.

Psali jsme:
Pochod Vandase skončil. Jeden Rom byl v bezvědomí
Vandas: Do Bydžova si boxer neberu. Policisté jsou na naší straně

Foto: Hans Štembera
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…