Soud zrušil škrt-zákon. Kalousek: Prosadíme ho znovu

14.03.2011 13:51

AKTUALIZOVÁNO Měla vláda právo přijmout úsporné zákony v režimu legislativní nouze, tedy za jediný den? Tuto otázku v pondělí rozsekl Ústavní soud. Ten dal vládě lidově řečeno "za uši". Dal totiž za pravdu ČSSD a balíček sociálních škrtů zrušil.

Soud zrušil škrt-zákon. Kalousek: Prosadíme ho znovu

Soud odmítl zejména to, jakým způsobem vláda Petra Nečase loni na podzim v režimu legislativní nouze prosadila sociální škrty - omezení porodného či nemocenské.

Kabinet prohrál. Dostal ale novou šanci

Vláda ale od ústavních soudců dostala čas, aby škrty prosadila znovu - do konce roku 2011. Jinak nebudou platit.

Ke zdůvodnění nálezu Ústavního soudu ZDE
Peake (VV): Ústavní soud nám dal čas na nápravu, což je fér
Hašek: Tým repetenta Nečase dostal nedostatečnou

Verdikt je úspěchem opoziční ČSSD, která si u soudu stěžovala. Nelíbilo se jí totiž, že vláda nechala v loňském roce krátce po svém jmenování ve stavu legislativní nouze balíček úspor v sociální oblasti.

Nic tak hrozného se neděje

"Rozhodnutí Ústavního soudu se nám může stokrát nelíbit, ale musíme ho respektovat a my ho budeme respektovat," reagoval pro ParlamentníListy.cz bezprostředně pro vynesení „rozsudku" ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj nicméně dopady na státní rozpočet rozhodnutí soudu mít nebude.

„Vláda má dostatek sil a kapacit, aby rozhodnutí soudu naplnila do konce letošního roku, aníž by to mělo dopad na státní rozpočet," dodal Kalousek.

Obdobného názoru je i Michal Babák, poslanec Věcí veřejných. „Ano, bohužel jsem slyšel rozhodnutí Ústavního soudu," reagoval Babák na dotaz redakce. „Samozřejmě to není nic příjemného v období, kdy chceme prosadit významné reformy. Teď se budeme muset vrátit ke zrušenému zákonu," podotkl Babák.

Na následné tiskové konferenci pak ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) potvrdil, že běhěm několika následujících dní znovu předloží ke schválení ty zákony, které v pondělí svým usnesením Ústavní soud zrišil.

ČSSD brečela, teď se směje

V praxi tak sněmovna balíček projednala během jediného dne a následně ji schválil senát, kde měla ještě pravice většinu, ačkoliv bylo jasné, že po podzimních volbách Horní komoru parlamentu ovládla levice. Jenže noví senátoři ještě nestačili zasednout do svých lavic.

Stížnost ČSSD tak hovořila o extrémní svévoli vládní většiny s tím, že vláda podle Bohuslava Sobotky (ČSSD) omezila práva opozice. Narychlo svolala mimořádnou schůzi sněmovny totiž znemožnila obecnou rozpravu.

Vláda se hájila. Zbytečně

Vláda se hájila, že schválením úsporných opatření ušetřila třiadvacet miliard korun. Premiér Petr Nečas (ODS) soudcům v průběhu slyšení, kdy stav legislativní nouze hájil, sdělil, že kdyby vláda neprosadila balíček úspor v sociální oblasti do konce minulého roku, vznikly by škody v řádu desítek miliard korun. Podle něj za celý letošní rok by škody mohly dosáhnout částky až 45 miliard Kč za celý letošní rok.

Soudce se „vysmál" ratingům

Před Ústavním soudem musela vypovídat vede Nečase i předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, která fakticky vládě vyhověla při vyhlášení legislativního stavu nouze. Musela zde proto své rozhodnutí obhajovat.

Podle Němcové bylo ale nutné "dát do nějakého režimu rozpočet pro rok 2011". "Jinak hrozilo, že budou porušena pravidla pro veřejné rozpočty a šlo také o otázku snížení ratingu a sazeb, za něž si Česká republika půjčuje v zahraničí," odvětila předsedkyně dolní komory.

Sobotko vstaň

"Vzala jste v potaz to, že tyto ratingové agentury se velmi často mýlí?" zpražil soudce Musil Němcovou a připomněl omyly například při hodnocení irské ekonomiky krátce před jejím prudkým pádem. Němcová odpověděla, že při rozhodování brala v potaz nejen ratingové agentury, ale také odborný tisk.

Předsedkyni Poslanecké sněmovny kladl před Ústavním soudem otázky i sám úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. S dotazováním začal v sedě, a to neměl dělat. Byl jedním ze soudců napomenut, že musí při jeho doplňujících otázkách stát, přestože před senátem nevypovídal jako svědek.

ČSSD by přijetí zákon zdržovala

Němcová v podstatě potvrzovala, co už před ní soudu řekl premiér. Ten důvod, proč pak vláda přistoupila k radikálnímu urychlení přijetí škrtů Nečas shrnul lapidárně.

"Považoval jsem takřka za stoprocentní jistotu, že ty názory budou takové, jaké budou," uvedl premiér před soudem s tím, že sociální demokraté by se podle něj uchylovali k obstrukcím a přijetí úsporných opatření by maximálně oddalovala. Přitom vláda potřebovala mít potřebné zákony „pod střechou" do konce loňského roku, aby vstoupily v platnost se začátkem Nového roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…