Štěpánek popisuje volbu ředitele v ČTK: Zřejmě byla zmanipulována

15.03.2011 13:41

Někdejší místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek se v článku zveřejněném na webu Fragmenty.cz zaobírá situací v ČTK. Podle něj byla volba nového ředitele, kterým byl 10. března zvolen Jiří Majstr, s největší pravděpodobností zmanipulována. Proč tak Štěpánek smýšlí?

Štěpánek popisuje volbu ředitele v ČTK: Zřejmě byla zmanipulována

Podle Petra Štěpánka rada ČTK nejprve totiž protlačovala jiného kandidáta - původně zvoleného ale nikdy do vedení ČTK nedosazeného Radima Hrehu. Ovšem po dehonestační kampani v časopisu Respekt namířené právě proti Hrehovi, radní couvli. 

Členové rady Jiří Borik, Vladimír Cisár a Miroslava Moučková předvedli podle Štěpánka proto při volbě „ryzí" charakter. „Nejprve totiž hlasovali pro Radima Hrehu, aby posléze pod tlakem lživé denunciační kampaně obrátili a napříště už i svými hlasy posvětili všechna svinstva, jichž se Rada ČTK vůči Hrehovi dopustila. Jediný z radních, který si zachoval tvář, byl Jan Bohdal. Když viděl marnost svého počínání, raději rezignoval," popsal v souvislosti s tím  v článku pro Fragmenty.cz Štěpánek.

Ale pojďme popořádku. Výběrové řízení na místo generálního ředitele ČTK rada vypsala 19. ledna poté, co současný generální ředitel Milan Stibral ohlásil k 9. červnu rezignaci. Přihlásilo se do něj sedm kandidátů: Stanislav Holec, Jiří Holna, Radim Hreha, Michal Jankovec, Jiří Majstr, Dušan Veselý a Petr Žantovský. Pikantní na celé věci bylo, že se před dvěma lety původně jmenovaný a s prapodivným zdůvodněním vzápětí odvolaný generální ředitel ČTK Radim Hreha do řízení opět přihlásil. To pak na samotném začátku článku ve Fragmentech Štěpánek glosoval slovy:

„Stibrala vystřídá Majstr. Nikdo cizí zvenku nám do ČTK nebude strkat nos. Takhle to měli kluci rozpočítané. Ale vloudila se chybička. Rada ČTK v srpnu 2009 čtyřmi hlasy proti třem zvolila novým šéfem ČTK bývalého generálního ředitele Slovenské televize Radima Hrehu. Chybu bylo třeba napravit. A tak odstartovala jedna z nejodpornějších mediálních kampaní posledních let."

V Respektu šlo o zákeřný faul

Největší mediální kampaň proti Hrehovi rozpoutal prý časopis Respekt. „Šéfredaktor Erik Tabery to už navěky bude mít ve svém profesním životopise. Pod ono svinstvo se podepsala novinářka Silvia Lauder. Žádná slušná redakce by jí už nikdy neměla otevřít dveře. Že šlo o zákeřný faul, musela svým verdiktem stvrdit - ač nerada, neb Respekt na rozdíl od Hrehy patří do té „správné" party - i Etická komise Syndikátu novinářů," uvedl v této souvislosti Štěpánek.

Celý článek Štěpánka zde:

Bývalý místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání nakonec poznamenal, že naprosto selhala i Poslanecká sněmovna, stará i nová, které se Rada ČTK podle zákona odpovídá.

„Mnoho slov, žádný čin. A tak předem vyvolený korunní princ Jiří Majstr, kariérní novinář zocelený v předlistopadové KSČ, v červnu tohoto roku konečně po dvou letech dosedne do vytouženého křesla. Podařilo se!," dodal k tomu Štěpánek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …