Poslanec Pecina končí. A Rath přemýšlí: Asi ho zaměstnal Bárta

19.03.2011 11:38

AKTUALIZOVÁNO Poslanec ČSSD Martin Pecina složí mandát v dolní komoře. Nesouhlasí se současnou politikou strany vůči koaliční vládě ODS, TOP 09 a VV a vadí mu také, že s ním nový předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nechce spolupracovat. A spolustraníci Pecinovo rozhodnutí komentují.

Poslanec Pecina končí. A Rath přemýšlí: Asi ho zaměstnal Bárta

"Já jsem identifikován s určitým stylem politiky, kterou reprezentuje Michal Hašek. Pro mě v sociální demokracii v tomto okamžiku není místo, nejsem ve stínové vládě, ani ve vedení," vysvětlil své rozhodnutí v ČT Pecina.

"Pan Sobotka mě odmítl kamkoli angažovat, vyhodil mě z politického grémia, z předsednictva, tam, kde jsem byl za Jiřího Paroubka," uvedl Pecina, který byl v úřednické vládě Jana Fischera ministrem vnitra. Soudí, že pro něj není v sociální demokracii pod Sobotkovým vedením místo "Abych jenom seděl ve sněmovně a koukal, to je asi zbytečné," dodal Pecina. 


Opozice by měla více dělat, než mluvit

Kritikou nešetří ani na současnou politiku nejsilnější opoziční strany vůči kabinetu Petra Nečase (ODS). "Nemyslím si, že by pro lidi bylo dobré, abychom zemi nechali zdevastovat a radovali se, že nám při tom rostou preference. Musíme dělat politiku, abychom byli schopni prosadit něco z programu a ne být jenom proti a být nekonstruktivní opozicí, jako to bylo do teď," řekl Pecina, který ve volbě předsedy ČSSD podporoval Sobotkova protikandidáta Michala Haška. 

Pecina dříve vedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Do Fischerovy vlády ho nominovala ČSSD, byl nestraníkem. Do sociální demokracie vstoupil před sněmovními volbami. Potom, co Pecina odejde z dolní komory, se zřejmě vrátí na severní Moravu a bude si hledat práci. 

"Dostával jsem za těch osm měsíců nabídku, jestli se nechci vrátit. Vrátil bych se asi na Ostravsko, nejlépe do nějaké velké strojírenské firmy," prozradil Pecina.

Pecina složí svůj mandát až na dubnové schůzi ČSSD. Bude čtvrtým poslancem, který v tomto volebním období sněmovnu opustí. V minulém volebním období se v dolní komoře vyměnilo celkem 24 poslanců.

První Pecinovým náhradníkem je na kandidátní listině ČSSD Jiří Dienstbier mladší, který kandiduje na místopředsedu ČSSD a v obvodu Kladno do Senátu. Pokud by se do horní komory dostal, dalším náhradníkem je exposlanec Miroslav Svoboda. 

Asi mu nabídl místo Bárta, tipuje Rath

Středočeský hejtman David Rath byl Pecinovým rozhodnutím šokován. „Dost dobře nechápu, že to nejdříve neoznámil nám v ČSSD a přišel s tím z ničeho nic. Mám dojem, že si našel nějaké dobré místo za sto či více tisíc. Vůbec bych se nedivil, kdyby ho zaměstnal Vít Bárta," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz Rath.

„Je to jeho osobní rozhodnutí, které respektuji. Je škoda, že Martin jako razantní politik ČSSD ve sněmovně končí. Doufám, že bude i nadále aktivním členem ČSSD a nabídne své zkušenosti v oblasti bezpečnosti i ekonomiky. Přeji Martinovi hodně štěstí v dalším osobním i profesním životě," řek redakci nový první místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Zdeněk Škromach Pecinovým rozhodnutím na rozdíl od ostatních překvapen nebyl. „Vím, že o tom hovořil již před sjezdem."

Tejc: Je to překvapivé, ale je to na Pecinovi. Už je plnoletý

„Pro mě to byla překvapivá informace. Dozvěděli jsme se to prostřednictvím médií. Jeho krok vnímám jako krok člověka zvyklého být ve výkonné funkci," prohlásil Jeroným Tejc v ČT.

Tejc se také zmínil o tom, že Pecina špatně snáší opoziční roli ČSSD.

„Pokud chce odejít z politiky, oceňuji, že se rozhodl rezignovat na mandát poslance. Všichni jsme nahraditelní, ale mrzí mě to. Udělal hodně pro sociální demokracii," myslí si Tejc a dodal:  "Trochu se unáhlil. To, že nedorazil na sjezd, není dobré. Ale je to na něm, každý z nás je už plnoletý,"


##MINIPAS 7## 

Martin Pecina vystudoval strojní fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě. Živil se jako programátor a byl též manažerem firmy Hutní projekt Frýdek-Místek. Byl členem ODS, později jako nestraník kandidoval za ČSSD, za kterou byl zvolen do Poslanecké sněmovny. V letech 2003 až 2005 náměstkem ministra průmyslu a obchodu pro oblast nerostných surovin, energetiky a hutnictví. Byl též členem dozorčí rady energetické společnosti ČEZ a předsedou komise pro privatizaci Vítkovice Steel. Za svou práci v pozici náměstka získal cenu Ropák roku 2004.

Od 2. září 2005 byl předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, a v této souvislosti se vzdal členství v ČSSD. V květnu 2009 se stal ministrem vnitra v úřednické vládě Jana Fischera, kde působil do poloviny roku 2010, poté se stal poslancem.


ParlamentníListy.cz o sjezdu ČSSD:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…