Paroubek sleduje sjezd jedním očkem. Své už řekl

18.03.2011 12:42

V pátek v Brně svým projevem zahájil sjezd sociální demokracie její úřadující předseda Bohuslav Sobotka. Už odpoledne by mělo být známo, kdo z kandidátů, bude předsedou strany. Do diskuse je přihlášeno šedesát řečníků. Sjezd se částečně nese i ve stínu textu projevu, který ráno publikoval v Brně nepřítomný expředseda strany Jiří Paroubek.

Paroubek sleduje sjezd jedním očkem. Své už řekl

Sobotka se ve svém projevu opakovaně kritizoval „asociální" vládu premiéra Petra Nečase. Ta podle něj svými reformami škodí střední třídě, proti níž jsou podle něj kroky vlády zaměřeny. "Máme slabou vládu se slabým premiérem a slábnoucí podporou veřejnosti," zhodnotil situaci Sobotka.

Sobotko, kritizuješ a sám jsi byl u toho

Jako rozzuřený kocour prý prskal během úvodního projevu prvního místopředsedy ČSSD a kandidáta na šéfa strany Bohuslava Sobotky děčínský poslanec Jaroslav Foldyna. Píše to server Novinky s tím, že Foldyna při kritice chyb sociální demokracie korunovaných „Pyrrhovo vítězstvím" v letních sněmovních volbách demonstrativně vyběhl z jednacího sálu a v kuloárech vykřikoval: „Já to nemůžu poslouchat! Kdo byl za Paroubka první místopředseda, Sobotka nebo snad já?"

SLEDUJEME téma volba předsedy ČSSD

Foldynovi, který kandiduje na místopředsedu soc. dem. a patří ke skupině podporující Michala Haška. K Foldynově kritice se přidal jeden z delegátů, kteří ho poslouchali: „To je opravdu těžké vnímat v klidu. Chybí mi jakákoli sebekritika od lidí, kteří byli s Paroubkem ve stejném vedení."

Sobotka v průběhu projevu přivítal hosta na sjezdu expremiéra Slovenska Roberta Fica, který jej vzápětí vystřídal u řečnického pultíku. Při jeho projevu se nicméně na šest set účastníků sjezdu věnovalo spíše volné zábavě, než pozornosti na mluvené slovo řečníků, kterých je na dnešní den přihlášeno na šedesát.

Sobotka popíjení nepřeje

Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, celý sjezd pod taktovkou úřadujícího předsedy Sobotky se nese v asketickém duch. Žádné večírky, žádný tvrdý alkohol a pivo jen k jídlu. V praxi je tak „Euro snack", jedno z mála míst, kde lze dostat pivo. To je mimochodem v obležení převážně mladých delegátů sjezdu. V samotném jednacím sále je k dostání pouze káva, čaj a nealkoholické nápoje.

Přijíždějící delegáty vítala dopoledne asi třicítka lidí ve žlutých tričkách. Šlo o příznivce Jany Bobošíkové, kteří měli na prsou portrét své vůdkyně. Protestovali, že prý Sobotka a Gross vzali lidem v bytech OKD střechu nad hlavou. To však delegáty sjezdu příliš nezajímalo.

V obrovském kongresovém centru jsou k dispozici v několika stáncích noviny, MF Dnes, Právo a Blesk. A právě Blesk se postaral o určité vzrušení delegátů již před zahájením sjezdu. Otiskl totiž projev, který měl připraven na sjezd Jiří Paroubek.

Ať si říká, co chce

Paroubek se opřel do místopředsedy strany Milana Urbana, kterého označil za myšlenkově sterilního. Urban se tím však nijak zvlášť nevzrušoval a hned po zahájení sjezdu si zašel na pivo do zmíněného „Euro snacku". "Je neuvěřitelné, kam až se bývalý velikán myšlenkově posunul," sdělil PralamentnímListům.cz Urban a s chutí vypil trochu teplé Starobrno.

K kritice od Jiřího Paroubka, která směřovala také na Zdeňka Škromacha, tedy samé přiznivce Michala Haška se nechtěl nikdo vyjadřovat. Jen Škromach v přítomnosti redakce stručně prohodil: „Ať si Jiří říká, co chce."

Paroubka samotného sjezd nevzrušuje. "Přiznám se, že jej sleduji jedním očkem. Dopisuji plným tempem svou knihu o zahraniční politice tak, abych přes víkend už mohl psát mou druhou knihu a věnovat se rodině," sdělil ParlamentnímListům.cz.

Nejsme strupy, dáme štamprlu

S faktem, že nebudou večírky a k mání není ani tvrdý alkohol se podle informací ParlamentníchListů.cz zejména delegáti z Moravy vypořádali po svém. Prostě vezou slivovičku sebou. „Jsme normální lidé a nic lidského mi není cizí. Čili jak to skončí, samozřejmě si někde sedneme a ochutnáme Staníkovu slivovici," řekl redakci Jaroslav Staník z Bojkovic. „To by jsme byli úplní strupy, kdybychom si nesedli a nedali si třeba štamprlu," dodal bodrý sociální demokrat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban, Ondřej Vaněk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…