Kauza Vondra: Nové doklady děsí koalici. Svoláno jednání

22.03.2011 11:45

Pořádný rozruch před jednáním Výboru pro obranu a bezpečnost, kde se má projednávat role ministra obrany Alexandra Vondry v ozbrojeném vpádu do ČT, způsobil chvilku před polednem web Euro.cz. Zveřejnil totiž dokumenty, které ukazují na to, že Vondra v tehdejší roli ministra pro evropské záležitosti zřejmě o nekalostech s firmou ProMoPro, měl být informován. Véčkaři navrhují, aby o tom dnes urychleně jednala K9. K požadavku se připojila i TOP 09.

Kauza Vondra: Nové doklady děsí koalici. Svoláno jednání

V Poslanecké sněmovně článek způsobil rozruch. "Ano, poslanci jsou tím velmi znepokojeni, poněvadž to vše může házet na celou záležitost zcela jiný pohled. Proto se zvažuje, že dnes o tom bude jednat koaliční K9 - byť měla na programu dne zcela jinou oblast zájmu," sdělil ParlamentnímListům.cz Viktor Paggio (VV).

"Klub Věcí veřejných žádá, aby byla svolaná K9 a změnilo se její téma ze zdravotnictví na tuto kauzu. Nutnost projednání pramení samozřejmě z informací, jež dnes euro.cz zveřejnilo," řekl Paggio, člen sněmovního Výboru pro obranu a bezpečnost. Právě ten dnes ministra Alexandra Vondru projednává. Ovšem nikoli z pohledu záležitosti kauzy ProMoPro, ale kvůli oprávněnosti zásahu Vojenské policie v České televizi.

Alexandr Vondra se zatím vždy hájil tím, že nic nepodepisoval a tudíž o nekalostech v obchodním styku vlády s firmou ProMoPro nevěděl. Týdeník Euro však získal materiály, které mohou znamenat obrat v celé kauze.

DOKUMENTACE ke kauze ProMoPro

Zatímco se Vondra už dva měsíce sveřepě brání, že tedy nenese odpovědnost za podivné finanční operace při přípravě předsednictví České republiky Evropské unii, a že o nich ani nevěděl, po velmi složitém pátrání se objevily dokumenty, které tvrdí pravý opak.

V lepším případě ukazují minimálně na zanedbání patřičné kontroly příprav.

"No detailně jsem materiály zatím prostudovat nemohl, proto je těžko mohu komentovat. Nicméně věřím v to, že jejich zveřejnění snad přiměje poslance k tomu, aby čtvrteční mimořádné jednání ve sněmovně využili k tomu, že budou žádat konkrétní a přesně vysvětlení. Pokud by se tak nestalo, je totiž více než jasné, žepachuť něčeho špatného už by mohla na ministru Vondorvi zůstat, protže informace by si stejně žily dál svým vlastním životem," řekl ParlamentnímListům.cz předseda Výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD)

Čtěte také:
Těžký týden ministra Vondry: Grilování kvůli přepadu ČT  
Poslanci kauzu ProMoPro nechtějí projednávat. Do programu ji neschválili

Vyjádření Alexandra Vondry (ODS) se ParlamentnímListům.cz získat nepodařilo. Jisté je, že dnes se zpovídal na sněmovním Výboru pro obranu a bezpečnost z kauzy kolem ozbrojeného vpádu Vojenské policie do ČT. Nepodaří-li se véčkařům  prosadit dnešní jednání K9, kauza ProMoPro i s novými informacemi, by zřejmě přišla na jednání dne až ve čtvrtek ve Sněmovně.

SLEDUJEME téma kauza Vondra

K tomu, aby týdeník Euro vše náležitě zdokumentoval, vrátil se v pátrání do roku 2007. V zápise z interní porady sekce pro předsednictví z listopadu tohoto roku našli napsáno: „Místopředseda vlády pro evropské záležitosti obdrží pro informaci všechny větší smlouvy před podpisem a bude informován o výběru partnerů vzešlých z větších veřejných zakázek předtím, než budou informováni tito partneři."
Vyplývá z toho tedy, že Vondra zřejmě musel na základě tohoto mechanismu disponovat veškerými informacemi o výběrových řízeních týkajících se předsednictví, a mohl si z titulu svého postavení vyžádat i podrobné doplňující informace.

To jednoznačně dokládá i další dokument, jež týdeník na svém webu zveřejnil.. Jedná se o takzvaný referátník z června roku 2008. Tedy listinu, jejíž obsah je postupován všem úředníkům, včetně místopředsedy vlády - tedy Alexandra Vondry.

V jeho přílohách jsou obsaženy podrobné informace o přípravě pronájmu audio-vizuálního vybavení pro účely předsednictví, včetně návrhu rámcové smlouvy s dodavatelem - společností Promopro. Z titulní stránky referátníku vyplývá, že Alexandr Vondra obdržel kopii tohoto dokumentu se všemi přílohami na vědomí 11. června.

Čtěte také:
Vondra: Nerezignuji. Ta bouřka přejde
Vondrův blízký spolupracovník lhal o postavení ProMoPra

Vondra argumentuje auditem, Paroubek ho dal do oběhu

Z jiného dokumentu z jiného času se dá zjistit, že o nějakou dobu později Vondra obdržel jiný referátník s dalšími zásadními informacemi. Tentokrát už s rozhodnutím o přidělení zakázky firmě Promopro a s uzavřenou rámcovou smlouvou s toutéž společností. Kabinet ministra pro evropské záležitosti obdržel tento materiál podle údajů na titulní stránce referátníku v půlce srpna roku 2008.

Obědy nejsou pro vrcholové návštěvy dobré

To, že Vondra nemusel stát tak stranou věcí, jak tvrdí, vyplývá i z dalších písemností.
V zápisu z porady útvaru ministra pro evropské záležitosti z 23. 2008 května například Vondra sám rozhoduje, která firma bude zajišťovat část stravovacích služeb. „Ministr důrazně upozornil, že po zkušenostech z minulých obědů není přípustné, aby cateringová firma Mánes dodávala obědy pro potřeby vrcholových návštěv. Ministr žádá, aby napříště byly využívány služby pouze firmy Vyšehrad - kvalita Mánesu je špatná!"
V tomtéž dokumentu, který získal týdeník EURO Vondra popisuje také třeba špatnou medializaci Evropského jaderného fóra. „Byl to chaos, ale vše nakonec klaplo. Špatně dopadla medializace, neboť nebyla outsourcována - poučení pro CZ PRES (zkratka českého předsednictví)!"
Stejně tak Vondra sám osobně dohlížel nad výběrem aut, které měly unijní představitele vozit. Na poradě 13. února 2008 sám projevil zájem osobně si vyzkoušet novou limuzínu Škoda Superb. Třetího března už na další poradě Vondra hlásí: „Nový Superb je pěkný a splňuje požadavky, lze pokračovat v jednání poskytnutí vozů pro CZ PRES."

Možná to není autentický zápis, nevzpomínám si...

„Ve výjimečných případech člověk tyto věci řeší," připustil týdeníku Vondra. Na to, že by ale rozhodoval o cateringové firmě si nevzpomíná. „Vůbec nevím, jestli to je autentický zápis, nevím, kde jste to získal. Nechci se k těm firmám vyjadřovat, pokud vím, tak ani jedna z nich ten základní catering nezařizovala, to je nějaká ptákovina," zaloviůl v paměti současný ministr obrany.

Čtěte také:
Kalousek k ProMoPro: Šlo o standardní odhalení nestandardní zlodějny 

Informace z dokumentů tak stále nepřímo popírá, stejně jako tomu bylo mnohokrát v posledních dvou měsících. „Já jsem skutečně smlouvy ani nevyjednával, ani nepodepisoval. Na žádné nenajdete můj podpis a s většinou z nich jsem nebyl ani seznámen. Probíhalo standardní kolečko lidí zodpovědných za vyjednání a za schválení. Nevím, co tento dokument vyvrací nebo nevyvrací. To by musel někdo doložit, ne zápisem z nějaké porady, ale tím, jestli jsem něco podepsal nebo nepodepsal. Často je v těch referátnících patrné, že tam není můj podpis, i když se to někdo snažil kabinetu předložit pro informaci," opakuje mantru, kterou vyslovil i v České televizi Vondra.

Podle svých slov se sice účastnil každotýdenních porad, na těch ale prý padaly pouze obecné informace. Stěžejní materiály, které teď vyvolávají další pochybnosti v celé kauze tak podle Alexandra Vondry k němu osobně vůbec nedoputovaly.

Vondra: Byl jsem mimo okruh lidí, co podepisovali

"Když jsem s něčím seznámen, tak to podepíšu nebo tam dám aspoň parafu. Já jsem nebyl správcem té rozpočtové kapitoly. Neměl jsem ani podpisové právo k těm smlouvám, byl jsem mimo okruh lidí, kteří o tom rozhodovali," hájí se Vondra. Týdeníku Euro připomněl, že klíčové smlouvy musel z titulu svého postavení podepisovat šéf úřadu vlády Jan Novák.

Bývalý šéf úřadu vlády Jan Novák ale odmítl, že by byl Vondra okleštěn od zásadních informací, jak v rozhovoru tvrdí.

Jak počátkem letošního roku vyplynulo na veřejnost, celý případ se točí kolem audiovizuálních služeb, které pro předsednictví zajišťovala společnost Promopro a její subdodavatelé. Finančně analytický útvar ministerstva financí upozornil na vyvedení necelých 135 miliónů korun vládou vyplacených peněz na rakouské konto. K němu má dispoziční právo spoluhráč z golfu a obchodní partner majitele Promopra Jaroslava Veselého - Libor Veverka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…