Pospíšil chce, aby Nejvyšší soud nebyl třetí instancí

28.03.2011 10:37

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil představil reformu dovolacího řízení, která se týká působení Nejvyššího soudu. Ministr si slibuje, že státní zástupci do dovolání nepůjdou a ubude tak sporů, které jsou u Nejvyššího soudu řešeny. Ty mají pak rozhodovat jen závažné věci.

Pospíšil chce, aby Nejvyšší soud nebyl třetí instancí

Cílem reformy u dovolacího řízení je zkrátit délku soudního řízení. Zatímco Nejvyšší soud (NS) se dnes podle ministra spravedlnosti Pospíšila stává třetí instancí a rozhoduje i jednoduché spory, tak nemá čas na ty případy, které jsou závažné a ty,které mohou sjednocovat judikaturu.

„Nejvyšší soud (NS) je permanentně zahlcen tisícovkami případů v oblasti civilu. Je to typické pro postkomunistické země. Nejvyšší soud často rozhoduje i jednoduché civilní spory, potom však nemá čas na závažné kauzy nebo vydávat stanoviska ke sjednocování judikatury," vysvětloval v pondělí na brífinku ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), proč je nutná reforma v postavení a působení NS.

„Dnes je možné dovolání i u soudu nižší instance, pokud okresní soud rozhodne a automaticky dnes může občan podat dovolání....To je ale špatně, civilní řízení má být jen dvojinstanční. Dovolání bude přístupné pouze tam, kde se objeví závažný právní význam, který by se měl jasně zdůvodnit," informoval dále Pospíšil.

Prostřednictvím zákona proto chce usnadnit Nejvyššímu soudu dovolání a zkrátit lhůty.  V současnosti průměrná délka dovolacího řízení u NS činí 1,5 až dva roky. Po uvedení novely v platnost to nebude smět trvat déle než rok. Přitom by měl občan do půl roku vědět, zda se jeho dovoláním bude NS věnovat, či ne. 

"Chceme, aby do roka bylo civilní odvolání vyřešeno. Občan bude do půl roku vědět, jestli jeho věc bude Nejyvšším soudem vůbec posouzena ," vysvětlil Pospíšil s tím, že Nejvyšší soud bude moci rozhodnout sám a nebude tak muset případ vrátit soudu nižší instance, čímž se odstraní "ping pong", kdy si soudy případ předávají mezi sebou.

Novela v první řadě upraví důvody, kdy je možno podat dovolání u NS, tj. zúží možnosti, s nimiž současný zákon počítá. V budoucnu už nebude důvodem pro dovolání u NS důvod týkající se skutkové podstaty, ale musí dojít k nesprávnému právnímu posouzení věci, což bude muset stěžovatel jasně popsat.

„Návrh je napsán, nyní začíná připomínkové řízení. Chceme, aby ještě do letních parlamentních prázdnin se zákon dostal do parlamentu. Okamžikem přijetí zákona v řádech týdnů může být návrh účinný," dodal Pospíšil.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…