Jak může John říct, že není odborník, ale práce ho baví, ťuká si na čelo Zeman

28.03.2011 21:45

Bývalý premiér považuje za velkou chybu některých současných ministrů jejich nedostatečné znalosti svého resortu. Neměli by se prý s oblastí své správy seznamovat teprve ve chvíli, kdy jsou do funkce jmenováni, čímž narážel například na Vondru či Johna.

Jak může John říct, že není odborník, ale práce ho baví, ťuká si na čelo Zeman

Na Vondrovi, jakož i na dalších ministrech současné vlády, Zemanovi vadí, že se svými resorty mají pouze minimální zkušenost. „Nevěřím ministrům, kteří se se svým resortem seznamují ve chvíli, kdy jsou uvedeni do funkce. Pak se totiž ocitnou ve vleku svých náměstků, ředitelů odborů nebo obecně kohokoliv, kdo té problematice opravdu rozumí. A ministr by neměl na výtky, že není odborník a proč to tedy dělá, odpovídat slovy, že ho to baví," říká pro ParlamentníListy.cz Zeman.

Poslední větou šťouchá do ministra vnitra Radka Johna (VV), ale podobnou zkušenost si zažil i s bývalým ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem (ODS). K tomu Zeman uvádí příklad z dob vlastního vládnutí, kdy byl jeho ministrem zemědělství Jan Fencl. Ten byl v roce 2007 vyhlášen nejlepším zemědělcem roku za hospodaření na svém Slováckém statku u Hodonína.

Přestože si současný čestný předseda Strany práv občanů - Zemanovci (SPOZ) myslí, že dnešní vláda je dost špatná, neprognózuje její rozpad. „Máte-li v parlamentu většinu 118 poslanců, tak velmi silně pochybuji, že by byly mimořádné volby. To by se musela některá strana rozpadnout, jak se to stalo ODS v roce 1997. I to však pokládám za poměrně nepravděpodobné," míní Zeman. Podle něj už blížíce se krajské volby ukážou, jak velký posun v podpoře jednotlivých parlamentních stran nastal.

Otevřené dveře pro členy ČSSD

V předstihu tedy láká členy sociální demokracie k přestupu do své strany. „Někteří členové ČSSD už k nám přešli. Nikoho však nechceme lanařit a rozbíjet sociální demokracii. Pouze nabízíme těm, kdo jsou zklamáni výsledky jejího posledního sjezdu a chtějí kvůli tomu opustit politiku, aby v ní zůstali a vstoupili k nám. Stranu práv občanů - Zemanovci budujeme jako stranu sociálně demokratického typu zbavenou paroubkovského populismu a demagogie, takže by takové přestupy byly přirozené," vysvětluje.

Členy SPOZu prý nečeká rychlá kariéra, ale jen pomalá mravenčí práce. „Když se ztotožní s naším programem, tak by měli pomáhat získávat nové členy, včetně nových výrazných osobností, a zakládat nové místní organizace. Což je, abych citoval Masaryka, ta černá, drobná, neviditelná práce, která vás určitě nepřivede na světlo ramp," doplňuje s tím, že straničtí místopředsedové nemají své posty jen pro tituly na vizitce, ale každý z nich má určité kompetence, třeba ekonomiku, organizaci a výstavbu strany, odborné komise a tak dále.

A proč si jeden z nejvýraznějších politiků uplynulých dvaceti let, přezdívaný jezevec z Vysočiny, nevyškolil vlastního nástupce? „Myslím si, že nástupce se musí vynořit a musí si ve straně říci o podporu jednotlivým členům. Když si v sociální demokracii o podporu řekli Vladimír Špidla a Stanislav Gross, tak jsem vyjádřil podporu Špidlovi, protože jsem příliš nedůvěřoval odborným i charakterovým předpokladům Grosse. Nicméně i toto monarchistické gesto bylo svým způsobem chyba a měl jsem to nechat na členech strany. Pouze dodávám, že podle mého odhadu by v tom případě zřejmě zvítězil Stanislav Gross," poznamenává Miloš Zeman.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…