Zeman: Ať je prezidentem Jan Fischer, když ne já

27.03.2011 7:38

V případě přímé volby a většího zájmu občanů bude Miloš Zeman kandidovat ve volbách českého prezidenta. Jinak to podle něj nemá cenu. Z hojně citovaných adeptů by v případě své neúčasti viděl rád, aby se do čela země na Pražský hrad dostal statistik a bývalý premiér úřednické vlády Jan Fischer.

Zeman: Ať je prezidentem Jan Fischer, když ne já

„Zvážím to v případě přímé volby, a protože zákon o přímé volbě předpokládá určitý počet podpisů na petici pro jakéhokoliv kandidáta, tak se podle tohoto množství budu rozhodovat. Myslím si totiž, že nemá kandidovat člověk, o jehož kandidaturu je jen minimální zájem. A míru tohoto zájmu, na rozdíl od různých pochybných průzkumů veřejného mínění, vyjádří právě počet podpisů na petici občanů," sdělil ke své vlastní kandidatuře ParlamentnímListům.cz expremiér a čestný předseda Strany práv Občanů - Zemanovci Miloš Zeman, jenž v současnosti chodí o holi, protože má zlomený palec u nohy.

Fischer je má krevní skupina

Jména, která jsou skloňována s volbou příštího prezidenta, by vydala na miniaturní telefonní seznam. Namátkou třeba českoamerický ekonom Jan Švejnar, sociální demokrat Zdeněk Škromach, zástupci ODS Miroslava Němcová a Přemysl Sobotka, stávající ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, někdejší europoslankyně  Jana Bobošíková či expremiér Jan Fischer. Právě jeho by při své neúčasti na prezidentských volbách podporoval Miloš Zeman.

Čtěte také:
Miloš Zeman: Potřebujeme investory, ne bankéře
"Krutý" Zeman: Bankovní podvodníky je třeba zdanit jako prostitutky
Miloš Zeman zaskočil Gorbačova třílitrovou slivovicí

„Velmi dobře jsem s Honzou Fischerem vycházel. Samozřejmě, nikoli jen proto, že to byl dobrý premiér úřednické vlády, ale i proto, že to byl vynikající statistik. Nicméně i on prohlásil, že bude kandidovat jen v případě přímé volby," zmiňuje Zeman s tím, že ostatní zmiňovaní kandidáti nepatří do jeho krevní skupiny. 

Švejnar je pravičák

Druhé volby prezidenta v roce 2003 se Zeman účastnil, ale získal nízký počet hlasů a beze slova odešel. V roce 2008 stál proti Václavu Klausovi ekonom Jan Švejnar, ale po dlouhém boji o hlasy nakonec prohrál. V nedalekých volbách, protože Klaus už jako dvojnásobný prezident kandidovat nemůže, má tudíž Švejnar velkou šanci. Nicméně pomáhal s ekonomickým programem koaliční straně Věci veřejné a vyslovil podporu důchodové reformy, čímž proti sobě popudil mnoho sociálních demokratů.

Švejnar naštval ČSSD podporou vlády: Toho na Hrad nechceme

„Nesdílím názor, že Švejnar ztratil podporu ČSSD. Nově zvolený předseda Bohuslav Sobotka se již po svém zvolení vyjádřil v jeho prospěch. Samozřejmě, že Jan Švejnar, a tím ho nijak nediskvalifikuji, je pravicový ekonom. A jako takový logicky, byť s drobnými výhradami, podporuje návrh důchodové reformy. Já jsem jejím odpůrcem. Nejen proto, že jsem levicový, ale i proto, že v ní vidím třetí největší tunel na české občany po tunelování podniků a bank," doplňuje Zeman.

SLEDUJEME téma Přímá volba prezidenta
Chtěla by Klausová být hlavou státu? Zatím to nezvažuje
Kancléř Weigl: Přímá volba prezidenta by oslabila efektivní vládnutí

Kapři si nechtějí vypustit rybník

V roce 2013 bude volen nový český prezident a to, jestli samotnými občany, je stále ve hvězdách. Podle předloženého návrhu ústavního zákona bude oprávněn navrhovat kandidáta na prezidenta každý občan České republiky, který dosáhl věku osmnácti let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 000 občany oprávněnými volit. Navrhnout kandidáta by mohla také skupina nejméně dvaceti poslanců nebo nejméně deseti senátorů. Koaliční návrh pak má tři varianty týkající se jednokolové či dvoukolové volby. Nicméně to jsou zatím jen zbožná přání, politici se k jasnému rozhodnutí nemají.

„Domnívám se, že kapři si nechtějí vypustit vlastní rybník. Žádná politická strana se nechce vzdát té rozkoše, kdy její poslanci a senátoři mohou uzavírat různé politické obchody, což samozřejmě v přímé volbě nemohou, protože voliče nelze v rozhodující míře koupit a voliči vás ani nemohou podrazit. Ti prostě řeknou, jestli vás chtějí nebo nechtějí. Na druhé straně všechny politické strany měly přímou volbu víceméně ve svém programu, takže očekávám, že budou postupovat tak, že řeknou, že s přímou volbou sice souhlasí, ale mají ty a ty dodatečné podmínky. A s odvoláním na to, že tyto podmínky nebyly splněny, přímou volbu zasabotují," prognózuje Zeman další vývoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…