"Krutý" Zeman: Bankovní podvodníky je třeba zdanit jako prostitutky

25.03.2011 7:46

Na Gorbačovově fóru vzbudil velký zájem proslov jediného českého účastníka Miloše Zemana. Hovořil hlavně o tom, že je třeba zdanit bankovní operace. Bývalý prezident SSSR Michail Gorbačov posléze prohlásil, že jeho řeč byla zajímavá, ale krutá.

"Krutý" Zeman: Bankovní podvodníky je třeba zdanit jako prostitutky

"Finanční operace u nás vůbec nejsou zdaňovány daní z přidané hodnoty, zatímco všechno ostatní je a dokonce se ta daň teď má zvyšovat. A přitom by finanční operace měly být první, které by měly být zdaňovány. Ta Tobinova daň se týká jenom mezinárodních finančních operací. Tobin byl nositelem Nobelovy ceny za ekonomii a navrhl tuto daň už kolem poloviny šedesátých let. A od té doby se o tom čtyřicet let diskutuje a teprve teď na poslední G 20 se o tom začalo vážně uvažovat. O zavedení daně z mezinárodních finančních transakcí. Kéž by tomu tak bylo, aby ti bankovní podvodníci byli zdaněni jako prostitutky," řekl českým novinářům Miloš Zeman.

James Tobin, jenž zemřel roku 2002, byl americký ekonom a nositel ekonomické nobelovky z roku 1981. Byl zastánce keynesovského přístupu k ekonomii a hájil vládní zásahy pro stabilizaci ekonomiky. Jeho akademická práce zahrnovala průkopnické příspěvky ke studu investic, peněžní a fiskální politiky a finančních trhů. Navrhl také ekonometrický model Tobit.

Psali jsme:
Miloš Zeman zaskočil Gorbačova třílitrovou slivovicí

Proti bankovním domům

Na Gorbačovově fóru, které probíhalo v mnichovském hotelu Bayerischer Hof, měl projev jediný český zástupce Miloš Zeman. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se totiž nedostavil. Zeman, stávající čestný předseda Strany práv občanů - Zemanovci, rozesmál všechny účastníky, protože se s ironií sobě vlastní pustil do bankovních kruhů.

„Potřebujeme investory, ne bankéře," sdělil s tím, že protestantská etika nám velí slovy Maxe Webera, šetři a investuj. V pauze na kafe se Zeman opět objal s exprezidentem Sovětského svazu Michailem Gorbačovem. „Celou dobu se mluví o tvém projevu. Byl stručný a krutý, ale líbil se mi," prohlásil nositel Nobelovy ceny míru, jenž celé fórum ještě s dalšími organizacemi pořádal.

Pryč s hypoteční bublinou

„Pořád ještě váhají, protože jsou pod obrovským tlakem finančních kruhů, neboť zdanit finanční kruhy je k újmě jejich zájmů. Přitom se elektronicky přelévají peníze během několika vteřin z jednoho konce světa na druhý a je to takzvaný spekulační kapitál. Jeho objem je mnohonásobně vyšší, podle některých desetkrát, podle jiných stokrát, než objem reálného kapitálu a z toho vznikají ty bubliny. Ať je to hypoteční bublina nebo cokoliv dalšího. Před tím to byla technologická bublina, argentinská krize, mexická krize, ruská krize. Spekulativní kapitál je evidentně škodlivý a ekonomice nijak neprospívá. Nemění alokaci, že by se přesouval do perspektivních odvětví. Clintonova administrativa dala zákonem pojišťovnám pokyn, aby nízkopříjmovým skupinám, které nemohou splácet nebo jsou rizikové, dávaly hypotéky a díky tom je hypoteční bublina," vysvětlil Zeman, jenž byl i přes své zranění palce u nohy v dobrém rozmaru.

Psali jsme:
Vláda dělá reformu z blbosti. Senior Zeman ohrožoval Jílkovou holí
Zemanovi hrozila amputace. Nešikovný doktor úraz zbodal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…