Šlégr záchranářem. Nenechám český sport zlikvidovat, slibuje hokejista

29.03.2011 23:29

Po dvou měsících od prvního neformálního setkání v úterý poprvé oficiálně zasedl k jednacím stolům nepolitický Projekt na ukončení likvidace českého sportu (PULS). Ten vznikl letos na počátku roku z iniciativy bývalého hokejového reprezentanta Jiřího Šlégra, v reakci na rozpočtové problémy českého sportu.

Šlégr záchranářem. Nenechám český sport zlikvidovat, slibuje hokejista

Rozpočtové problémy českého sportu jsou spojeny především s nutnými rozpočtovými škrty a existenčními problémy společnosti Sazka. Městský soud v Praze na ni v úterý prohlásil úpadek. I proto si od PULSu, v kterém se anagažuje celá řada významných osobností českého sportu, mnozí slibují to, že pomůže najít řešení stávajícího způsobu financování a podpory českého sportu.

SLEDUJEME Kauzu SAZKA

Je evidentní, že český sport je i kvůli své finanční situaci v úpadku. Představitelé PULSu jsou přesvědčeni, že jsou to právě čeští sportovci, kteří by na tento stav měli upozorňovat a bojovat proti němu.

Čtěte také:
Šlégr: Vzniká iniciativa PULS - Projekt na ukončení likvidace sportu
Šlégr (ČSSD): Rozvoj sportu musí být společenskou odpovědností každé vlády


"Sport je v našich očích nástrojem boje proti sociálně-patologickým jevům mládeže. V druhé řadě pak vycházíme z ověřených statistik, které dokazují, že každá investovaná koruna do sportu znamená úsporu čtyř korun v oblasti zdravotnictví. V neposlední řadě je neoddiskutovatelné, že sport podporuje národní hrdost české společnosti a zároveň je nenahraditelným reprezentantem dobrého jména České republiky ve světě," uvedl bývalý hokejový reprezentant Jiří Šlégr (ČSSD).

A vyzval všechny, "kterým leží budoucnost českého sportu na srdci, aby se k nám připojili například prostřednictvím sociální sítě Facebook." (facebook.com/zaceskysport).

Rozviňme debatu o situaci v českém sportu

Projekt PULS vznikl na půdě Poslanecké sněmovny, což poskytuje prostor mimo jiné i pro vznik legislativních návrhů. "Hlavním posláním této iniciativy je především rozvinutí celospolečenské debaty o situaci v českém sportu a postupné vyvíjení nátlaku na politickou reprezentaci a soukromou sféru, kdy chceme přesvědčit stát i silné finanční skupiny k větší finanční podpoře českého sportu," vysvětlil už před časem ParlamentnímListům.cz Šlégr. Právě on stál u zrodu tohoto nápadu a projektu.

Během úterý se na zasedání bývalí sportovci dohodli na tom, že iniciativa PULS nehodlá podporovat Český svaz tělesné výchovy.

Psali jsme:
Kalousek si posvítí na Sazku. Posílá do ní kontrolu
Kalousek a Dobeš ranili ČSTV. Peníze dají přímo sportovcům
Šlégr (ČSSD): Díky ČSSD se začalo mluvit o sportu


"Z našeho pohledu v současné době nevyhovuje totiž svou strukturou a fungováním současným nárokům na rozdělování finančních prostředků směrem k českým sportovcům. Navíc také z úst ministra financí Miroslava Kalouska a ministra školství Josefa Dobeše zaznělo, že ČSTV není důvěryhodným partnerem pro jednání o financování sportu. Proto bychom naopak rádi navázali spolupráci s Radou pro sport, která vznikne tento týden při Ministerstvu školství ČR," doplnil dále pro ParlamentníListy.cz Šlégr s tím, že sportovci uvítali také vznik iniciativy Český sport 2011. "Je to další diskusní platforma pro podporu českého sportu," pochválil bývalý hokejista a olympijský vítěz z Nagana.

Kdo všechno podporuje PULS?

Jiří Šlégr (bývalý reprezentační hokejista)

Petr Bříza (bývalý hokejový brankář)

Jiří Zídek (bývalý profesionální basketbalista)

Jiří Kejval (bývalý špičkový veslař; ekonomický poradce iniciativy PULS)

Václav Chalupa (reprezentační veslař)

Pavel Ploc (bývalý skokan na lyžích)

Jan Šťovíček (legislativně-právní zástupce iniciativy PULS)

Petr Novák (trenér rychlobruslařky Martiny Sáblíkové) 

Tomáš Zelenka (reprezentační trenér sladge hokeje).

Mezi další podporovatele patří také Jozef Regec (bývalý reprezentant v cyklistice), Ivan Hašek (předseda ČMFS), Jan Železný (světový rekordman v hodu oštěpem), Ján Svorada (bývalý cyklista), Jakub Novotný (volejbalista) či Jiří Ježek (profesionální handicapovaný cyklista).

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…