Kauza Škárka: Za Nečasem přispěchal vlivný muž ODS

06.04.2011 13:02

Premiéra Petra Nečase (ODS) trápí kromě kauzy kolem VV i nachlazení. Na vládní brífink tak nedorazil. Na jednání vlády chyběl i ministr Vít Bárta. Podle reportéra ParlamentníchListů.cz naopak po skončení schůze kabinetu na Úřad vlády dorazil předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Kauza Škárka: Za Nečasem přispěchal vlivný muž ODS

V souvislosti s kauzou kolem poslance Jaroslava Škárky, který tvrdí, že byl uplácen místopředsedou Věcí veřejných a ministrem dopravy Vítem Bártou, se hovoří i o možném budoucím pádu vlády. Situace se vyjasní ve středu po 16. hodině, kdy má Jaroslav Škárka vystoupit s údajnými důkazy proti ministru dopravy Vítu Bártovi.

K tématu:
Poslanci ODS mají zakázáno mluvit

Jako rozpadlý působil kabinet však už na středeční tiskové konferenci týkající se schválené důchodové reformy a dalších změn. Na brífink totiž dorazilo pouze vládní torzo - ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) a šéf spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Ti podle reportéra ParlamentníchListů.cz přivítali poloprázdný sál novinářů.

ParlamentníListy.cz také zjistily, že po 13. hodině vešel do budovy Úřadu vlády vlivný předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Ten se však nechtěl vyjadřovat k tomu, zda do budovy kabinetu míří ohledně projednávání kauzy kolem VV. Ve středu odpoledne nezvedal ani telefon.

SLEDUJEME kauzu Peníze za mlčení ve VV

Počet účastníků vládního brífinku však zůstal na dvou. Oproti očekáváním na něj totiž nedorazil ani premiér Petr Nečas (ODS). Jeho absenci omluvil z důvodu zdravotní indispozice mluvčí vlády Jan Osúch.


Zeptejte se přímo ministrů, co se dělo na jednání vlády:


Absenci ministrů Věcí veřejných, jimiž zmítá údajná korupční kauza, aktéři brífinku nevysvětlili. Podotkli pouze, že dopoledního jednání se za VV zúčastnil šéf vnitra Radek John a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Čtěte také:
Škárka otočil: Odcházím. Strana jej mezitím vyhodila
Poslanci ODS: Bárto, je to jako kauza Drobil. Odstoupíte?

A právě o kauze kolem VV se na brífinku hovořilo také. Jediný dotaz, který k ní z novinářského pléna mohl zaznít předtím, než diskuzi nestandardně brzy uzavřel mluvčí vlády Jan Osúch, zazněl z úst Ondřeje Kundry z Respektu.

Více k jednání vlády ZDE

Toho zajímalo, zda TOP 09 a ODS žádaly již po VV vysvětlení celé kauzy. Podle reportéra ParlamentníchListů.cz se po položení dotazu rozhostilo mezi oběma ministry i novináři hrobové ticho. Ani Drábkovi, ani Pospíšilovi se totiž do vysvětlování nechtělo.

Nakonec se slova ujal Drábek, který uvedl, že Bárta nebyl ani na dopoledním jednání vlády a TOP 09 tak podle něho ví o kauze VV pouze z médií. Situaci ale považuje za závažnou, budou ji prý projednávat její stranické orgány.

Odvahu našel i Pospíšil

Po Drábkovi se osmělil i Pospíšil, který uvedl, že ODS s Bártou ani Johnem nejednala. Mluvčí vlády Jan Osúch posléze nestandardně brzy ukončenou diskuzi ukončil tím, že oba zúčastnění ministři jsou velmi pracovně vytíženi.

Reportér ParlamentníchListů.cz zachytil po brífinku vlády ale také místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Podle něho ve středu vláda normálně pracovala. Kauza kolem VV na ni ale přesto výrazně dopadá.

Kalousek: Je to vážné

„Situace je vážná, ale nemíním ji jakkoliv eskalovat neuváženými výroky. Je na VV jako našem koaličním partnerovi, jak dokáží před veřejností obhájit svou pozici," uvedl Kalousek s tím, že až po podání vysvětlení bude možné vynášet konkrétní soudy.

Nejmenovaný člen vlády poté zpravodaji ParlamentníchListů.cz sdělil, že zdravotní problémy premiéra Nečase jsou skutečně velké. Jeho absence tak prý nemá co dělat s kauzou kolem VV.

Více čtěte:

Penzijní reformy schváleny. Teď už oficiálně vládnou

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…