Budu mít velké nepříjemnosti, ale řeknu to. Regiony svědčí proti Bártovi

10.04.2011 7:01

Když šéf klubu Věcí veřejných v Plzeňském kraji Pavel Vlach vstupoval k véčkařům, líbil se mu jejich program, který byl zaměřen především na boj s korupcí a naplno se pustil do práce ve prospěch strany. Stal se mimo jiné i členem komise pro změnu stanov VV. Nyní po vypuknutí aféry s poslanci Škárkou a Kočí a samotným Vítem Bártou zvažuje, zda ještě vůbec chce zůstat u Věcí veřejných, kde už také získal nálepku rebela, stejně jako další véčkaři z Plzně.

Budu mít velké nepříjemnosti, ale řeknu to. Regiony svědčí proti Bártovi

„Nevím, jestli bych měl ještě vůbec něco povídat k té záležitosti, protože je mi jasné, že si tím přivodím velké nepříjemnosti, ale nemohu jinak. Cítím se obelhán přístupem a postojem vedení Věcí veřejných v kauze poslanců Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Na rozdíl od ostatních lidí z VV věřím slovům pana Škárky, který poukázal na to, že loajalita je v řadách Věcí veřejných vedena poněkud jiným směrem, než bývá běžné," uvedl pro ParlamentniListy.cz Pavel Vlach. „Všichni si nyní o panu Škárkovi myslí, že je řízen kmotry z ODS. Tomu ovšem já nevěřím," řekl Vlach.

Vnitrostranická komise

„Nyní už také vidím, že ve vztahu exministra dopravy Víta Bárty a firmy ABL není vše úplně v pořádku. Uvítal bych zřízení nějaké komise, která by uvnitř strany všechny věci kolem zmiňované korupce dvojice poslanců vyšetřila," řekl dále Vlach. Šéfa véčkařů z Plzeňského kraje znepokojil i postoj lidí z vedení strany, kteří se podivným způsobem semknuli. „Vyloučili pana Škárku, který měl údajně přijímat úplatek od Bárty a měl tak porušit etický kodex. Nikdo ve straně se ovšem nezabývá tím, že pokud jde o úplatek, tak mu ho dal pan Bárta, a v této situaci vidím uvnitř strany nerovný přístup," komentoval situaci Vlach.

Vlacha překvapila i reakce členů Věcí veřejných z ostatních krajů, kteří okamžitě odsoudili Škárku a považují jej za lumpa, který likviduje stranu. „V pondělí večer se setkáme s šéfy dalších klubů VV v Plzeňském kraji a budeme jednat o současné situaci ve straně, na kterou zde máme všichni podobný názor. Zvažujeme otázku našeho dalšího setrvání ve straně. Já osobně zvažuji, zda mi ještě stojí za to, aby bylo mé jméno spojováno se stranou Věci veřejné. Nevidím jakýkoliv prostor pro vnitrostranickou demokracii a vidím ve straně spíše absolutistický a napoleonský způsob vládnutí pana Bárty," konstatoval pro ParlamentníListy.cz znechucený Vlach.


S obyčejnými členy vedení strany nekomunikuje

„Vedení strany s námi obyčejnými členy z venkovských klubů za dané situace téměř nekomunikuje. Komunikace se omezila jen na vydávání nějakých prohlášení, kde nám přikazují, jakým způsobem se máme k případu vyjadřovat, ale já si budu říkat, co chci a jak chci, nejsem nikomu povinován chovat se podle nějakých nařízení," dodal Vlach.

Rebelové z řad VV z Plzeňského kraje na sebe poprvé upozornili již letos v lednu svojí výzvou, ve které apelovali na vedení strany požadavkem k demokratizaci principů fungování VV, dodržování koaliční smlouvy a k proreformním krokům uvnitř strany. Ještě dávno před vypuknutím současné aféry se začal v reakci na jednání vedení VV například rozpadat plzeňský klub VV. Téměř čtvrtina členů nezaplatila v požadovaném termínu členské příspěvky, což vede k zániku členství.

Související: Ve Škárkově plzeňském regionu odcházejí členové VV
 

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…