Nečas zastavil protiútok VV hned v počátku: Kšeftovat s ministry se nebude

09.04.2011 17:44

AKTUALIZOVÁNO Ministři Věcí veřejných přijmou vinu, i když nic nespáchali, a odejdou. Žádají ovšem rovněž odchod Alexandra Vondry, Miroslava Kalouska a Ivana Fuksy. Médiím to sdělil předseda strany a ministr vnitra Radek John. Premiér Nečas se vyjádřil vzápětí - na výměny "kus za kus" prý nepřistoupí.

Nečas zastavil protiútok VV hned v počátku: Kšeftovat s ministry se nebude

"Ministři Věcí veřejných nebyli u sporných věcí, neexistují proti nim žádné prokazatelné důkazy a stejně odcházejí. Proto by měli dát k dispozici svou funkci i ministři, u kterých jsou nekalé praktiky dokázané," řekl John. Sám je ochoten odejít z pozice ministra vnitra a jeho kolega Josef Dobeš z postu ministra školství.

Pokud bude podle něj premiér ctít presumpci viny tak, jak to dělá u Věcí veřejných, pak obětuje i jiné "provinilé" ministry. Taková je podmínka Věcí veřejných. "Pak nastane vláda čistého stolu a to podle mě uvítá i veřejnost," podotkl John.


Špinaví nám nebudou říkat, ať odejdeme

Hlavu ministra financí Kalouska chce John kvůli sporným tendrům na padáky v armádě, ministra obrany Vondru kvůli kauze ProMoPro a ministra zemědělství Fuksu kvůli pochybným praktikám v souvislosti s Lesy ČR.

"Ty dvě strany, které jsou zašpiněny, nám budou říkat, že máme odejít, když jsme nic neudělali? Tak ať se zamyslí i nad sebou a vyvodí z toho důsledky," řekl John. Všichni podezřelí a pochybní odejdou a vláda může "běžet" dál. 

Ministři Věcí veřejných s podáním své rezignace počkají, než se ozve premiér Nečas. A když půjdou oni, půjdou i tři jimi vytipovaní, oznámili na brífinku po jednání klubu. "Věci veřejné nehodlají prolamovat koalici a porušovat koaliční smlouvu. Stejně jako koaliční partneři si ovšem dávají podmínku." A s ní půjdou na jednání K9, které jejich stanovisko musí vzít v potaz.

Předsedkyně klubu Karolína Peake závěrem brífinku předvedla novinářům prohlášení podepsané 20 poslanci VV.  

"Dvacet podpisů není nic proti ničemu. Věřím, že až poslanci dostanou pravdivé informace, přikloní se na naši stranu," konstatoval pro ParlamentníListy.cz krátce poté vyloučený poslanec Jaroslav Škárka.

Věci veřejné očividně nepochopily, co se děje

Jmenovaný ministr financí Kalousek okamžitě reagoval pro ParlamentníListy.cz: "Zdá se, že Věci veřejné vůbec nepochopily, co veřejnost tolik pobouřilo. A to zveřejněné dokumenty o privatizačním projektu na veřejnou moc. To za prvé," řekl. "A za druhé - TOP 09 je jedinou koaliční stranou, která od voleb není zatížená žádným korupčním skandálem, takže nevidíme důvod k žádným změnám," rozčílil se Kalousek. 

Ten také ParlamentnímListům.cz odpověděl na přímou otázku, zda lze dávat rovnítko ke kauze Víta Bárty a Alexandra Vondry. "U Vondry je to individuální věc, u Věcí veřejných se jedná o strukturu, v tom je ten zásadní rozdíl," míní Kalousek.

Samotný Vondra se výzvou VV rozhodit rovněž nenechal. "Ve vládě jsem na pozvání premiéra. S ním jsem v každodenním kontaktu a s mou prací v ní je spokojen," sdělil ParlamentnímListům.czu ministr obrany s tím, že dalšího komentáře není potřeba.


Podmínku Věcí veřejných okamžitě po jednání Výkonné rady ODS premiér Petr Nečas "zatrhnul", ačkoli výměnu některých pozic potvrdil.

Více: Nečas bude vyměňovat ministry. Žádný si nemůže být jistý


"Nejsme v pozici, abychom vyměňovali kus za kus," prohlásil premiér. O odchodu všech ministrů Věcí veřejných prý nebude vůbec diskutovat. Stejně tak odejdou i všichni náměstci ABL. Personální změny ve vládě budou podle premiéra provedeny rozsáhleji. 

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, Ondřej Vaněk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…