Dobeš to přiznal: ABL sponzorovala Věci veřejné. Ale jen před volbami

11.04.2011 9:14

Ministr školství Josef Dobeš, který má podle rozhodnutí premiéra Petra Nečase také odejít z vlády, v rozhovoru pro Českou televizi přiznal, že agentura ABL dala peníze Věcem veřejným. Ale prý jen před volbami. Tuto skutečnost ovšem odmítá poslanec Věcí veřejných Petr Skokan. Podle něj mu tato věc není známá.

Dobeš to přiznal: ABL sponzorovala Věci veřejné. Ale jen před volbami

„Agentura ABL dala Věcem veřejným dar, který přiznala. ABL sponzorovovala VV ve volbách. Na rozdíl ale od jiných politických stran, které měly větší kampaň, a sponzory skryté, měly VV tuto skutečnost řádně přiznanou," řekl Dobeš v rozhovoru pro Českou televizi.

Poslanec Petr Skokan, který je také členem VV, ovšem o chvíli později v televizi uvedl, že mu tato skutečnost není známá. „Mne je známé pouze to, že agentura ABL nesponzoruje VV," zmínil.

„Je to pro mne nová zpráva, kterou jsem zaslechl z médií," podotkl pak k daru poslance "véček" Michala Babáka. Ten nedokáže doložit, kde vzal šest milionů korun, které v průběhu posledních tří let věnoval na fungování strany.

„Myslím, že poslanec Babák určitě doloží formu peněz. Měl by to udělat neprodleně," dodal Skokan.

Babák tvrdí, že původ peněz doloží 

O co jde? Ekonomický expert Věcí veřejných Michal Babák nedokáže doložit, kde vzal šest milionů korun, které v průběhu posledních tří let věnoval na fungování strany. Informuje o tom týdeník Respekt ve svém pondělním vydání. Babák ale tvrdí, že dokumenty o původu peněz má a Respektu je předloží. Respekt před týdnem zveřejnil informace o údajných úplatcích ve VV. Dokumenty o původu peněz Respektu předložit nedokázal. Přitom Babákova poradenská firma MxB podle obchodního rejstříku vykazuje nízké zisky.

"Půjčil jsem si. Převážně z další firmy, kde jsem jednatelem," vysvětlil ale poslanec a zmínil jihomoravskou společnost WCM CZ. V uváděné firmě ale nemá žádný majetkový podíl, společnost navíc podle obchodního rejstříku ještě před dvěma lety vykazovala ztrátu, zjistil týdeník.

Babák rozpor vysvětlil tím, že do WCM CZ přišla půjčka od "nejmenované fyzické osoby". Za ni měla společnost v developerském projektu postavit "nějaké domy v Blansku", pak je prodala někde v tomto procesu si prý Babák od firmy půjčil, aby mohl sponzorovat VV.

Kromě Bárty by měl jít pryč z vlády i Dobeš a John

"Něco jsem už vrátil, něco stále dlužím. Splácel jsem z toho, že jsem minulý rok prodal akcie asi tak za třicet nebo čtyřicet milionů, teď přesně nevím," doplnil Babák. Z jaké společnosti akcie pocházely, si už prý nevzpomíná.

Připomeňme, že o sponzorování strany VV se hovoří v době, kdy se strana zmítá v krizi. Diskutuje se dokonce o další existenci vládní koalice. Prezident republiky Václav Klaus by měl totiž dnes od premiéra Petra Nečase převzít rezignaci ministra dopravy Víta Bárty z Věcí veřejných. Na Hrad ale ponese předseda vlády ještě návrhy na odvolání dvou Bártových spolustraníků - ministra vnitra Radka Johna a ministra školství Josefa Dobeše.

Související:

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…