Bohatý poslanec Babák dal VV 6 milionů. Půjčených

11.04.2011 6:36

Ekonomický expert Věcí veřejných Michal Babák nedokáže doložit, kde vzal šest milionů korun, které v průběhu posledních tří let věnoval na fungování strany. Informuje o tom týdeník Respekt ve svém pondělním vydání. Babák ale tvrdí, že dokumenty o původu peněz má a Respektu je předloží. Respekt před týdnem zveřejnil informace o údajných úplatcích ve VV. Strana se nyní zmítá v krizi, diskutuje se o další existenci vládní koalice.

Bohatý poslanec Babák dal VV 6 milionů. Půjčených

Babákova poradenská firma MxB podle informací v internetovém obchodním rejstříku vykazuje nízké zisky. "Půjčil jsem si. Převážně z další firmy, kde jsem jednatelem," řekl poslanec a zmínil jihomoravskou společnost WCM CZ. V uváděné firmě ale nemá žádný majetkový podíl, společnost navíc podle obchodního rejstříku ještě před dvěma lety vykazovala ztrátu, zjistil týdeník. Babák rozpor vysvětlil tím, že do WCM CZ přišla půjčka od "nejmenované fyzické osoby". Za ni měla společnost v developerském projektu postavit "nějaké domy v Blansku", pak je prodala někde v tomto procesu si prý Babák od firmy půjčil, aby mohl sponzorovat VV.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV
 
"Něco jsem už vrátil, něco stále dlužím. Splácel jsem z toho, že jsem minulý rok prodal akcie asi tak za třicet nebo čtyřicet milionů, teď přesně nevím," tvrdí Babák. Z jaké společnosti akcie pocházely si už prý nevzpomíná. 

Dokumenty o původu peněz Respektu předložit nedokázal. Slíbil ale, že je připraví. "Všechno vám dodám, až to budu mít u sebe pohromadě," řekl. Zároveň odmítl spekulace o tom, že šestimilionový dar vypadá podezřele jako peníze doručené přes prostředníka od někoho skrytého. "To je prostě nesmysl," doplnil. 

Rozbuškou vládní krize se stalo oznámení poslance VV Jaroslava Škárky, že si faktický lídr VV Vít Bárta kupoval jeho loajalitu. Se stejným obviněním se na policii obrátila v i poslankyně VV Kristýna Kočí. Bárta se hájí tím, že jim pouze půjčil. Oznámil sice rezignaci na post ministra dopravy, v politice chce ale dál pokračovat a nyní se bude soustředit na květnové volby předsedy VV. Pozici VV také nabouraly dokumenty zveřejněné v pátek Mladou frontou Dnes, podle kterých Bárta stranu založil, aby získal zakázky pro ABL. VV to popírá.

Čtěte také:
Reedová zírá, co se u Bárty děje. On o ní uvažuje jako o ministryni
Tady Bártu milují: Půjčil chudým poslancům, místo prázdnin dřel
Bártovi za údajné uplácení může hrozit až pět let vězení
Klasnová: Už při vyjednáváních šla Kočí čím dál víc na ruku ODS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…