Naštvaný funkcionář VV: Vít Bárta musí vystoupit ze strany

16.04.2011 13:01

Před časem uvedly ParlamentníListy.cz informaci středočeského tajemníka VV Tomáše Gryče, že Věci veřejné ve Středočeském kraji komplet stojí za Radkem Johnem, kromě Brandýsa nad Labem, do kterého se panu Gryčovi nepodařilo hned dovolat. Jelikož tam sídlí nejen odpadlík od VV Stanislav Huml, ale i Petr Tluchoř (ODS), věc se zdála být jednoduchá. Kontaktovali jsme pana Jiřího Blahúta, který je předsedou brandýsských VV, abychom zjistili, jak to vlastně je.

Naštvaný funkcionář VV: Vít Bárta musí vystoupit ze strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Věcí veřejných

ParlamentníListy.cz se zajímaly především o to, na které straně stojí brandýsská organizace VV po smršti „Huml, Kočí, Škárka". Jiří Blahút nám odpověděl jednoznačně: „Klub VV v Brandýse nad Labem nikdy nepotlačoval demokratickou diskuzi. O čemkoliv jsme jednali, vždy se našly rozdílné názory, ale členové klubu jsou zvyklí přiklonit se k nejrozumnějšímu návrhu. Z vývoje politické situace jsme byli značně znepokojeni a měli jsme nedostatek objektivních informací," říká o chvílích, kdy se mohl středočeský tajemník Tomáš Gryč domnívat, že brandýsská buňka nekomunikuje ze závažných důvodů.

Bárta je pryč, Skanska slaví a miliardy v pr..., naříká tajemník Véček

Za kým tedy doopravdy stojí brandýsské VV a proč? „Brandýský klub VV pevně stojí za vedením strany, konkrétně za Radkem Johnem," je odpověď Jiřího Blahúta. „Musím ocenit trpělivost předsedů klubů VV Středočeského kraje, že počkali na naše vyjádření a nedělali ukvapené závěry. Někteří se k nám kvůli postojům Stanislava Humla chovali rezervovaně, ale nyní snad všichni chápou, že my neřídíme Humla a Huml neřídí nás."

SLEDUJEME téma vládní krize
Bártovy metody? Cukr a bič. Pro mě nepřijatelné, říká Huml
Huml: VV ABL patří na smetiště. Vytvořme klub Naštvaných Věcí veřejných

Odchod Stanislava Humla brandýsské překvapil

Jeden z „rebelů" VV Stanislav Huml vlastně ani nebyl členem VV. Zajímali jsme se, zda se pokusil nějak ovládnout místní kolbiště: „Stanislav Huml nikdy nebyl členem brandýského klubu, byl však na všechna jednání a schůze klubu zván. Nesdílíme všechny názory Stanislava Humla," sdělil nám Jiří Blahút k postojům člověka, který nebyl členem VV, pouze za ně kandidoval.

„Jsem přesvědčen, že některé věci mohu změnit lépe jako člen strany, jako legitimní součást celku. Vystoupení Stanislava Humla z poslaneckého klubu mne překvapilo a vnímám to jako neuvážený krok. Mou výzvu, aby na Středočeské konferenci VV vyjádřil důvody svého jednání, Stanislav Huml odmítl. Místo písemného vyjádření mne odkázal na svůj web, kde převažuje vnitrostranická kritika. Pokud Stanislav Huml nechce mít nic společného s Věcmi veřejnými, nemám co bych k tomu dodal," vyjádřil se za brandýsské VV Jiří Blahút.

Bárta sedl Kočí a Škárkovi na lep

Nicméně za ministrem dopravy v demisi Vítem Bártou VV z Brandýsa tak úplně nestojí. Parlamentní Listy chtěly vědět, jaký mají důvod: „Jsme znepokojeni informacemi o předávání tak vysokých částek peněz, ať jsou to půjčky nebo cokoliv jiného. Přestože se nyní zdá, že pan Bárta ve své velkorysosti sedl na lep Kristýně Kočí i panu Škárkovi, nemůžeme se po odhalení finančních odměn smířit s jakýmkoliv dosavadním vysvětlením. Věci veřejné mají nulovou toleranci ke korupci, proto jsme navrhli Vítu Bártovi, aby se vzdal členství ve straně VV. Je to dle našeho názoru jediný spolehlivý způsob, jak se před veřejností beze zbytku očistit," myslí si Jiří Blahút a VV z Brandýsa nad Labem.

Nicméně spojitost mezi VV a ABL Jiří Blahút nevidí: „Nikdy jsem se nepotkal s nikým, kdo by měl zájem ABL prosazovat nebo jí poskytovat nelegální výhody. Všude kolem nás dnes panuje strach z propojení „těch špiónů z ABL" s politikou. Já tuto paniku vnímám jako laciný nástroj politických soupeřů. Kompetentním ministrem vnitra je zásadový Radek John, a ne ABL."

Vyhnaná Kočí: Johne, odstup z vnitra

Rozpad koalice si nepřeji

A jak vidí v Brandýse možnost předčasných voleb? „Předčasné volby toho mnoho nevyřeší," myslí si Jiří Blahút. „Nebudou mít očistný účinek, protože budou kandidovat stejné subjekty. ODS věří Nečasovi, ČSSD věří Sobotkovi a my věříme Johnovi," říká. „Pokud se představitelé VV nenechají zastrašit, výsledek předčasných voleb by mohl být konečným signálem, komu veřejnost ten boj proti korupci opravdu věří. Já osobně si rozpad koalice, ani předčasné volby nepřeji, ale pro mě je důležité stanovisko veřejnosti."

Na korupční podezření jsem velmi citlivý

Jiří Blahút je na radnici v Brandýse nad Labem v kontrolním výboru. ParlamentníListy.cz se zeptaly, zda se v Brandýse nějak proměnil vztah zastupitelů k VV: „Myslím, že v Brandýse všichni chápou, že se jedná o parlamentní krizi, do které jsou vtahováni i nevinní lidé. Žádné animozity jsme nezaznamenali. Ostatní strany nás zde vnímají jako regulérní opozici. A běh událostí kolem zastupitele Stanislava Humla nyní neumím odhadnout," říká člen VV a představitel této strany v Brandýse nad Labem, který se domnívá, že většina informací o VV v poslední době byla vygenerována naprosto záměrně.

Zeptali jsme se ještě, jak to má s příslušností k jiným stranám a proč ho zlákaly právě Věci veřejné? „Byl jsem přesvědčený, že politice budu do konce života jen přihlížet. Nikdy jsem nebyl členem žádné strany. Situace kolem korupce byla v posledních letech ale natolik neúnosná, že jsem se stal součástí celku, který chce proti korupci opravdu bojovat. Proto jsem na korupční podezření velmi citlivý. Nezastávám žádný mandát a události a vývoj VV sleduji s odstupem."

Sledujeme kauzu Peníze za mlčení ve VV

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lea Vlasáková

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…