Korytář není přizdisr.., aneb co vše slyšela liberecká radnice

18.04.2011 11:31

Na sobotním libereckém zastupitelstvu se před odvoláním dnes již exprimátora Jana Korytáře (ZmpL) mluvilo o defenestraci, nebo baviči Janu Krausovi, který Korytáře podpořil proti mafii. Sám Korytář se dočkal přirovnání ke Karlu IV.

Korytář není přizdisr.., aneb co vše slyšela liberecká radnice

Liberečané, kteří zavítali na sobotní zasedání zastupitelstva, se hlasitě bouřili proti odvolání dnes již bývalého primátora Korytáře (Změna pro Liberec). Sám odvolávaný primátor opakovaně vyzýval občany ke klidu, ale jeho výzvy většinou zůstaly nevyslyšeny. Hlasité projevy protestů byly totiž podle diváků to jediné, co rozhořčeným lidem po volbách zbývá.

Otevřete okna, provedeme defenestraci

Jedna z dam, která se dostavila k řečnickému pultu, mluvila o Janu Korytářovi jako o velkém člověku, ale dlouho nemohla nalézt příměr, kterým by ho popsala. „Primátor nemůže být žádný přizdisr*č," prohlásila nakonec. „Omlouvám se za to slovo, ale jiné mě nenapadlo, zkrátka to musí být osobnost se všemi pozitivními a negativními vlastnostmi."

Psali jsme:
Primátor Korytář sesazen. Hněv Liberečanů dopadal na ČSSD

Podobných výroků na sobotním zastupitelstvu zazněla řada. Občan Oldřich Jeníček se rozhovořil o české historii a popsal příjezd největšího Čecha Karla IV. do království. Ač vzdělaný a osvícený vladař, musel použít proti některým odbojným knížatům síly a nechal popravit posádky čtyř hradů ve východních Čechách, které se mu postavily. Exprimátor Korytář podle pana Jeníčka v dnešní době zastává úlohu krále Karla IV.

Diváci jej odměňovali potleskem, či skandováním hesla „primátor Korytář" a občasným provoláním k zastupitelům, aby otevřeli okna, neboť by nebylo od věci provést novodobou defenestraci. K tomu je ovšem třeba dodat, že podobné výzvy zaznívaly se smíchem a diváci později ujišťovali zastupitele, že šlo o nadsázku.

Korytáře podpořil i Kraus ve své večerní show

Na nadsázku, a překvapení všeho druhu bylo liberecké sobotní odpoledne na radnici velmi bohaté. Občan Liberce Rudolf Dvořák přítomné zaujal připravenou básní.

V politickém břišním tanci komunisti ztrácí šanci,
A proto se ještě dnes přihlásím do ODS,
Je to strana silných mužů, kteří neváhají ani chvíli,
Aby s úsměvem a elegancí celý národ ošidili,
Jsou to zkrátka pašáci, na které národ doplácí.

Nepřehlédněte:
Situace v Liberci mi připomíná rok 89, říká zimní primátor Korytář

Obyvatelka Liberce Jana Hybnerová pak zastupitelům připomněla, že Jana Korytáře (ZmpL) podpořil ve své páteční show také Jan Kraus, který lídra Změny pro Liberec označil za unikátní případ, „protože lidi v Liberci demonstrují za to, aby zůstal ve funkci primátora. Ovšem myslím, že o něm má zrovna zítra tamější mafie rozhodovat, tak se o něj trochu obávám," prohlásil v pátečním pořadu Show Jana Krause bavič.

Nechcete nás poslouchat

Za zastupitele, kteří se postavili proti Korytářovi (ZmpL), promluvili např. Jiří Šolc nebo Ladislav Dušek (oba z hnutí Liberec občanům). Ačkoli oba přednesli umírněné projevy, pochvaly od občanů se rozhodně nedočkali.

K tématu:
Korytář lže, řekla nám zastupitelka, jíž demonstranti nazvali nánou

„Sdružení Liberec občanům nabízelo po volbách vítězům voleb asi až příliš revoluční myšlenku, vytvoření tzv. duhové koalice. Chtěli jsme, aby rada města byla složena ze všech stran a sdružení, které uspěly ve volbách vyjma KSČM," připomněl divákům Dušek (LO).

K nedůvěře v koalici přispěli novináři

Návrh LO popsal Dušek jako vizi o rekultivaci politiky, demokracii, vzájemné komunikaci a odpovědnosti. „Jednali prý tehdy se všemi partnery na radnici a to Liberci občanům vyneslo nálepku těch, kteří se paktují s bývalým vedením. Takže vize neuspěla. Pak následovala další koaliční jednání, ale tentokrát už plná nedůvěry živené novináři prahnoucí po senzacích.Výroky typu: Liberečan tipuje, že koalici sestaví ODS, Šolce už mají," jsou svou nepodložeností blíže bulváru, než serióznímu zpravodajství," postěžoval si Dušek.

Jiří Šolc (LO) v reakci na vystoupení debatérů přítomné občany varoval. „Budete se divit, až vám nikdo nebude chtít odpovídat, ale mně se zdá, že vy vlastně o odpověď nestojíte, vy chcete slyšet jen sami sebe."

Související:

Zloději, náno pitomá! Liberecký dav se rval za primátora

Libor Michálek na scéně. S "čistým" primátorem brečel nad korupcí

Liberec vyléčí jen Korytář, věří část zastupitelů

Liberecká ODS přirovnává primátora Korytáře ke Kaddáfímu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…