Návrh poslanců: Na zakázku ProMoPro by si měl posvítit NKÚ

18.04.2011 15:52

Sněmovní petiční výbor chce, aby Nejvyšší kontrolní úřad prověřil kvůli případu údajně předražené zakázky pro firmu Promopro hospodaření úřadu vlády. Soustředit by se měl hlavně na výdaje související s českým předsednictvím Evropské unii.

Návrh poslanců: Na zakázku ProMoPro by si měl posvítit NKÚ

Údajně předražená zakázka firmy ProMoPro se stala podnětem pro sněmovní petiční výbor, aby požádal Nejvyšší kontrolní úřad o prověření hospodaření Úřadu vlády. Kontrola by se měla týkat období od roku 2007 do roku 2009. „Jde jen o doporučení, Nejvyššímu kontrolnímu úřadu nařídit prověrku nemůžeme," vysvětlil místopředseda výboru Vladimír Koníček (KSČM).

Poslanci chtějí, aby se NKÚ zabýval celkovou ekonomikou úřadu vládu, i když hlavním důvodem je podle Koníčka kauza Promopro. Postup NKÚ je takový, že širší vedení úřadu, takzvané kolegium, vychází při sestavování plánu kontrol mimo jiné z podnětů, které mu poskytne právě sněmovna nebo Senát, případně některý z jejich orgánů. Kolegium podnět posoudí a hlasováním rozhodne, zda se úřad na kontrolu posléze vydá.

Kauza otřásla pozicí ministra Vondry

Kvůli kauze se ocitl pod tlakem ministr obrany Alexandr Vondra, který byl v době údajně předražené zakázky vicepremiérem pro evropské záležitosti. Odchod Vondry kvůli tomu požaduje opozice, volali po něm i zástupci TOP 09. Za nynější vládní krize chtějí Vondrův odchod Věci veřejné. Vondra rezignaci nabídl, premiér Petr Nečas ale ještě neoznámil, jak s nabídkou naloží.

K věci:

Kalousek: Vyšetřování kauzy ProMoPro neovlivňuji 

Policie začala s výslechy u kauzy ProMoPro 

Vondra: K politické odpovědnosti za ProMoPro jsem se přihlásil 

Foto: nku.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…