Pilip, Ruml a mafiáni. Úpadek ODS podle Zemana

20.04.2011 21:47

Podle bývalého šéfa ČSSD stály u zrodu občanské demokracie záslužné ideje. V průběhu let se prý ale strana proměnila v kmotrovskou partaj s mafiánskými praktikami.

Pilip, Ruml a mafiáni. Úpadek ODS podle Zemana

Kromě bývalých členů ODS vystoupil v televizním speciálu ke 20letému výročí této strany i bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman. Ten straně dle očekávání řadu věcí vytkl. Příliš ostrý ale nebyl.

Strana  kmotrů

"Oceňuji, že strana měla nějaké ideje a možnosti, ve druhé fázi se stala stranou kmotrů, ale nebyla jediná," popsal vývoj ODS v České televizi Zeman.

Za rozkol v ODS a její úpadek podle něho mohli nejen konkrétní lidé, ale zejména institucionální změny, například "zbabělost lidí typu Pilipa nebo Rumla, pak průnik mafiánských nebo podezřelých skupin, kterým už vůbec nešlo o program, kterým šlo o prosazení svých zájmů".

Rotace kádrů jako řešení

"Peníze se staly alfou a omegou politiky, to vidíme i u Věcí veřejných, jediný způsob, jak tomu zabránit je rotace kádrů," uvedl bývalý premiér a šéf ČSSD. Rotace kádrů podle něho spočívá v tom, že by každá strana  "postupně měla vyměňovat svoje vedoucí funkcionáře a nahrazovat je například úspěšnými zastupiteli".

Rotace kádrů podle Zemana není zárukou toho, že politika nebude výhradně o penězích, tuto možnost ale prý výrazně omezí.

O výročí ODS:
ODS je pro mě mrtvá strana, hodnotí její zakladatel
ČT připomíná založení ODS. Klaus i Topolánek pozvání odmítli
ODS slaví 20 let. Na Žofíně vystoupí Klaus i Topolánek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…