Politika je i loutkové divadlo. Kníže je maňáskem Kalouska, smál se Just

25.04.2011 22:22

Zuzana Bubílková v nedělní Politické střelnici na TV Barrandov spolu se svými kolegy opět připomněla vtipnou formou kauzu "Klausova pera". S profesorem divadelního umění Vladimírem Justem pak zhodnotili současný pohled na českou politiku. Podle Justa by se česká vláda zleva doprava měla nyní řídit podle hry Václava Havla - Odcházení. A zmizet.

Politika je i loutkové divadlo. Kníže je maňáskem Kalouska, smál se Just

Sváteční nedělní Politická střelnice se opět snažila vystihnout problematiku posledních dnů na politické scéně. Nechyběl tedy pěvecký útvar Peterka a spol., ktery natočil svoji vlastní novou verzi dřívějšího hitu Waldemara Matušky Kristýnka. Během něj diváci viděli v přímém přenosu, jak se provádí odposlechy mezi zainteresovanými osobami. Vše vrcholilo natočením záznamu šustění papírků, doprovázeno titulky s přepisem získaných odposlechnutých materiálů.

Ovšem - jelikož šlo o Politickou střelnici, je zřejmé, že vše byla legrace, vtip a nadsázka. Taková malá mystifikace.

SLEDUJEME kauzy: Kalouskova nahrávka a Škárka  a nahrávka Kočí


A právě mystifikace se stala tématem debaty Zuzany Bubílkové s novopečeným profesorem divadelních věd, jinak též mediálním a divadelním kritikem Vladimírem Justem.

Ten totiž přirovnal současnou politickou reprezentaci k divadelním souborům spíše amatérského charakteru. "Jenomže u těch herců je vždy jasné, kdy hrajou představení, kdy mystifikují. U politiků to vůbec jasné není. Navíc - oni něco hrají a až když to praskne, raději to dodatečně označí jako mystifikaci. těch případů je z posledních týdnů hned několik, není třeba je nějak zásadně připomínat. Problém je také ten, že na politické scéně nevíte, zda nakonec náhodou nesledujete jen loutkové divadlo - kdy loutkoherci jsou schovaní někde vzadu. Jako příklad lze uvést třeba Karla Schwarzenberga. Ten je například maňáskem na ruce Miroslava Kalouska," řekl v Politické střelnici Vladimír Just.

Podle něj by se vláda měla inspirovat Havlovou hrou či filmem Odcházení. "Celá vláda zleva doprava je kolektivně zralá na to sbalit se a odejít. Nejhorší možnou variantou pro lidi v téhle zemi je možný vzájemný happy end, kdy si všechny rozhádané strany ve vlastním zájmu odpustí, všechno nějak slepí a budou chtít pokračovat dál," myslí si Just.

Neviditelná ruka trhu Václava Klause

V rozhovoru s Bubílkovou však nemohla chybět ani zmínka o "Klausovu peru".

"Myslím, že Klaus může být konečně spokojen, protože díky této epizodě, jeho věhlas se nyní rozšířil do celého světa a vyrovnal se tak slávě Václava Havla, aniž by musel psát nějaké divadelní hry," uvedl Vladimír Just na adresu prezidenta. "On vlastně předvedl to, jak vypadá neviditelná ruka trhu. Dá se to pokládat za názornou ukázku toho, jak se dá také učit ekonomie. Navíc ta jeho mimika u toho byla naprosto bezkonkurenční. Být komikem, začla bych mít z politiků strach, že se pro mě stanou silnou a nepřekonatelnou konkurencí," rýpl si nakonec nenápadně Just do moderátorky Zuzany Bubílkové. 

Čtěte také:

Podle Vladimíra Justa je však největší současnou bolestí politiky financování politických stran. "Je to největší mor, který zde mohl nastat," upozorňuje Just. K tomu, jaký má názor na Michala Babáka z Věcí veřejných, který sponzoroval stranu za stále poněkud podivných okolností, Just poznamenal, že jméno Babák znamená v maďarštině Bács. A to mu prý připomíná jistého Lajose Bácse - prvního podivného sponzora ODS - který sice dával straně velké peníze, ale jak se později ukázalo, byl vlastně už několik let po smrti. "Možná je Babák Bács nebo reinkarnovaný Bács," podotkl ještě Just v Politické střelnici.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…