Akademici již vědí: Nečas stejně skončí. ČSSD pomohla jen na chvíli

27.04.2011 21:29

Sociální demokracie vyvolaným hlasováním o nedůvěře vládě umožnila koalici, aby předvedla svoji jednotu. Ale stejně jde jen o krátkodobý stav, protože problémy mezi všemi třemi stranami dále narůstají. Navíc se už ani nedodržuje koaliční smlouva, takže oslovení politologové nevidí perspektivu Nečasova kabinetu příliš růžově.

Akademici již vědí: Nečas stejně skončí. ČSSD pomohla jen na chvíli

Vyhlídky vlády Petra Nečase nelze považovat za příliš nadějné ani poté, co se jí poslední dubnové úterý podařilo ustát druhý pokus o své odvolání. „Kdyby ČSSD tolik neusilovala o vyslovení nedůvěry vládě, udělala by lépe. Takhle jen pomohla koalici k tomu, aby se - byť krátkodobě - semkla," říká pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil z Panevropské Vysoké školy.

OBRAZEM Vláda to ustála

Více k hlasování o vládě ZDE

„Ale je to jen dočasné uklidnění, protože koalice je chatrná jak domeček z karet," přidává se politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie. Zbořil soudí, že se pád vlády zřejmě jen oddálil. Poukazuje především na radikální prohlášení Petra Nečase, že do devíti týdnů provede změny v kabinetu, ale i na to, že už se ani nedodržuje koaliční smlouva.

Psali jsme:
Dopis poslanci, který zazpíval: Zasloužíte proplesknout
Doležal k hlasování o vládě: Zbytečná exhibice. Zavřít je bez jídla

Rozbuškou v koalici budou neprojednané reformní předlohy

„V ní se píše, že pro jmenování a odvolávání členů vlády bude její předseda předem hledat podporu příslušné koaliční strany, což se rozhodně nestalo, když nesl na Hrad návrhy na odvolání Radka Johna a Josefa Dobeše," upozorňuje Zbořil, který se domnívá, že vláda se spíš rozloží sama vnitřními spory, než že by k tomu přispěla opozice.

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Podle Jelínka se vláda bude potýkat se třemi hlavními problémy. Zatěžovat ji bude to, co dalšího se bude objevovat o praktikách Věcí veřejných a ABL. „Rozbuškou v koalici ale bude také to, že se premiér Nečas rozhodl představit první várku reforem ve sněmovně už v červnu a přitom příprava je u některých předloh teprve v zárodečné fázi," poukazuje politolog na úskalí Nečasova plánu.

Bárta má touhu po moci, toho se jen tak nezbavíme

Právě nedostatečná prodiskutovanost v koalici bude podle něj jádrem sporu, protože představy ODS a TOP 09 při nich budou narážet na levicovější pohledy Věcí veřejných. „Třetím problémem budou personální otázky. Chybou koalice je, že hned v úvodu nepřiznala premiérovi právo změnit slabšího ministra," uvádí Jelínek pro ParlamentníListy.cz.

Za nepředstavitelný však považují politologové návrat Víta Bárta do vlády a slova o tom, že se v ní po očištění může znovu objevit, pokládají jen za zjemnění jeho odchodu. „Totéž se říkalo i při Drobilově demisi. Ale na druhou stranu má pan Bárta na rozdíl od dalších členů vlády jednu důležitou vlastnost, a tou je touha po moci. Toho se hned tak nezbavíme," domnívá se Zbořil.

ODS ani TOP 09 už bývalého majitele ABL do vlády nepustí

Jelínek považuje za zcela absurdní představu, že by se faktický šéf VV mohl očistit. „Bárta tomu osobně asi věří, když bude hodně mluvit, poskytovat rozhovory a dojímat sebe i své okolí. Premiér Nečas nechá Bártu o očištění mluvit, ale sám ví, že se z toho neočistí. Navíc TOP 09 i ODS udělají vše proto, aby se Bárta do vlády nevrátil, i kdyby se stal předsedou Věcí veřejných," tvrdí politolog.

Zbořil pokládá za reálnou možnost, že premiér Nečas nervově nevydrží neustálý tlak nebo nebude schopen dál vládu řídit, což by otevřelo pole pro prezidenta Václava Klause. „Ten by mohl jmenovat někoho, kdo by se těšil podobnému renomé jako Jan Fischer. Ale to neznamená, že by nutně muselo jít o úřednickou vládu," neláme politolog hůl nad spoluprací tří stran ani po možném Nečasově odstoupení.

Bez Nečase by už ODS o pokračování trojkoalice nestála

To Jelínek je přesvědčen, že ze strany ODS by nebyla vůle zformovat další trojkoalici. „ODS nemá nikoho jiného než Petra Nečase. Zatímco v úterý bylo jasné, že vláda vydrží, tak v červnu v souvislosti s plánovanou rekonstrukcí a předložením prvního balíku reformních zákonů bude šance na její setrvání už jen padesát na padesát," předpokládá politolog.

K věci:
Vláda poslouchala půl dne nadávky. Hlasování o nedůvěře přežila
Kabaret sněmovna: Kalouskovy dlouhé prsty a rozpáraná břicha
Bárta si pohrál se slovíčky. Promluvil o puči, který začal půjčkou 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…