Odvolaný protikorupčník Vrba: Někdo chce zničit mě i kolegy

02.05.2011 8:51

Kolegům jsem nerozděloval vysoké odměny a ani jsem nekryl rozkrádání nějakého fondu. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to uvedl bývalý ředitel protikorupční policie Libor Vrba.

Odvolaný protikorupčník Vrba: Někdo chce zničit mě i kolegy

Informace o rozkrádání fondů napsala některá média před pár dny v souvislosti s nedávnou sebevraždou elitního detektiva protikorupční policie Milana Krále. Podle jeho nástupce Tomáše Martince si Král údajně nechal z fondu vyplatit až statisíce korun, i když neměl kontakt s informátory v popisu práce, a čerpání peněz mu schvalovali Vrba a jeho náměstek Tomáš Král. Záležitost údajně měla odhalit kontrola.

Vrba ale nyní pro Hospodářské noviny (HN) označil nařčení za lež a kampaň proti své osobě.  Důvodem může podle něj být snaha rozložit jednotku protikorupční police, aby se nevěnovala závažným kauzám.

"Celé je to lež," řekl HN Vrba s tím, že kontrolu nařídil sám, a pozastavil se nad tím, jak je možné, že média získala výsledky kontroly ještě před tím, než dorazily na ministerstvo vnitra.

„To mě vede k silné domněnce, že jde o snahu diskreditovat mě i celé bývalé vedení útvaru," zmínil také Vrba. „A navíc - pokud je to v souvislosti s dosud nevysvětlenou smrtí kolegy, jde o projev naprostého hyenismu a křivosti lidí, kteří tohle rozpoutali a kteří asi mají s čerpáním zvláštních finančních prostředků svoje zkušenosti," konstatoval.

Asi jde o záměr rozložit policii

Odmítl také informace, podle nichž před svým odchodem rozdělil spolupracovníkům odměny v celkové výši přesahující milion korun. "Než jsem odešel, přišla nám částka na odměny na letošní rok od policejního prezidia s tím, že třetina se má vyčerpat," vysvětlil.

Záměr? Podle jeho soudu rozložit protikorupční policii. Ta by se pak tolik nevěnovala závažným kauzám.

Navíc si myslí, že on a jeho podřízení "někomu šlapali do zaběhnutých penězovodů a blížili se podstatě". "Najeli jsme na nový způsob práce a možná jsme se k těm velkým rybám blížili," upozornil.

Vrba rezignoval v polovině února. Důvodem prý byly osobní problémy a vyhýbal se rozhovorům s médii. Pro dnešní HN řekl, že odešel, když mu nový policejní ředitel Petr Lessy sdělil, že si nepřeje s ním spolupracovat. Na druhou stranu přiznal, že mu i bývalý ministr vnitra Radek John (VV) a jeho náměstek Michal Moroz řekli, že s ním dále ve funkci nepočítají.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondrův „majstrštyk“ na hokeji. „Na vlajku se čárat nesmí.“ Naštval všechny

10:30 Vondrův „majstrštyk“ na hokeji. „Na vlajku se čárat nesmí.“ Naštval všechny

Zdá se, že Alexandr Vondra, lídr koalice SPOLU pro nadcházející Evropské volby, šlápl, obrazně řečen…