Dva ministři ODS na odstřel. Nečas se prý zbaví Vondry a Fuksy

04.05.2011 11:39

Druhá vlna změn v kabinetu Petra Nečase dopadne zřejmě na jeho spolustraníky. Podle informací Aktuálně.cz se premiér chystá z kabinetu uvolnit ministra obrany Alexandra Vondru a ministra zemědělství Ivana Fuksu.

Dva ministři ODS na odstřel. Nečas se prý zbaví Vondry a Fuksy

Dosavadní personální změny ve vládě zasáhly jen ministry za Věci veřejné. Svá místa v kabinetu Petra Nečase museli opustit Radek John a Vít Bárta, kteří stáli v čele resortu vnitra, respektive dopravy. Premiér a předseda ODS Nečas nyní podle Aktuálně.cz zvažuje, že z vlády odejdou jeho spolustraníci Alexandr Vondra a Ivan Fuksa.

Ministr zemědělství Fuksa je vnímán jako politik, který má blízko k exšéfovi strany Mirku Topolánkovi a rovněž k ministru financí Miroslavu Kalouskovi, jemuž v Topolánkově vládě dělal náměstka. I proto jej Nečas zamýšlel z vlády odvolat. Chystal se k tomu v rámci obměny kabinetu, kterou zamýšlel na přelom května a června.

Fuksa má podporu Tluchořovy středočeské ODS

Vládní krize však jeho plány zhatila i proto, že jeho odchod požadovaly Věci veřejné, takže tento krok by vypadal jako personální ústupek koaličnímu partnerovi. Teď může zamýšlené odvolání Fuksy narazit na odpor silné středočeské organizace, což je jeho domovská buňka. „Středočeská organizace stojí za Ivanem Fuksou," tvrdí poslanec Marek Šnajdr, vlivný politik právě ze středních Čech.

Ve čtvrtek se schází regionální sněm středočeské ODS a Fuksa by si tam žádostí o podporu mohl otestovat, jak silnou podporu má. „Je možné, že debata na toto téma zazní, ale já nebudu teď říkat, zda o podporu požádám. Ostatně mé působení v kabinetu nesouvisí s tím, zda mám či nemám politickou podporu. Je to o tom, jak pracuji a já si myslím, že výsledky za mnou vidět jsou," uvedl Fuksa pro Aktuálně.cz.

Vondru by mohl nahradit náměstek Šedivý

Druhým členem vlády, jehož by se plánované změny měly dotknout, je ministr obrany Vondra. Ten v souvislosti s kauzou ProMoPro už dal svou funkci k dispozici, premiér ji ale zatím nepřijal. Jeho nástupcem by se mohl stát dosavadní náměstek Jiří Šedivý, který už jednou tento resort řídil, nebo politik z ODS. Expertem na otázky bezpečnosti je v této straně poslanec Jan Vidím.

K věci:

Nečas oslabil. John byl stejně na odstřel. A kdo stojí za Kubicem? 

Nečas: Koalice se domluví, jak si obměněná vláda řekne o důvěru 

Akademici již vědí: Nečas stejně skončí. ČSSD pomohla jen na chvíli 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…