Šéf pacientů nevěděl, co mu Heger a spol. napekli. Hrozí stávkou

05.05.2011 8:13

Prezident Svazu pacientů Luboš Olejár ještě ve středu po poledni nevěděl, co sněmovna schválila v úterý večer. To jeho zástupce Josef Mrázek doufá, že v prvním čtení Poslaneckou sněmovnou schválený zákon o veřejném zdravotním pojištění bude brzy rozmetán. Jak? To viceprezident svazu Mrázek neví. Ale cestou by podle něj mohla být krom jiného i generální stávka.

Šéf pacientů nevěděl, co mu Heger a spol. napekli. Hrozí stávkou

Přes avizované obstrukce a natahování projednávání se levici nepodařilo odkopnout schválení zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ten prošel do druhého čtení a ve vzduchu tak zůstala viset jen výhrůžka sociálních demokratů, že možná zákon pošlou posoudit Ústavnímu soudu. ČSSD se především nelíbí, že zákon krom jiného zvedá dosavadní poplatky za pobyt v nemocnici z 60 korun na 100 korun za den.


Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde


Neví, co se schválilo

„Rozčlenění zdravotní péče na péči o chudé a o bohaté považuji za protiústavní. Ústavní soud původně rozhodl, že poplatek ve výši 60 korun je natolik nepatrný, že zdravotnictví lze stále považovat za bezplatné, ale u sto korun už si tím tak jist nejsem, takže nevylučuji, že se obrátíme na Ústavní soud," prohlásil v té souvislosti David Rath.

Čtěte také:

ParlamentníListy.cz zajímalo, jak se k problematice schváleného zákona staví například v akci Děkujeme odcházíme velmi angažovaný Svaz pacientů. Na serveru svazu však žádný dokument týkající se aktuálně projednávaného zákona nebyl.

„Vy po mě chcete komentář, k něčemu, co já přesně ještě nevím, protože já nestíhám," řekl ParlamentnímListům.cz prezident svazu Luboš Olejár.

Čtěte také:

„Takže já se přiznám, že v tuhle chvíli já nejsem schopen říct, jak to dopadlo včera," dodal Olejár k tolik diskutované novele s tím, že informovanější bude jeho kolega a viceprezident svazu Josef Mrázek.

Asi generální stávka

Ten už byl opravdu sdílnější. „My to vnímáme jako pokračování protiústavních změn a doufáme, že brzy tomu bude tomu učiněna přítrž," řekl ParlamentnímListům.cz Mrázek. 

„Ten způsob jakým vláda jedná a ten způsob, jakým se ministr zdravotnictví Leoš Heger podvoluje nátlaku ze strany premiéra Petra Nečase, to je proces, který je proti pacientům a my doufáme, že nebude dlouho trvat," dodal energicky.

Samotný svaz však nemůže nic dělat, přiznal Mrázek. My můžeme jenom ukazovat na nesprávnost těch kroků a jejich škodlivost. A je věcí jiných iniciativ, například odborů, které naznačily odchodem z tripartity, že s tím zásadně nesouhlasí do té míry, že jsou ochotny s tím něco udělat," konstatoval viceprezident Svazu pacientů.

Podle Mrázka se opírá vláda jen o většinu v parlamentu, ale ne o většinu obyvatelstva. „Tak zřejmě tedy nějaká generální stávka nebo nějaká podobná cesta by mohla s tím něco dělat," uvažuje nahlas pro ParlamentníListy.cz Mrázek.

Psali jsme:
Jandák ze sněmovny: Vše zbytečně. Demokratický tisk nás nevnímá
Komunista se navážel do Nečase. Kvůli jeho asistence Nagyové
Odvážný plán Tejce: Víte Bárto, pojďte nám pomoci proti vládě

Jste bolševická vláda, znělo od opozice k Nečasovi a spol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …