Štastný se obořil na ČT. Redukujete reformu na poplatky

03.05.2011 23:15

Poslanci dnes projednávali zásadní bod zdravotnické reformy – stanoveni standardu a nadstandardu lékařské péče. Není toto rozlišení v konečném důsledku protiústavní? Nečeká nás další kolo politických bojů před Ústavním soudem? Nejen o to se v pořadu ČT Události, komentáře přeli Boris Štastný (ODS) a David Rath (ČSSD).

Štastný se obořil na ČT. Redukujete reformu na poplatky

Poslanci běhm úterý dlouhé hodiny jednali o důležitých zákonech. Na pořad jednání se dostala např. novela, v níž zákonodárci stanovili, že na příště už v ČR neplatí absolutní netolerance vůči alkoholu za volantem. Do 0,3 promile promile za volantem řidič nedostane trestné body.

Nepřehlédněte: 
Místo silničního zákona byl na tapetě údajný opilec Kalousek

Sněmovní boj tím ovšem zdaleka nekončil. Projednávala se i zdravotnická reforma, resp. ta její část, v níž se poslanci snažili stanovit, co bude napříště považováno za standardní péči hrazenou pojišťovnami a co už bude nadstandardem, který si pacient uhradí z vlastní kapsy. Tu nakonec vládní většina prohlasovala i přes odpor opozice a poslala ji do druhého čtení.  

ČT dezinterpretuje jednání

Šťastný se hned v úvodu diskuse vymezil vůči ČT, která prý debatu o zdravotnické reformě nesprávně redukuje pouze na debatu o zdravotnických poplatcích. „Je to dezinterpretace ze strany ČT. Součástí koaliční smlouvy je i zvýšení poplatku ze šedesáti na sto korun, ale poplatky nejsou stěžejním bodem reformy zdravotnictví," ohradil se proti veřejnopávní televizi šéf pražské ODS. Stěžejní pilíř reformy spočívá podle poslance právě ve stanovení zdravotnického standardu a nadstandardu.

Rath nevyloučil další kolo bojů u Ústavního soudu

Poslanec David Rath (ČSSD) v této souvislosti uvedl, že stanovování standardu a nadstandardu je právě to, co se opozici nelíbí a co považuje dokonce za protiústavní. Je prý proto možné, že se ČSSD znovu obrátí na Ústavní soud, aby posoudil přijatelnost reformy. I Rath se ovšem velmi rychle vrátil ke zdravotnickým poplatkům.

Psali jsme: Soud zrušil škrty ve stavebním spoření. Klaus: ÚS vstoupil do politiky

„Rozčlenění zdravotní péče na péči o chudé a o bohaté považuji za protiústavní. Ústavní soud původně rozhodl, že poplatek ve výši 60 korun je natolik nepatrný, že zdravotnictví lze stále považovat za bezplatné, ale u sto korun už si tím tak jist nejsem, takže nevylučuji, že se obrátíme na Ústavní soud," prohlásil v pořadu Rath.

Zbytečná obstrukce nebo legitimní vyjádření názorů?

Poslanci jednali dlouhé hodiny.  Opoziční poslanci měli velký prostor k tomu, aby vynášeli své argumenty proti reformě. Nejde však jen o zbytečnou obstrukci?

Související: Jste bolševická vláda, znělo od opozice k Nečasovi a spol.

Navzdory tomu, že se připomínky opozice do připravovaného zákona nakonec pravděpodobně nedostanou, Rath přístup opoziční ČSSD obhajoval. "Opozici nic jiného nezbývá, Tato vláda disponuje silou sto osmnácti hlasů, ale občané mají právo slyšet o všem, co jim tato vláda připravuje."

Koalice pak těsně před 23. hodinou zákon schválila a nedošlo tak na noční jednání sněmovny. Shodou okolností po 23. hodině začal v ČT záznam fotbalového semifinále Ligy mistrů Barcelony proti Realu Madrid.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…