Rath se navážel do Hegera: Jste jak hladový pes před zavřenou spižírnou

05.05.2011 12:25

Poslanec a středočeský hetman Davit Rath si vzal na paškál ministra zdravotnictví Leoše Hegera kvůli tomu, že chce údajně privatizovat menší krajské nemocnice. Důvodem Rathovi byl neutěšený stav ve středočeských nemocnicích, které privatizoval jeho předchůdce Petr Bendl a nyní chce Heger díky své podpoře za zrušení zákona o veřejných neziskových zdravotních zařízení v tomto trendu, tedy rozprodávání majteku státu, pokračovat. Ovšem již na území celého Česka.

Rath se navážel do Hegera: Jste jak hladový pes před zavřenou spižírnou

Poslanci v prvním čtení posuzují zákon, který by měl být zrušen. Tím se ale stane jediné: veřejná nezisková zdravotní zařízení se budou moci díky tomu privatizovat. To však rozohnilo poslance z ČSSD Davida Ratha natolik, že nadával za sněmovním pultíkem ministrovi Hegerovi do "loupežníků".

„Je to naprosto neseriózní a s touto neseriózností se nyní začíná spojovat vaše jméno," ťal do Hegera Rath.

Podle něj zrušení zákona není nic jiného, než příprava půdy pro prodej nemocnic. "Návrh směřuje jediným směrem, zrušit tady jedinou, byť zatím teoretickou pojistku proti totální kompletní privatizaci nemocnic v České republice," upozornil dále Rath.

"Ministerstvo zdravotnictví nás na kraji donutilo udělat soupis veškerého majetku. Jde ale vlastně o soudní výčet majetku nemocnic za miliardy," řekl Rath a  v několika větách sepsul ministra zdravotnictví za to, že zákon podporuje.

„Vždyť vy jste jako ten pes před plnou a zavřenou spižírnou, která je plná laskominek, buřtů, kýt a voňavých šunek. A jako ten hladový pes vy kňučíte, skáčete na tu kliku, snažíte se podlézt pod prahem, slintáte kolem toho," spílal dále Rath Hegerovi, který za ním seděl s hlavou v ruce.

„Je to nemorální od vás, a neetické," huboval dále Rath ministra. Své výtky o "slintajících psech" svým způsobem adresoval i ministerským úředníkům a dalším poslancům v čele s Markem Šnajdrem (ODS), který je místopředsedou sněmovního výboru pro zdravotnictví a za zákon prý lobbuje a dokonce jej poslancům spolu s dalšími zákonodárci,mezi nimiž je Petr Tluchoř,
Petr Gazdík, či Kristýna Kočí, předložil.  "Tou plnou spižírnou jsou české nemocnice, které jste ještě nestačili privatizovat, chcete-li rozkrást. Dámy a pánové, já se nebojím použít slovo rozkrást," řekl středočeský hejtman i vůči nim. 

Budete spoluodpovědní za rozkrádání

„Prosím nepodpořte návrh na zrušení tohoto zákona. Pokud to podpoříte, stáváte se opět spoluzodpovědni za další vývoj, tedy za tu divokou neřízenou privatizaci, kterou je nejenom prodej, ale třeba i dlouhodobý pronájem....Stanete se spoluodpovědní za prodej nemocnic a vytunelování majetku. Dávám návrh na zamítnutí tohoto návrhu," hřímal Rath na kolegy poslance.

Podle jeho slov v minulosti ministerstvo zdravotnictví nevyhovělo žádosti Středočeského kraje o zapsání pěti nemocnic do registru neziskových zdravotnických zařízení a tuto věc proto prý kraj popožene k soudu a podá i správní žaloby. "My budeme volat k osobní odpovědnosti za tuto škodu příslušné ministry, jejich náměstky a lidi, kteří to podepsali - jednoznačně," upozornil s tím, že pokud ČSSD příští sněmovní volby vyhraje, tak toto bude jeden ze zákonů, který okamžitě zruší, i když nastanou prodejem nemocnic, které budou jistojistě následovat po zrušení tohoto zákona, nevratné škody.

„Jsme přesvědčeni, že by v České republice měla existovat páteřní síť nemocnic, které nejsou soukromé, ale veřejné. Takto to navíc funguje i v USA - tato právní forma tam opravdu existuje," zmínil nakonec Rath a na případu nemocnice v Brandýse nad Labem se pak snažil dokázat, jak se privatizace pod taktovkou někdejšího středočeského hejtmana Petra Bendla děla.

"Brandýskou nemocnici prodal za sedm a půl miliónů korun, ale noví majitelé pak vydělali na prodeji přilehlých pozemků," nastínil problém tohoto ústavního zařízení. O pozemky podle něj měla zájem radnice a ta si nakonec tyto pozemky musela od soukromého majitele koupit  - podle Ratha za zhruba 30 až 34 miliónů korun.

"Běžte se nyní do té nemocnice podívat. Já bych nyní přál panu Bendlovi, aby se v této nemocnici léčil, aby vyvrátil ty pomluvy, že do této nemocnice už nechce nikdo chodit," dodal Rath.

Heger slintající hafany odmítl 

Heger následně na to zmínil, že argument o "totální privatizaci" zde není na místě a Rath tak naprosto nesmyslně uráží bývalé vedení ministerstva zdravotnictví konstatováním  o "slintajících psech", kteří celou akci kolem zrušení zákona zorganizovali.

"Rád bych, aby se situace kolem tohoto zákona zklidnila, neboť není pravda, co zde pan poslanec Rath říkal," řekl mimo jiné Heger. "Zájmem současného ministerstva je vytvořit rozumný zákon o neziskových nemocnicích, jehož cílem bude odstranit síť státem řízených nemocnic a vytvořit z nich neziskové, které by měly svou samostatnost," řekl Heger.

"Já věřím, že tento ryze nekontroverzní a technický návrh zákona projde sněmovnou téměř bez povšimnutí," uvedl teze zákona při jeho představování poslanec Marek Šnajdr.

Naopak, poslanec z ČSSD Richard Dolejš a komunista Pavel Kováčik pak zákon kritizovali. "Připojuji se pro návrh na zamítnutí tohoto zákona. Pojďme si ale sednout za stůl a o zákonu jednat," řekl Kováčik.

Sněmovna nakonec přerušila jednání

Nakonec se opozici podařilo projednávání předlohy rušící zákon o neziskových nemocnicích přerušit. ČSSD totiž požádala uprostřed projednávání zákona o pauzu na jednání poslaneckého klubu. Není jasné, kdy se komora k předloze vrátí. Dnes to ale kvůli pevně zařazeným bodům zřejmě nebude.

Autory platného zákona o neziskových zdravotních zařízení jsou sociální demokraté. Kromě koalice jej v minulosti zpochybnil i Ústavní soud. Na podnět senátorů ODS v roce 2006 zrušil ustanovení, podle kterého museli zřizovatelé převést asi 140 nemocnic na neziskové.

Neziskové nemocnice mají podle zákona právo na uzavření smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče se zdravotní pojišťovnou bez výběrového řízení a jsou osvobozeny od daně z příjmů. Podle některých politiků jsou tím zvýhodněna proti jiným.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…