Členové VV neplatí příspěvky. Přicházejí tak o členství

10.05.2011 10:28

Strana Věci veřejné přišla o polovinu svých členů. Na konci loňského roku jich bylo 1 683, po letošních platbách členských příspěvků jich zbylo 929. Strana prý trpí problémem malé strany nebo rozdílnými názory na členství v koalici.

Členové VV neplatí příspěvky. Přicházejí tak o členství

Členské příspěvky musí každý člen VV zaplatit do března, jinak přijde o členství. Nezaplatilo přitom 45 procent členů. Podle personalisty VV Pavla Dobeše se jedná o přibližně 700 lidí. Řekl to serveru iDNES.cz.

Být či nebýt součástí koalice?

Podle některých členů VV za to může propad volebních výsledků nebo rozdílné názory na to, zda měly VV vstoupit do vládní koalice. Jiní to přisuzují tomu, že strana je nováčkem ve vysoké politice.

„Někdo si myslí, že jsme měli být spíše v opozici, jiní se domnívají, že jsme měli být v koalici, ale prosazovat se razantněji," řekl serveru iDNES.cz místopředseda VV a místostarosta v Praze 5 Jiří Vejmelka.

Podle místopředsedkyně a poslankyně VV Lenky Andrýsové je změna v počtu členů přirozená. Přesto i ona připustila, že se Věci veřejné potýkají s problémy strany, která se poprvé dostala do Sněmovny.

Véčkaře na internetu nikdo nenutí do přímého členství

Politolog Petr Jüptner považuje rozčarování jen jako jeden z mnoha dalších důvodů. „Speciálně u VV existuje několik statutů, jak se ke straně hlásit. Od člena přes véčkaře, tedy registrované příznivce strany. A pokud někdo může participovat na politice strany, ale zároveň nemusí být jejím členem, tak ho k tomu nic nenutí. Ve věcech veřejných se navíc hovoří o změnách stanov, takže i to je faktor, který může hrát roli," uvedl Jüptner pro server iDNES.cz.

Politolog poukázal na to, že kolísání členů není v malých stranách ničím novým. Může zde být také problematika náboru černých duší. Věci veřejné jsou proti tomu zčásti imunní, protože jsou uzavřenou stranou. To ale může být předmětem další kritiky, že strana je velrybářským projektem.

Stavy doplní čekatelé

Příspěvek je 1000 korun ročně. Pro důchodce, rodiče na mateřské, studenty a invalidy je to pouze 200 korun.

Vedle členů má strana také čekatele, kteří o členství požádali a teď procházejí testem. Tím se zjistí, jak jsou aktivní. Jejich počet je v současnosti 1055. 72 z nich je prý strana ochotná přijmout už v dohledné době.

Podle místopředsedy VV Vejmelky by se čekatelství mělo snížit alespoň na půlrok.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …