Komunisté kritizovali: Více lidí skončí v invalidních důchodech

11.05.2011 15:21

Vláda podle KSČM zneužila rozhodnutí Ústavního soudu k prodlužování věkové hranice pro odchod do starobního důchodu. Poškodila také 70 procent nových důchodců, zatímco měla jiné možnosti, jak rozhodnutí ÚS vyhovět, uvedl na středeční tiskové konferenci místopředseda stínové vlády KSČM pro sociální strategii Miroslav Opálka.

Komunisté kritizovali: Více lidí skončí v invalidních důchodech

Komunisté tak reagovali na rozhodnutí sněmovny, která ve středu většinou hlasů vládní koalice schválila vládě takzvanou malou důchodovou reformu. Ta kvůli rozhodnutí Ústavního soudu mění výpočet penzí ve prospěch lidí s vyššími příjmy. Předloha také postupně zvyšuje věkovou hranici odchodu do důchodu. Očekává se ale, že Senát, ve kterém má levice většinu, novelu sněmovně vrátí. 

Vláda ale mohla podle Opálky pojistný systém formálně zrušit a přejít na systém zabezpečovací, či posílit příjmy důchodového účtu a platbu státu za náhradní doby, třeba za rodičovskou dovolenou. Kabinet ale raději snížil 70 procentům novodůchodců penze o tři procenta, což je téměř tolik jako sankce za odchod do předčasného důchodu o rok dříve, zatímco 20 procentům lidí s vysokými příjmy důchody zvýšila o sedm procent, tvrdí Opálka. 


Opálka je přesvědčen, že vláda odsoudila občany k ještě častějšímu odchodu do invalidních důchodů, takže ve starobních důchodech prožijí v průměru kratší dobu. Rovněž další prodlužování rozhodného období pro stanovení vyměřovacího základu k výpočtu důchodu poškodí ty, kdo budou déle nezaměstnaní. KSČM nesouhlasí ani s další redukcí při výpočtu předčasných důchodů, uvedl Opálka. 

Místo sociálních parametrických změn může jít vláda cestou zvyšování odvodů do systému, a to nejen vytvářením podmínek pro efektivnější rozvoj ekonomiky, snižováním počtu nezaměstnaných, zvýšením minimální mzdy nebo výběrem dosud nedobytných pohledávek, ale také zrušením legislativních změn, které podtrhly příjmovou stránku důchodového účtu, uzavřel Opálka. 


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…