Uhl se zamýšlí: Třetí odboj za 2500 korun živořícím?

11.05.2011 16:12

Mnohokrát ukázali odpůrci zákona o protikomunistickém (třetím) odboji, proč nemá být přijat. Jako poslanecký návrh norma leží ve sněmovně. Od prosince. Co se ale pod slupkou kontroverzního návrhu koalice skrývá? Podrobnostmi zákona se zabýval v komentáři Práva Petr Uhl.

Uhl se zamýšlí: Třetí odboj za 2500 korun živořícím?

Komentátor připomíná, že zákon prošel v únoru prvním čtením, ovšem výbory sněmovny do kyselého jablka zatím nekously.

„Předchozí totožný návrh odmítly loni desítky historiků. Rozčílil senátory Petra Pitharta a Jiřího Dientsbiera staršího. Senát pak návrh stáhl," poznamenal Uhl s tím, že nový poslanecký návrh je ale stejný jako předchozí.

Zákon o třetím odboji má podle mínění Uhla „povýšit násilí a to včetně vražd bezbranných, ba spoutaných a omámených lidí - na kritérium, podle něhož se má poměřovat i nenásilná činnost, zda už to bvl odboj nebo jen méně oceňovaný odpor."

Jenže není jisté, zda takový zákon vůbec projde. A možná i proto vznikla pracovní skupina koaličních stran, která se snaží návrh vylepšit a to tak, aby s ním souhlasila i sociální demokracie.

„Proto v pracovní skupině vymysleli, že přidají odškodnění - třeba i 2500 korun měsíčně k důchodu - všem, kdo se účastnili odboje, či odporu proti komunismu. Odškodňovat tisíce žijících bývalých vězňů svědomí i několik ještě žijících osob odsouzených za násilí z 50. let dobře nejde. Za devět let věznění, pokud tím přišli také o středně placené zaměstnání, mají kolem deseti tisíc příplatku k důchodu navíc," podotkl komentátor.

Související:

Uhl ale připomněl, že díky poslancům ODS a KSČM se loni nepodařilo ve sněmovně přijmout vlastně totožný zákon, jímž by se odpůrcům stalinismu či normalizace postiženým jinak než vězením přidalo patnáct korun měsíčně k důchodu za každý měsíc ztráty zaměstnání z politických důvodů, byť náhodou. „Bylo to i půl života. Takže aby se stařenky a staříci moc neradovali, byla tam strop příspěvku - nejvýše 2500 korun měsíčně. Koalice se nyní touto částkou, zdá se, inspirovala," poznamenal Uhl.

Dál se zamýšlí nad tím, že koalice jistě přemýšlí o tom, jak to udělat, aby byli vyloučení z normy bývalí komunisté a přitom by se to nedalo napadnout jako diskriminace. Bylo jich totiž půl milionu, které v letech 1969 až 1971 ze strany vyhodili, diskriminovali je a tisíce jich i perzekvovali. Možnost odškodnit komunistu proto nyní posoudí  i Ústav pro studium totalitních režimů.

„Jiný problém má ČSSD. Neví jak to udělat, aby se zabránilo ideologizaci výkladu dějin a diskriminaci a nezůstal jí v rukou černý Petr, že se zastává komunistů," dodal Uhl.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…