Pražská TOPka jde po krku ministrovi ODS. Jde i o Kalouska

16.05.2011 18:52

Pražská TOP 09 vyzvala ministra životního prostředí Tomáše Chalupu z ODS, aby se vzdal veškerých politických funkcí. Spolu s ním by měli odejít také pražští starostové David Vodrážka a Vladislav Lipovský (oba ODS). Předseda pražské ODS Boris Šťastný ale ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz požadavek TOP 09 odmítl a naznačil, že na celé věci má podíl ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek.

Pražská TOPka jde po krku ministrovi ODS. Jde i o Kalouska

„Pražská TOP 09 pokračuje v nekonstruktivní politice. Žádný ze starostů vyzývaných k odchodu nepochybil, neboť se jednalo o rozhodnutí kolektivního orgánu městské části učiněného v dobré víře. TOP 09 tedy nemá co vyzývat ministra ODS k odchodu," řekl ParlamentnímListům.cz předseda pražské ODS a poslanec Boris Šťastný.

Více: Ministr Chalupa musí odejít z politiky, vyzvala pražská TOP 09

Snad nechce Kalousek destabilizovat vládu 

Výzva, aby někteří bývalí starostové a místostarostové ODS odešli ze všech veřejných funkcí, má prý podporu vedení TOP 09. "Vedení o tom ví. První místopředseda Kalousek náš postup schválil, výslovně řekl, že máme konat, jak nám velí politické svědomí," řekl iDnes.cz zastupitel Prahy 6 Ivan Mašek.

„Říká se, že tuto výzvu pražské TOP 09 inicioval pan Kalousek. Ale nechce se mi věřit, že by se v této složité politické situaci odhodlal k takovým krokům, které by provokovaly koaličního partnera a že by hledal záminky k destabilizaci vlády," dodal Šťastný.

Kůrovce i do Stromovky

Návrh pražské T0P 09 ale nesklidil v ODS nadšení. "Pražská Topka zřejmě touží, aby se kůrovec přesunul i do Stromovky," narážel Alexandr Vondra na to, že pražská TOP 09 kritizovala v čele se svým neúspěšným kandidátem do Senátu Bedřichem Moldánem Tomáše Chalupu za jeho boj proti kůrovci na Šumavě. 

"Tak se nám ta politika komplikuje, a jen někteří jsou skoro svatí," reagoval na informaci pro ParlamentníListy.cz první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, který tak narazil na to,že se TOP 09 ráda chlubí tím, že nemá žádné skandály.

Jen komunální dialog opozice a koalice

"Pražská topka mě informovala, že bude kritizovat otázku kolem Key Investments. Ale je to rozhodně jen součást komunální politiky a já to vnímám jako komunální dialog mezi opozicí a koalicí v Praze na centrální úrovní. Je to prostě apel z komunální politiky a já rozhodně žádný takový požadavek nevznesl," odmítl pro ParlamentníListy.cz ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, že by stál v pozadí výzev k odstoupení kohokoliv.   

Dohlíželo správně MF a ČNB?

Zastupitelům za TOP 09 vadí, že politici ODS svěřili miliony korun firmě Key Investments. Zprávu přinesl server iDnes.cz. Městské části Praha 6, 10 a 13 vložily do společnosti Key Invesments částku dohromady přesahující 600 milionů korun. Firma ale předtím změnila předmět podnikání a ukončila činnost obchodníka s cennými papíry. Radnice se o tom dozvěděly s desetidenním zpožděním.

"V době, kdy byly této firmě peníze vkládány ke zhodnocení mělo jít o licencovaného obchodníka s cennými papíry, nad nímž měla mít dohled ČNB a její guvernér Zdeněk Tůma, který je nyní v TOP 09. Podle postupu TOP 09 by měl být tedy vinen každý jednotlivec, který vložil peníze do společnosti, která se ne jeho vinou dostala do finančních obtíží. To přece musí TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek dobře vědět. A já v tomto kroku vidím bohužel jen  politické cíle. Spíše se také ptejme jestli rovněž ministerstvo financí nezanedbalo svůj dohled," řekl dále Šťastný. 

Výzvu odsoudili poslanci ODS

Pražský poslanec ODS Pavel Bém ParlamentnímListům.cz řekl, že případ Key Investments detailně nezná a těžko se k němu může vyjadřovat, nicméně jsou podle něho dvě důležité otázky. Za prvé, zda vznikla škoda veřejnému rozpočtu. Pokud ne, tak se o "kauzu" nejedná.

"Druhá otázka je: Chce Miroslav Kalousek voláním po rezignaci Tomáše Chalupy vyvolat další vládní krizi? Znamená to, že nechce dotáhnout reformy penzijního systému, zdravotnictví a veřejných rozpočtů do konce? Nebo je to pouze výkřik do tmy pražské TOP 09, o které není vidu, není slechu?," dodal Bém, který považuje Chalupu za jednoho z nejlepších ministrů a má jeho plnou podporu.

Poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová uvedla, že případ sleduje jen v médiích a těžko ho může posoudit. "Každopádně výzva TOP 09 k rezignaci kolegů Vodrážky a Chalupy se mi jeví jako čirý populismus," dodala poslankyně. 

Ministr Chalupa je na služební cestě ve Švédsku a na dotaz ParlamentníchListů.cz dosud nereagoval. 

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Ondřej Vaněk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…