Železničáři hrozí: Za pár týdnů může být stávka. Jsme na ni připraveni

17.05.2011 17:30

Vedení Odborového sdružení železničářů (OSŽ) chystá stávku. V rozhovoru pro Českou televizi to uvedl předseda OSŽ Jaroslav Pejša. Důvodem je plánované snížení dotací do regionální dopravu.

Železničáři hrozí: Za pár týdnů může být stávka. Jsme na ni připraveni

Železničáři ale hodlají stávkovat i kvůli reformám, které vláda podle nich neprojednala se sociálními partnery, jak měla.

„Nebylo možné k tomu předávat připomínky a posledním spouštěcím mechanismem je omezení dotací regionální železniční dopravy," řekl Pejša. Dalšími důvody jsou podle předsedy špatné koncepty sociální, zdravotní a daňové reformy. Zmínil také plánovanou ztrátu benefitů, tedy režijních jízdenek a podobně.

„Ke stávce jsme se dnešního dne přiblížili. Pokud nedojde k dohodě odborů s vládou, stávka se uskuteční," zdůraznil dále Pejša.

Naznačil, že k železničářům by se mohly přidat i další odborové svazy. Stávkovali by tak i autobusoví dopravci, nefungovala by příměstská doprava. Navíc se mají ke stávce přidat zemědělští odboráři a blokovat osobní dopravu.

Ke stávce by mělo dojít v řádech týdnů. Odboráři se zatím jednání nebrání a chystají se řešit budoucí akce i na zasedání tripartity tento pátek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…