Odboráři, poslanci a bláznivý taxikář. Byli jsme na demonstraci

08.12.2010 16:18

REPORTÁŽ Odboráři z řad státních zaměstnanců se sešli na pražském Palackého náměstí. Demonstraci, která netrvala ani 40 minut, si nenechali ujít přední levicoví poslanci včetně Jiřího Paroubka. Opravdový význam slova Hyde Park, jak se náměstí pod Emauzy přezdívá, ale odhalil až legendární „diskriminovaný“ taxikář Zdeněk Ponert, který na střeše svého bývalého zlatého dolu značky Mercedes převzal slovo po odborovém předákovi Jaroslavu Zavadilovi.

Odboráři, poslanci a bláznivý taxikář. Byli jsme na demonstraci

„Máme potvrzeno, že stávky se účastní aktivně 123 tisíc stávkujících, 185 tisíc ji aktivně podporuje, a 95 tisíc sympatizantů s náma sympatizuje," zahájil protest na pražském Hyde Parku, oficiálně Palackého náměstí, šéf ČMKOS Zavadil. Spoluřečníky mu byli představitelé členských odborů, například zaměstnanci zoologických zahrad, divadel, orchestrálních hudebníků či odborového svazu KOVO.

Osm stovek lidí

Ač odboráři sami podle informací prosakujících davem velkoryse odhadli svůj počet pod Emauzy na dobré dvě tisícovky, nesešla se jich ve skutečnosti ani polovina. „Asi sedm, maximálně osm stovek. Tisícovka ani náhodou," tipovala pro ParlamentníListy.cz přítomná dvojice policistů. V davu tak mohli vyniknout především poslanci KSČM a ČSSD. Pozornost novinářů zaujal tradičně Jiří Paroubek, lišící se vinou amerického slunce od svého růžolícího okolí o několik odstínů.

Foldyna: Škoda že jich není třikrát tolik

Nechyběl ani severočeský sociálně demokratický poslanec Jaroslav Foldyna. „Je to solidarita s těmi lidmi, co tady jsou. Jsem přesvědčen, že mají úplnou pravdu, a je škoda, že jich tady není minimálně třikrát tolik," řekl ParlamentnímListům.cz s tím, že účast v Praze i krajských městech je přiměřená tomu, jaké panuje v celé ČR počasí. To pochopil i odborový předák Zavadil, demonstrace tak skončila po několika odborářských projevech, včetně europoslance Richarda Falbra, po zhruba čtyřiceti minutách.

„Na mém platu se to pro příští rok projeví minimálně, ale předpokládáme, že nastane propouštění," vyjádřila své obavy z budoucnosti pod taktovkou premiéra Nečase jedna z demonstrujících. Zmiňovaných deset procent úbytku z celkového objemu mezd se prý na výplatní pásce v roce 2011 podaří na jejím pracovišti zmírnit pomocí rezerv či pohyblivých složek platu, uvedla žena, která podle svých slov pracuje pro Českou správu sociálního zabezpečení.

Přišli i pacifisté z „Ne Základnám"

Lidé však na Palackého náměstí přišli demonstrovat i z jiných důvodů. Nechyběla samozřejmě iniciativa „Ne Základnám", která se z několikaměsíčního útlumu probrala poté, co se začalo hovořit o možnosti vybudovat v ČR centrum včasného varování systému protiraketové obrany. „Jsme tu proto, že spořit by se mělo například zrušením záměru vystavět v ČR základnu protiraketové obrany nebo ukončením naší účasti na nesmyslné válce v Afghánistánu," řekl ParlamentnímListům.cz jeden z aktivistů.

Taxikářské finále

Nekorunovaným králem odborářského shromáždění se ale po jeho skončení stal dnes už legendární taxikář Zdeněk Ponert, který převzal slovo ihned poté, co odborový předák Zavadil demonstraci ukončil. Místo tradiční řeči proti zločineckým praktikám Magistrátu vůči taxikářům ze Staroměstského náměstí hovořil tentokrát o nutnosti semknout se a usilovat o pád nespravedlivého systému. „Já bych vás rád upozornil na to, že ten předseda, co tady celou dobu mluvil, je taky placenej ze státních, tedy vašich peněz," pokoušel se nalít elixír sociální revoluce do hloučku poměrně radikálně naladěných demonstrantů ze střechy svého letitého Mercedesu.

Staroměstský taxikář Ponert je známý svými letitými spory o svůj „štafl" v samém centru Prahy, kde by rád i nadále vozil turisty za cenu minimálně 100 Kč za kilometr jízdy. Z přítomné asi čtyřicítky naslouchajících demonstrantů jej ale znal málokdo, což mu způsobilo možná až příliš silný dojem vůdce davu, který komentoval slovy: "Ty vole, to je pocit, bych potřeboval záchrannou vestu," držíce se symbolicky za levou stranu hrudníku. V době jeho proslovu okolo jedné hodiny odpolední se ale prostor pod Emauzy začal vyprazdňovat. Zatímco pražští státní zaměstnanci zamířili do svých domovů, ti přespolní podle svých slov využili zbývajícího času k návštěvě předvánoční Prahy.

Čtěte také:
Zeman ke stávce: Neškrtejte policistům, úředníky klidně vyhazujte
Můžete si za to sami, takhle jste volili. A bude hůř, vzkázal Jandák
Klaus si na snídani utahoval z odborářů. Nechápou zadlužení
SLEDUJEME téma STÁVKA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…