Odbory nechtějí zákeřné reformy. V sobotu to prý dokáží

18.05.2011 11:59

Zástupcům odborů a sdružení pro lidi se zdravotním postižení se plánované vládní reformy nezamlouvají. Kabinetu to dají najevo už tuto sobotu.

Odbory nechtějí zákeřné reformy. V sobotu to prý dokáží

Ve středu dopoledne se kvůli plánované sobotní demonstraci proti reformám kabinetu Petra Nečase (ODS) sešli právě zástupci odborů.

Ty se ústy svého místopředsedy ČMKOS Václava Pícla budou snažit demonstrací bojovat proti "zákeřným vládním reformám."

Krása už byl u Nečase. Dal mu petici

Demonstrace v režii odborů prý proběhne i za podpory Národní rady zdravotně postižených. Její předseda Václav Krása už ve středu dopoledne doručil premiéru Petru Nečasovi petici.

"Neproběhne jen za účasti odborů, ale i široké časti veřejnosti," uvedl na středečním brífinku Píc. Ten vyzval vládu "ke stažení a přepracování reforem, které mají negativní sociální dopad na většinu občanů tohoto státu."

Od Bulhara až na Václavák

Odbory a jejich příznivci mají v plánu vyrazit na pochod za pět minut poledne od budovy odborových svazů, poté zamíří přes křižovatku U Bulhara až na Václavské náměstí.

Odborům se nelíbí zejména zdravotní a sociální reforma. Na té odborářům vadí například to, že by se vyplácení dávek a podpor mělo převést z obcí na úřady práce. Tvrdí, že se zhorší dostupnost. Kritizují i záměr zavést takzvané sociální karty. Na ně by stát vyplácel sociální dávky, podpory a příspěvky, sloužit by měly i jako karty platební. Odboráři nesouhlasí také se změnami příspěvků na pomůcky a dopravu pro postižené, podle nich handicapovaní přijdou o peníze. 

Odbory chtějí před protesty ještě jedno jednání tripartity. Vyhoví jim Nečas?  

Zdravotnická reforma by měla mimo jiné stanovit, na co by lidé měli mít nárok ze zdravotního pojištění. Odborům vadí, že standard a nadstandard ale zákon přesně nedefinuje. Podle šéfky zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové hrozí, že lepší péči dostane jen ten, kdo si ji zaplatí.

Ne rušení lůžek

 Reformní návrhy prý omezují také volbu lékaře či zařízení, kde by lidé chtěli být ošetřeni. Podle ministerstva mají chystané normy naopak postavení a práva pacientů posílit. Odbory kritizují i plánované rušení akutních lůžek v nemocnicích. 

Více čtěte:

Tři dny do demonstrace. Odbory udělají jasněji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…