Gandalovič: Američané omluvu za bin Ládina přijali. Je to už uzavřená věc

20.05.2011 11:16

Do převzetí funkce českého velvyslance v USA zbývají Petru Gandalovičovi jen hodiny. Do Spojených států Gandalovič odlétá již dnes. Česká republika neměla ve Washingtonu zastoupení na nejvyšší úrovni od poloviny loňského roku, kdy funkci opustil tehdejší velvyslanec Petr Kolář. Předtím dva roky chyběl americký ambasador v Praze.

Gandalovič: Američané omluvu za bin Ládina přijali. Je to už uzavřená věc

Spojené státy nejsou pro Petra Gandaloviče neznámou destinací. Byl generálním konzulem v New Yorku. A jak prozradil v rozhovoru pro Radiožurnál, na práci velvyslance se nyní velmi těší.

 „Rozhodně to, že tady nebyli velvyslanci na obou stranách, nepřispělo komunikaci, vyřizování těch nejdůležitějších otázek. Na druhé straně je potřeba říci, že česko-americké vztahy jsou postaveny na pevných základech a ty se nedají jen tak narušit," řekl Gandalovič pro Radiožurnál. Ten ho zastihl těsně před odletem do USA.

Absence velvyslanců byla prý jen výsledkem náhod. „Respektive určitých souvislostí. Na straně pana velvyslance Eisena to bylo určité pozdržení při schválení Senátu. Věřím ale, že se všechny překážky už překonaly. Měl jsem možnost pana Eisena poznat a začali jsme již spolupracovat. Myslím, že to bude klapat," prozradil.

Gandalovič se také vyjádřil k poslední kauze, která rozvířila vzájemné vztahy s USA. Šlo o prohlášení vicekancléře Petra Hájka, který označil Usámu bin Ládina za pohádku pro dospělé.

„Teď už to vysvětlovat nemusím. Je potřeba přiznat, že to určitou pozornost vzbudilo, na druhé straně prohlášení pana prezidenta i pana ministra zahraničí celou tu věc dala do příslušných mezí. Američané to tak přijali a je to už uzavřená věc," podotkl k tomu nový velvyslanec.

Gandalovič navíc prozradil, že do USA s ním nyní míří i skupina představitelů filmu.

„Budeme tam propagovat Česko jako místo, kde se dají točit velké hollywoodské filmy. Také jede skupina podnikatelů v IT průmyslu. Takže je to o takové drobnější práci, ale už to začíná přinášet poměrně velké výsledky- už tam máme první české firmy, které tam investovaly," dodal.

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…