Nevzdělaní umírají dříve. Ať chodí dřív i do penzí, vyzývá Špidla

22.05.2011 14:07

Podle exministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly by lidé s nižším vzděláním měli mít možnost odcházet do důchodu dříve než ti vzdělanější.

Nevzdělaní umírají dříve. Ať chodí dřív i do penzí, vyzývá Špidla

I ve druhé hodině nedělních Otázek Václava Moravce byly hlavním tématem důchody, jejich výše a debata o zvyšování odchodu do penzí.

Současný ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) se v diskuzi střetl s exministrem téhož resortu Vladimírem Špidlou (ČSSD), šéfem ČMKOS Jaroslavem Zavadilem a několika ekonomy.

Polsko jako vzor

Špidla vyzval ke zvýšení sociálních odvodů, jako vzor pro ČR uvedl například Polsko, kde jsou prý již v současnosti odvody vyšší než u nás a systém funkčnější.

Exministr resortu práce a sociálních věcí také navrhl více zdanit nadnárodní společnosti. Na dotaz moderátora Václava Moravce, o které by mělo jít, ale odpověděl vyhýbavě. "To je poměrně široká debata. Jde o to, jak by se to technicky vyřešilo."

Výzkum: Důchodový systém je neudržitelný, ale reforma je neprosaditelná

V souvislosti s penzemi a odchodem do nich argumentoval zvyšující se délkou života. Ta podle něj závisí i na dosaženém vzdělání. U  "chytřejších" lidí je prý výrazně vyšší.

Nevzdělaní do důchodu dřív?

"25 letý člověk, který má základní vzdělání, má naději na dožití o 25% kratší, než člověk s vysokoškolským vzděláním. Proto bych navrhoval doplňkový penzijní systém, který by dal takovému člověku dřívější nárok na penzi," uvedl svůj návrh. Stávající penzijní reformu tak navrhl "shodit ze stolu a začít znovu."

Současný šéf resortu práce a sociálních věcí Drábek ale stávající podobu reformy tvrdošíjně obhajoval. Pro udržení fungujícího sociálního systému je prý nezbytná. A co na to, že do důchodu půjdou třeba až po sedmdesátce, říkají třeba jeho dospívající děti?

Potomci mu rozumí

"Každý zodpovědný člověk i ve věku šestnáct či osmnáct let je raději, když ví, co má před sebou," uvedl s tím, že jeho děti nutnost reforem, které prosazuje, chápou.

Čtěte také:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…