Drábek ubezpečuje: Peníze naspořené ve fondech se budou dědit

22.02.2011 16:34

Podrobnosti důchodové reformy zveřejnil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Změny v penzijním systému mají zajistit dost prostředků na příjmy budoucích důchodců. Drábek ale vyvrátil k reformě tři mýty, které nedávno uvedla média. Například, že by peníze, které si důchodci nastřádali za dobu aktivního života, propadly státu. „To není pravda,“ zmínil.

Drábek ubezpečuje: Peníze naspořené ve fondech se budou dědit

Důchodová reforma podle Jaromíra Drábka bude muset především kopírovat demografický vývoj, neboť se stále zvyšuje poměr důchodců. Reforma bude rozdělena do více pilířů a je to proto důležité, že z jednoho pilíře se už nebudou moci financovat všechny nároky důchodců.

Na podobě důchodové reformy se ve čtvrtek dohodli ekonomičtí ministři. Například lidé mladší 35 let by si podle nich mohli od roku 2013 dobrovolně převádět tři procentní body z 28 procent superhrubé mzdy, které jdou na sociální pojištění, ze státního průběžného pilíře na individuální důchodové účty u soukromých penzijních společností. Podmínkou je, že částku ve výši dvou procentních bodů přidají ze svého. 

Naspořené peníze by lidé dostávali po odchodu do důchodu formou renty vyplácené buď doživotně, nebo po dobu 20 let. Jak Drábek ale zdůraznil, dnešní padesátníci budou ale dostávat penzi podle současných pravidel.  „Nic se pro ně nezmění, a to je právě ta výhoda, která spočívá v tom, že konečně po 15 letech se vláda dohodla na tom, jak provést důchodovou reformu," řekl již ráno Drábek v rozhovoru pro Český rozhlas.

Výpadek bude krýt jednotná sazba DPH

Výpadek v průběžném systému by měla krýt jednotná sazba DPH ve výši 20 procent. Z ní by byly vyňaty pouze vyjmenované základní potraviny, jako chléb či brambory. Ty by měly sazbu deset procent. Celkem by měla DPH přinést výnosy ve výši zhruba 58 miliard korun. Vyvedení peněz z průběžného systému přitom má vyjít na 20 miliard ročně.

„Já to prostě považuji za velký úspěch právě nasměrovaný k lidem, kterým je dnes 45, 50, 55 let. Protože pro ty je nejdůležitější zpráva, že důchodový systém bude stabilní," uvedl dále k reformě ministr. Zdůraznil ale, že EU nás vyzývá k tomu, aby byla sjednocena mez u odchodu do důchodu u  mužů a u žen.

Připomněl, že Česká republika je zemí s nejnižší mírou ohrožení chudobou a důchodová reforma tento fakt jen upevní. „Jsme jediní, co mají tak nízké procento ohrožení chudobou, je to jen devět procent," konstatoval. Také je prý v plánu, že se udrží v rámci OECD nejvyšší fiskální podpora rodin.

Vyvrátil tři mýty

Podle Drábka ale není pravda, že kdo nikdy nepracoval, tak má nárok na důchod, který by byl počítán z průměrné mzdy. "Důchod se vypočítává ze skutečných příjmů," podotkl.

Mýtus číslo dvě podle něj rozšířil jeden ze serverů a jde o to, že v určitých případech by naspořené prostředky propadly státu. "Není tomu tak, ve druhém pilíři budou peníze součástí dědictví. Nikdy nebyla taková varianta projednávána na vládě," zdůraznil.

Drábek dále vyloučil byť jen jako možnost i myšlenku, která padla o minulém víkendu na odborářském sjezdu. "Tam bylo řečeno, že reforma bude stát bilión korun. To se ale nezakládá na pravdě. Naopak reforma vytváří předpoklady, aby prostředky byly rozloženy do dvou pilířů, a aby ty prostředky, které nebudou stačit, byly doplněny z kapitálového pilíře," doplnil k tomu.

Budou odpisy na dítě z daní

Ministr práce a sociálních věcí nakonec uvedl, že náklady na reformu v podobě zvýšené daně z přidané hodnoty mohou v pesimistickém scénáři znamenat nárůst výdajů domácností jen o 3,1 procenta. Rodinám s dětmi bude nárůst kompenzován navýšením odpisů na dítě z daní, a to o 250 korun měsíčně.

Stejně jako premiér Petr Nečas ale Drábek zdůraznil, že Česko patří k zemím s nevyššími prorodinnými příspěvky. Zvyšovat je tak už nechce. Dvě silnější koaliční strany se tak staví proti návrhům Věcí veřejných, které by chtěly zavést v důchodové reformě ještě vyšší "mezigenerační solidaritu".

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …