Důchody jsou nepřiměřené, míní více než polovina Čechů

23.05.2011 14:01

Penzijní systém nefunguje tak, jak by měl a je třeba jej reformovat. Myslí si to více než polovina Čechů. Spokojena je s ním pouze necelá čtvrtina lidí.

Důchody jsou nepřiměřené, míní více než polovina Čechů

Více než polovina Čechů tak volá po razantní změně důchodového systému. Nespokojeno je s ním celých osmapadesát procent Čechů. Naopak pouze třiadvacet procent lidí se domnívá, že důchody jsou přiměřené.

Názory na přiměřenost důchodů souvisejí podle agentury STEM s řadou faktorů, například s věkem. "Sami důchodci výši svých důchodů hodnotí ještě nepříznivěji než zbytek populace (15 % „přiměřených" proti 25 % u ostatních respondentů)," píše agentura v doprovodné zprávě k výzkumu.

Celou zprávu STEMu najdete ZDE

V souvislosti s názory na výši důchodů je podle STEMu ale ještě silnější závislost na politické orientaci. K názoru, že výše důchodů je přiměřená, se přiklání 40 procent voličů pravidových stran, mezi stoupenci levice je tato tendence pouze desetiprocentní.

Výsledky pocházejí z výzkumu STEM provedeného na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let, který se uskutečnil ve dnech 2.-9. 5. 2011. Respondenti byli vybíráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpovídal rozsáhlý soubor 1219 respondentů.

Čtěte také:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…