Nejdůvěryhodnějším lídrem zůstává kníže. John si výrazně pohoršil

23.05.2011 17:29

Na vrcholu popularity stranických lídrů se stále drží šéf TOPky. Na paty mu ale šlape předseda ČSSD. Naopak šéf Véček oproti březnu významně propadl.

Nejdůvěryhodnějším lídrem zůstává kníže. John si výrazně pohoršil

 Nejdůvěryhodnějším stranickým představitelem zůstává šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, věří mu téměř polovina lidí. Předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi vyjádřily důvěru více než dvě pětiny lidí, třetím nejdůvěryhodnějším politikem je místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier.

Celá zpráva CVVM ke zhlédnutí ZDE

Naopak od března výrazně klesla důvěra v předsedu Věcí veřejných (VV) Radka Johna. Vyplynulo to to z výsledků květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Sobotka se šplhá nahoru

Knížeti vyjádřilo důvěru 47 procent dotázaných, oproti březnu si polepšil o čtyři procentní body. Sobotka získal 42 procent, což je o sedm procentních bodů více než minule. Dienstbierovi, který do předešlých dotazování nebyl zařazen, vyjádřilo důvěru 41 procent. Nad třicet procent se dostali předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS), premiér a předseda ODS Petr Nečas i jejich stranický kolega a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

John propadl

Od března si ze stranických představitelů nejvýrazněji pohoršil předseda VV John, jehož podíl důvěryhodnosti spadl ze 30 na 20 procent. Ještě v lednu se přitom těšil důvěře 37 procent lidí. Výsledku 20 procent dosáhl i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), jeho podíl důvěryhodnosti se zhoršil o procentní bod.

CVVM upozorňuje, že v indexu vyjadřujícím převahu pozitivních či negativních postojů k jednotlivým politikům převažuje kladné hodnocení jen u Schwarzenberga a Dienstbiera. Mezi osobnosti, u nichž silně převažuje nedůvěra a převaha negativního hodnocení je vyšší než 40 procentních bodů, patří Kalousek, John, ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) a jeho stranický kolega Petr Tluchoř.

Průzkumu, který se uskutečnil od 2. do 9. května, se zúčastnilo 1115 lidí ve věku od 15 let.

Více k výzkumům:

CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM

Foto: Jan Cibulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…