Odborář pravici: Ulice vás dostala nahoru. Neomezená stávka vás sundá

25.05.2011 5:51

Teprve stávka jako spouštěcí mechanismus občanské neposlušnosti může něco změnit na chystaných vládních reformách. Je o tom přesvědčen předák dopravních odborů Jiří Zabloudil, který pravicovým kritikům sobotní demonstrace vzkazuje, že právě demonstrace z doby před 21 lety je dostaly do funkcí, v nichž se dnes vyhřívají.

Odborář pravici: Ulice vás dostala nahoru. Neomezená stávka vás sundá

Jen jako překrm před hlavním chodem vnímá sobotní více než čtyřicetitisícovou demonstraci proti vládním reformám na pražském Václavském náměstí předseda základní organizace odborového svazu dopravy Motol Jiří Zabloudil. Ten byl mimo jiné jednou z nejviditelnějších tváří dva roky staré války mezi Dopravním podnikem a Magistrátem hlavního města Prahy.

ParlamentníListy.cz informovaly:
Gigantická stávka: V létě zkolabuje země, nepojede MHD, vlaky, nic

V pořadu České televize Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové tehdy zaujal radikálními názory a ani teď nepatří mezi umírněné odborové předáky. „Je dobře, že se demonstrace uskutečnila i že měla takovou účast, ale je jasné, že nic nezmění a že s touto vládou pohnou teprve radikálnější kroky," tvrdí Zabloudil pro ParlamentníListy.cz.

Psali jsme:
Poslanci pravice o odborářích: Nenávistná lůza 
Poslanci ODS někdo hrozí likvidací. Za to, co řekl o odborářích

OBRAZEM Demonstrace odborů

Už demonstrace pravicovým poslancům nevoněla, co teprve stávka?

Podle odborového funkcionáře demonstrace nemá v nynější situaci takový účinek, jak by bylo v boji proti chystaným reformám zapotřebí. „Teprve celostátní stávka může něco změnit na krocích této koalice. Na vládu dopadne tvrdě až denní, týdenní či neomezená stávka," potvrzuje Zabloudil svou pověst radikála.

Přitom už sobotní masivní odpor proti reformám vzbudil mezi pravicovými poslanci pozdvižení. „Budou-li odbory pokračovat v této agresivní, negativistické a destruktivní politice vyvolávající nenávist mezi lidmi a ´třídní hněv´, bude na ně slušná část společnosti právem pohlížet jako na lůzu," uvedl dokonce pro ParlamentníListy.cz poslanec TOP 09 Daniel Korte.

Každý rozumně uvažující musí chtít, aby to vláda zabalila

Pro něj i další politiky, kteří se nad sobotní demonstrací a některými plamennými projevy na ní přednesenými tolik rozhořčovali, má Zabloudil jednoznačný vzkaz. „Pravicoví poslanci sami přivítali, když byl Václavák před jedenadvaceti lety plný a tehdejší demonstrace je vynesly k jejich dnešním korýtkům," připomíná pro ParlamentníListy.cz odborář, že dnešní pohoršené vynesly nahoru právě listopadové demonstrace roku 1989.

Podle Zabloudila koalice ignoruje požadavky a připomínky Českomoravské konfederace odborových svazů. „Vláda myslí jen na sebe a na to, jak urvat co nejvíce pro sebe a své kamarády. Každý z nás rozumně uvažujících musí chtít, aby to vláda zabalila, podala demisi a došlo se k novým volbám," má Zabloudil jasno, jak by měl vypadat správný vývoj ve společnosti.

Psali jsme:
Peklo Nečasovy vlády: 40 tisíc odborářů a jejich řečníci
Vše k demonstraci odborů

Přichází čas občanské neposlušnosti. Spustí ji stávka

Aby se k tomu dospělo, bude třeba vlny občanské neposlušnosti. „Lidi nemají z čeho platit složenky, neustále jim něco berou, rostou ceny, je třeba defenestrace. Zatímco sobotní demonstrace byla projevem nespokojenosti, tak spouštěcím mechanismem k občanské neposlušnosti bude celostátní stávka," dodává pro ParlamentníListy.cz Zabloudil.

K věci:
Vlastimil Tlustý odborářům: Šetřete se. Utrpení teprve začne 
Optimista Kalousek: Šťastná to země. Nikdo nemá hlad 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…