Poslanci ODS někdo hrozí likvidací. Za to, co řekl o odborářích

22.05.2011 11:51

Poslanec Michal Doktor se domnívá, že projevy, které v sobotu zazněly na odborářské demonstraci, můžou vést k vzestupu levicového i pravicového extremismu ve společnosti a nárůstu agresivity. ParlamentímListům.cz prozradil, že sám, poté co tyto projevy zkritizoval, dostal výhružky likvidací. „Já už teď mám v poště dvě pohrůžky likvidací,“ řekl redakci Doktor.

Poslanci ODS někdo hrozí likvidací. Za to, co řekl o odborářích

Poslanec Michal Doktor se totiž pozastavil nad výroky šéfa odborů Jaroslava Zavadila o tom, že tyto demonstrace mají smysl, jelikož „zanáší hněv do lidí". Zkritizoval rovněž projev Terezy Stöckelové s hnutí ProAlt, která vyzvala odboráře k vypovězení poslušnosti vládě. „To jsou fašizující výroky. Buď máme zákony, které platí za jakékoli vlády, nebo necháme volat ulici," řekl Doktor.

Stöckelová ve svém projevu totiž volala po vládě ulice. „Červen bude pro osud této vlády a jejích záměrů klíčový. Musíme proto být tam, kde se rozhoduje. V parlamentu, ve vládě, na ministerstvech. Pokud nás nepustí dovnitř, musíme narušovat atmosféru jednání z ulice. Nebojme se aktivně zapojit do protestů organizovaných odbory včetně generální stávky. Tváří v tvář brutálnímu postupu vlády při prosazování škodlivých zákonů jsou takové formy protestu zcela oprávněné," hřímala Stöckelová z extrémně levicové organizace ProAlt.

více: Kdo to jde proti antiKocábovi? Také levicoví extremisté

Extrémní levici by mělo měřit stejně jako extrémní pravici

„Ptal jsem se ve studiu pana kolegy Zaorálka, který obdivoval formát demonstrace a lebedil si v těch slovech, které zaznívaly, zda bude vládnout ulice, nebo platí zákony České republiky. Kdyby podobné věty, které tam zazněly, řekl černooděnec s červenou páskou, ultrapravičák, tak by z toho byl obrovský celospolečenský problém, ale tady shledávám, že najednou odborářům nebo extrémní levici je něco takového tolerováno nebo dokonce paní profesorka Dvořáková říká, že to je obvyklé, že takto mluví levice v celé Evropě. To jsou trendy nebezpečné, jak ze strany levicového, tak i pravicového extremismu a oba tyto směry by se měly poměřovat stejně," řekl ParlamentnímListům.cz Doktor.

Peklo Nečasovy vlády: 40 tisíc odborářů a jejich řečníci
Vše k demonstraci odborů

„Měl jsem potřebu na to upozornit, protože ty jasně formulované věty popouzející a vyvolávající nesnášenlivost mezi lidmi, tam prostě slyšitelné byly. Ať už to bylo ve větě pana Zavadila  ´a zaneste hněv mezi lidi´, anebo výzva k vypovězení neposlušnosti vládě. Podobné projevy považuji za obrovské společenské riziko, které bude posilovat agresivní trendy ve společnosti a obávám se fašizace a vzrůstu napětí ve společnosti. Budou-li povoleny projevy extrémní levice, objeví se znovu extrémní pravice a začne plnit ulici, opravdu se toho bojím," dodal Doktor.  

Projevy povzbuzují nenávist, agrasivitu a násilí

Doktor se domnívá, že tyto odborářské protesty jsou jenom jedním z kamínků mozaiky odborářského nátlaku. Například v době protestů odborů ve zdravotnictví byl z jejich strany podle něho vytvářen brutální nátlak.

Podle něho odbory a extrémní levici šíří nenávist a vzbuzují agresivitu ve společnosti, což je vidět kromě jiného i v diskusích na webech, kde se lidé agresivně osočují a vyhrožují si fyzického násilí. „Jenom kvůli odlišnosti svých názorů si lidé vyhrožují násilím, útoky, fyzickou likvidací, urážejí se, častují se výrazy, kterými Kristýna Kočí častovala ve známé nahrávce někoho jiného. To já považuji za naprosto nepřijatelné a varující," dodal Doktor.

Doktor řekl, že poctivě pozoroval a sledoval ze záběrů strukturu demonstrantů a byli to podle něho uvážliví lidé. „Byli to uvážliví lidé vyššího věkového průměru. Ve chvíli ale kdy do takových tendencí a do takové energie nastoupí vysílený vzorek, sociální, výkonný, projektový, tak se takové akce mohou snad zvrhnou v útok na majetek, zdraví a životy," obává se Doktor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…