Peake otevřeně: Vykopnou nás z vlády. Měli jsme odejít sami

28.05.2011 10:30

Místopředsedkyně VV má za to, že nejmenší vládní strana měla Nečasův kabinet opustit už dávno. Ráda by si zachovala některé ideály o politice, proto se ke skandálům z poslední doby nechce příliš vyjadřovat. O vládě a Vítu Bártovi ovšem mluví otevřeně.

Peake otevřeně: Vykopnou nás z vlády. Měli jsme odejít sami

Karolína Peake byla jedním z kandidátů na post předsedy VV. Když se jím v internetovém hlasování příznivců strany znovu stal Radek John, Peake si spíše oddechla. V souvislosti s kongresem Věcí veřejných, který probíhá tuto sobotu a neděli, se o předsedkyni Ústavně - právního výboru mluví jako o kandidátce na post ministryně spravedlnosti. Zatím není jasné, zda k této rošádě ve vládě skutečně dojde. 

 

„Vím, že on na spoustu lidí působí démonicky a zvláštně. Já ho vidím jako chlapa, který má někdy nápady jako koza před smrtí, ale je velmi schopný, šikovný, pracovitý. Rozhodně si nemyslím, že by šel do politiky kvůli obohacení. Myslím, že on chce v české politice opravdu něco změnit," prohlašuje o exministru dopravy v rozhovoru pro Lidové noviny Peake.

Chceme se vrátit k normální práci

Peake opakovaně prohlašuje, že už je ze skandálů, které se prakticky denně objevují v novinách, velmi unavená. Tvrdí, že neví nic např. o placených diskutérech na internetu a v obecné rovině popírá vše, s čím do médií přichází její bývalý kolega poslanec Jaroslav Škárka. Ráda by se vrátila k normální práci ve sněmovně.

Psali jsme: John ví: Další špína na VV hned příští týden. Ne náhodou...


„Já budu samozřejmě ráda, když se Vít Bárta na veřejnosti osprchuje, ale dělat to za něj nebudu. Nejsem žádná jeho groupie, abych ho opěvovala a očišťovala, to je v první řadě jeho věc. Myslím, že leccos řekne na víkendové konferenci v Hradci," věří žena, která se možná stane příští ministryní spravedlnosti ČR.

K tématu: Peake může šéfovat spravedlnosti, připustil John


Věci veřejné volají po tom, aby ve vládě opět obsadily čtyři posty, tak jak je to uvedeno v koaliční smlouvě. I Peake si myslí, že koaliční smlouva není v tomto bodě dodržena. John Peake před několika dny navrhl na post ministryně spravedlnosti, ale toto křeslo dnes patří Jiřímu Pospíšilovi (ODS) a ten není z případné rošády nijak nadšen.

Myslím, že nás vykopnou

Ani samotné Karolíně Peake se do vlády dvakrát nechce. „Mě asi nikdo nemůže obviňovat, že bych se do vlády hrnula. Před rokem už jsem odmítla. Nepochybuji, že mě kolegové budou přemlouvat, abych podle toho, jaké ministerstvo získáme, nějaké vzala, ale budu si to ještě hodně rozmýšlet."

Související: John: Budu dělat vše pro to, abychom dodělali práci, kterou jsme začali


Její rozhodování samozřejmě ovlivní i atmosféra v koalici a v této oblasti si Peake nedělá žádné iluze. Připouští, že Věci veřejné budou z vlády odejity.

„Spíš si myslím, že nás vykopnou a řeknou: S touhle špínou my ve vládě nebudeme. To už přece slyšíme teď. Pokud se to stane budu velmi zklamaná, o to zklamanější, že jsme totéž mohli udělat před měsícem a neudělali. Ale už teď se debata o reformách začíná hrotit a ve chvíli, kdy otevřeme personálie, vyhřezne té nervozity ještě mnohem víc," uzavírá místopředsedkyně VV.

Dále čtěte: Vláda hnije jako červavé maso. Na Primě to bylo vidět

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…