Kabinet po roce vládnutí? Paskvil, který nemá důvěru

04.06.2011 7:20

Kabinetu Petra Nečase (ODS) se nedaří vlastně na žádné frontě. Kromě reforem řeší vnitrovládní půtky nebo personální spory, veřejnost mu příliš nevěří a navíc to vypadá, že nakonec zřejmě padne.

Kabinet po roce vládnutí? Paskvil, který nemá důvěru

Po roce od chvíle, kdy si Češi zvolili reformní vládu složenou z jedné zavedené a dvou nových stran, jim co se očekávání radikálních změn, jež slibovala, zbyly pouze oči pro pláč. Nejen, že vláda vedená premiérem Petrem Nečasem (ODS) prozatím  - i kvůli vnitrokabinetním půtkám - neprosadila téměř žádné změny, navíc se těší i minimální důvěře.

Téma vládní krize

Deník MF Dnes se rozhodl zbilancovat její roční působení a připomenout hlavní body, proč tomu tak je. Za hlavní důvěry deziluze z vládního působení označil třeba "boj s korupcí pouze na papíře" nebo "neschopnost komunikovat s veřejností".

Korupce, kam se podíváš

Paradoxní je, že právě vláda, která si do svého názvu dala boj s korupcí, se sama potýká s úplatkářskými skandály. Na to, aby tak bojovala s korupcí ještě vně kabinetu, zřejmě nemá čas. A ani energii.

Co se týče plánovaných nepopulárních reforem, problematická je zase v souvislosti s nimi snaha vlády o jejich racionální vysvětlení české veřejnosti.  Komunikace mezi ní a kabinetem selhává, a tak není divu, že lidé vládě příliš pozitivních bodů nepřiznávají.

Heger neví, co chce

Za další bod, který budí nedůvěru veřejnosti, označil deník zdravotní reformu, u níž prý nikdo dosud "neví, jaká bude." "Co z toho nakonec vyleze, možná neví ani sám Heger," soudí o snahách ministra zdravotnictví ušetřit za každou cenu všude a na všem.

Jedině paskvil

Podle MF Dnes je ale zásadní také fakt, že komunikace selhává nejen směrem ven z vlády, ale také uvnitř jí samé. Její členové se podrážejí a v médiích i jinde se vzájemně urážejí. "Výstupem jejich snažení může být jedině společný paskvil," uzavírá deník.

Pokud přitom vláda nesplní personální požadavky VV, je možné, že padne už toto úterý. K9 se k jednání schází znovu už v neděli.

Čtěte také:

 Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…