Nezaměstnanost je nejnižší od léta 2009

05.06.2011 20:18

Díky stále se zlepšujícímu počasí mají Češi opět možnost přivydělat si na sezónních pracích. Lidí bez zaměstnání tak výrazně ubylo.

Nezaměstnanost je nejnižší od léta 2009

 Počet nezaměstnaných v květnu 2011 klesl až o 26 000 na necelých 488 000 osob. Míra nezaměstnanosti klesla podle analytiků z 8,6 procenta na 8,1 až 8,2 procenta. To by bylo nejméně od června 2009, kdy se míra nezaměstnanosti pohybovala na osmi procentech.

"Za uvedeným poklesem stála kombinace mírného oživení ekonomiky a sezónních trendů na trhu práce," uvedl ke snižujícímu se počtu lidí bez práce Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. S takto silným poklesem se podle něj ve zbytku letošního roku již nedá počítat.

Stavebnictví a zemědělství vedou

Sezónní práce označuje  za příčinu poklesu i analytik ČSOB Petr Dufek. "Jako každý rok touto dobou vznikají dočasná pracovní místa v zemědělství, stavebnictví a ve službách," uvedl. Pozitivní je, že nabírat nové zaměstnance začaly i průmyslové podniky, které se těší ze soustavného růstu nových zakázek.

Více o nezaměstnanosti ZDE

Snížení počtu nezaměstnaných by mohlo být ještě výraznější, nebýt současné situace české ekonomiky.

"Růst ekonomiky okolo dvou procent není dostatečný k tomu, aby se míra nezaměstnanosti výrazněji snižovala," řekl Miroslav Frayer z Komerční banky. Zatímco v průmyslu se situace lepší, v ostatních sektorech situace tak růžová není. Zejména stavebnictví zaznamenává horší časy, dodal Frayer.

Čtěte také:

Nezaměstnanost nadále klesá. Začala sezóna a jsou tu nová místa

Nezaměstnanost sešplhala pod devět procent

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…